• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 - 24 вересня

Які розміри податків чекають на ФОПів, чи затверджуватимуть на наступний рік плани перевірок, як працюватимемо та відпочиватимемо у жовтні, хто і коли повинен видавати покупцеві фіскальний касовий чек та які безготівкові платежі потрібно реєструвати через РРО

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 - 24 вересня

Які розміри податків чекають на ФОПів у 2024 році?

Уряд вже зареєстрував проєкт Закону про Держбюджет на 2024 рік. Тож стали відомі розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. А вони, своєю чергою, вплинуть на розміри податків для ФОП.

Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 січня 2024 року підприємцям та фізособам-«незалежникам» за себе? Як зміняться розміри єдиного податку для І та ІІ груп? Які «воєнні» пільги залишаться діючими? Читайте в аналітиці від редакції.

Звертаємо увагу, що Д. Гетманцев анонсував перехід на польську модель оподаткування ФОПів. Вона передбачає більший ліміт за операціями (2 млн євро проти 7,8 млн грн) та різні ставки податку для різних видів діяльності (торгівля – 3%, послуги – 12-20%).

 

Чи затверджуватимуть на 2024 рік плани перевірок?

Цього року залишається чинною постанова КМУ №303 щодо заборони проводити планові перевірки контролюючими органами під час війни.

Тож доки діє цей мораторій, не оприлюднюватимуться ні проєкти, ні самі плани перевірок на 2024 рік. А от план-графік ДПС традиційно має з’явитися до 25 грудня.

Зауважимо, що Д. Гетманцев вказав, що повернення перевірок з жовтня не відбудеться. Влада намагатиметься повернутися до попередньої моделі – часткових перевірок та має у планах запровадження ризикорієнтованого підходу, але як і коли, – потребує погодження з МВФ. Також у інтерв’ю він розповів про посилення тиску на бізнес та про плани щодо впровадження єдиного державного органу перевірок.

 

П’ять цікавих податкових роз’яснень

  1. 2 жовтня - останній день для подання звіту про контрольовані операції за 2022 рік. Так вважає ДПСУ, хоча у деяких територіальних податківців позиція інша (29 вересня). Тож щоби уникнути штрафів, рекомендуємо подати звіт завчасно. Докладніше – у статті від редакції.
  2. Коли у платіжках на сплату податків потрібно зазначати фактичного платника? Податківці зазначили, що юрособи у реквізиті «Код платника» платіжок зазначають власний код ЄДРПОУ, а у реквізиті «Код фактичного платника» – код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, представництва, якщо вони є в наявності.
  3. «Воєнні» строки реєстрації в ЄРПН ПН та РК. ДПС нагадує, що для ПН та РК за І половину місяця граничним строком реєстрації в ЄРПН є 5 число місяця за місяцем їх складання, для ПН та РК за ІІ половину місяця – до 18 числа (включно) місяця за місяцем їх складання.
  4. Якщо ФОП зареєстрований на ТОТ, правочини із ним нікчемні! У свіжій ІПК податківці надають відповіді на кілька запитань, що стосуються співробітництва із ФОПами, місцем реєстрації яких є тимчасово окупована територія.
  5. Що чекає за несплату ЄСВ? У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосовуються фінштрафи, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову, кримінальну відповідальність.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. З 30 вересня запрацює оновлений порядок прийняття рішень комісією ДПС щодо заблокованих ПН/РК. Нагадаємо, що Мінфін вніс зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН та РК в ЄРПН. Передбачено, що рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН надсилатимуть в е-формі. Як діяти у разі блокування ПН та РК, - читайте тут.
  2. Форму заяви щодо застосування спрощеної системи оновлять. ДПС оприлюднила текст проєкту наказу Мінфіну щодо оновлення форми заяви для застосування ЄП. Так, у п. 6 заяви змінять код за КОАТУУ на код КАТОТТГ. Також буде уточнено зміст п. 5.1 заяви щодо доходів. Тепер у ньому треба буде відображати й суми з е-гаманців.
  3. ВС продовжує підтримувати ДПС щодо визнання безтоварності операцій. Цього разу ВС зауважив, що витрати для цілей визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, а також ПК з ПДВ мають бути фактично здійснені та підтверджені належним чином оформленою первинкою.

 

Застосування РРО бізнесом: що потрібно знати?

Вирішуючи питання про те, чи потрібен РРО/ПРРО, бізнес повинен з’ясувати головне: хто і коли зобов’язаний видавати покупцеві фіскальний чек? Це питання ми докладно розглянули у цій статті.

А у цій аналітиці з’ясуємо, які безготівкові платежі відповідають визначенню розрахункової операції, а отже, повинні реєструватися через РРО.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у жовтні 2023 року?

Щороку у жовтні ми мали державне свято – День захисників і захисниць України. До цього року відзначали його 14 жовтня, але за Законом №3258-IX, який набрав чинності 30 липня 2023 р., дату святкування перенесено на 1 жовтня.

Цього року 1 жовтня припадає на неділю. За старими правилами, якщо святковий або неробочий день збігається зі суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідним днем мав би бути понеділок 2 жовтня. Та через війну це робочий день з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Про це читайте тут.

 

Перевірка даних щодо бенефіціарів в ЄДР: що, коли та як?

19 вересня Уряд спільно з НБУ затвердив постанову «Про затвердження Методології визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника». Нею також встановлено нюанси проведення моніторингу та актуалізації інформації про КБВ. Підкреслимо, що ця методологія стосується всіх юросіб, тож її потрібно буде дотримуватися, щоб не наражатися на штрафи щодо даних про бенефіціарів.

Тим часом Мін’юст уже затвердив:

  • Порядок проведення перевірки інформації, наданої юридичною особою у поясненні та документах для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юридичної особи. Про нього читайте тут;
  • Порядок притягнення до відповідальності та порядок визначення розмірів штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб щодо неправдивих даних про бенефіціарів та неподання такої інформації реєстратору. Більше про нього – у новині.

 

Інші новини

  1. Статистична звітність-2024: з'явилися проєкти Альбому форм державних статистичних спостережень та Загального табеля (переліку) форм державних статистичних спостережень на 2024 рік.
  2. У ВРУ зареєстровано законопроєкт про створення е-реєстру військовозобов'язаних. За законопроєктом №10062 ДПС, Мін'юст та МВС передаватимуть особисті дані про військовозобов’язаних до е-Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Також буде створено Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста.
  3. Проблема оподаткування українських біженців. За словами Д. Гетманцева, якщо людина переїжджає до Польщі, Угорщини чи Франції і отримує там тимчасовий захист, то статус особи вже передбачає, що людина стає податковим резидентом цієї країни. Але проблему подвійного оподаткування так ніхто і не вирішив.
  4. Мінекономіки знов взялося за оновлення Класифікатора професій. Мінекономіки на своєму сайті поки що без подробиць повідомило про розробку чергових змін до Класифікатора професій. Попередні зміни № 12 до Класифікатора було затверджено наказом Мінекономіки від 23.06.2023 № 6312.

Бухгалтери шоковані змінами у розрахунках середньої заробітної плати

Як тепер розрахувати компенсацію невикористаної відпустки? Який новий порядок розрахунку середньої зарплати для матдопомоги? Та як розібратися у новаціях до Порядку №100?

Болючих питань багато, саме тому компанія 7eminar зробила ексклюзивний безкоштовний онлайн-тренінг з Тимуром Алієвим.

Вже о 10:00 чекаємо саме Вас на ефірі за темою: «Зміни до порядку обчислення середньої заробітної плати. Відпустки під час воєнного стану».


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»