• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 липня – 6 серпня

Нові форми ПН та РК, скасування воєнних пільг, перехід зі спецгрупи ЄП, заборона працювати в режимі офлайн з РРО без діапазону фіскальних номерів, граничний термін подання податкової звітності за II квартал тощо. І це лише частина того, що чекає нас у серпні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 липня – 6 серпня

Увага! З 1 серпня діють нові форми ПН та РК
ДПСУ наголосила, що з 1 серпня 2023 року ПН та РК, які платники ПДВ надсилають на реєстрацію (у тому числі і ПН та РК, які складені до 01.08.2023 та не зареєстровані в ЄРПН), мають бути складені за новими формами.

Крім того, у Реєстрі е-документів вже оприлюднено формати для складання нових форм ПН та РК до них. Їх потрібно використовувати з 1 серпня. В Е-кабінеті ДПС вже є формати для нової форми ПН та РК: J1201015 - для юросіб; F1201015 - для фізосіб.

 

Воєнні податкові пільги – скасовано!
Набрав чинності Закон від 30.06.2023 р. №3219-IX. Тож з 1 серпня скасовано воєнні податкові пільги та спецгрупу ЄП. До того ж розпочнуться перевірки ДПС, але не для всіх. Докладно про усі зміни читайте в аналітиках від редакції:

Крім того, чимало роз’яснень вже надали податківці:

 

Як відбуватиметься перехід зі спецгрупи ЄП?
Платники ЄП третьої групи, які станом на 31 липня 2023 року використовували спрощену систему з особливостями оподаткування, з 1 серпня автоматично будуть переведені на застосування системи оподаткування (на відповідну ставку та групу єдиного податку або на загальну систему оподаткування), на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування. На цьому наголосила ДПСУ. А також податківці роз’яснили:

Але, як зауважила Н. Южаніна, цей анонсований автоматичний перехід податкова не спромоглася зробити вчасно. Поки що витяги з Реєстру платників єдиного податку не відповідають дійсності: відсутні КВЕДи, групи та ставка є некоректними.

Тож наразі кожному із платників зі спецгрупи ЄП рекомендуємо звертатися безпосередньо до податкових органів за місцем обліку, щоби уточнювати відповідну інформацію та знати, як здійснювати свою діяльність.

 

Які ще зміни та події чекають нас у серпні?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. Крім нових форм ПН, РК та скасування воєнних пільг, це також:

  • зміни щодо обліку рахунків та е-гаманців;
  • відновлення строків надання ІПК та розгляду скарг;
  • поповнення карток готівкою через термінали потребуватиме телефону;
  • заборона працювати в режимі офлайн з РРО без діапазону фіскальних номерів;
  • граничний термін подання податкової звітності та сплати податків за II квартал тощо.

Загалом про 20 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за липень, радимо ознайомитися з добіркою 10 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

9 серпня - граничний термін подання податкової звітності за II квартал
Вівторок, 9 серпня, є граничним терміном подання податкової звітності за II квартал 2023 року, а також алкогольно-тютюнової звітності за липень 2023 року. Якої саме – дивіться тут.

Платників податків, які не мають такої можливості, звільнено від відповідальності за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану.

 

Зверніть увагу! З 31 липня діє оновлена форма декларації з прибутку
Нагадаємо, що Мінфін оновив додаток РІ до декларації для приведення його у відповідність до ПКУ. Але оскільки додаток РІ є невіддільною частиною декларації, платники отримали оновлену форму.

Наказ №302 почав діяти з 31 липня. Тож звітувати за оновленою формою будемо за 2023 рік.

 

Які ще зміни підготував Мінфін?
По-перше, затверджено нову форму Розрахунку частини чистого прибутку, а до декларації про доходи знову розроблено зміни (проєктом наказу Мінфіну пропонується в оновленій формі передбачити виокремлювання ПЗ з ПДФО у вигляді МПЗ, що підлягає сплаті ФОПами).

По-друге, Мінфін планує оновити положення про форму та структуру власності. Зокрема, заплановано встановити форму структури та забезпечити можливість її подання юрособами до ЄДР в е-формі.

По-третє, змінено Порядок надіслання ДПС податкових повідомлень-рішень платникам податків. Зокрема, приведено у відповідність до вимог ПКУ визначення підстав щодо застосування ППР форми «Ш».

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у серпні?
У серпні українці мали б мати додатковий вихідний 24 серпня (День Незалежності). Але через війну працюватимемо з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Більше подробиць - за посиланням.

 

Інші новини

  1. Затверджено критерії важливих підприємств для бронювання військових, що належать до сфери управління ФДМУ. Фонд держмайна затвердив Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади в особливий період. Загалом їх 5.
  2. Які дозволи пропонує скасувати Мінекономіки? Мінекономіки оприлюднило повторно для обговорення законопроєкт зі змінами до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності.
  3. ПриватБанк продовжив термін дії всіх карток. Клієнтам фінустанови не потрібно зараз перевипускати картки, вони працюватимуть ще 24 місяці понад термін, що вказаний на картці.
  4. Відтепер знову можна змінити місце проживання через Дію. Для цього ви маєте бути старше 14 років або 18, якщо змінюєте місце проживання дитини. А також мати податковий номер та ID-картку або закордонний паспорт у Дії. Власники паспортів-книжечок можуть скористатися сервісом на порталі Дія. Сервіс недоступний для чоловіків призовного віку.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»