• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 - 19 листопада

Затверджено план комплексних перевірок на 2024-й; зміна правил заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ; граничні обсяги доходів ФОПів-«єдинників» 2 і 3 груп пропонують збільшити, а до порядку складання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ готують зміни

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 - 19 листопада

УВАГА! Затверджено план комплексних перевірок на 2024 рік

Ми раніше зауважували, що у поточному році поки що залишається чинною постанова КМУ №303 щодо заборони проводити планові перевірки контролюючими органами під час війни. Тож наразі діє цей мораторій.

Але ще є час на зміни для 2024 року. Так, 14 листопада ДРС затвердила наказ №183 «Про затвердження Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) органів державного нагляду (контролю) на 2024 рік». План можна завантажити у форматі.xlsx (у ньому 35934 записи).

Інспекційний портал наразі закритий для бізнесу. Доступ до Системи надається тільки працівникам органів ДНК та ДРС. Тож перейти на портал не вийде.

 

З 1 грудня – нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

Нагадаємо, що ще у березні Мінфін затвердив новий Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. Його докладно ми аналізували ось тут.

До 1 грудня можна ще заповнювати платіжки за старими правилами. Але далі у реквізиті платіжок «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ, назву податку або ЄСВ та період, за який він сплачується. Більше про це (і на прикладах) читайте у статті від редакції.

 

Що зміниться з 9 грудня 2023 року у Порядку блокування ПН та РК?

Ми вже повідомляли, що 9 грудня 2023 року наберуть чинності зміни до Порядку блокування ПН та РК. Вчергове оновлено критерії позитивної податкової історії та додано ще деякі зміни у правилах розрахунку критеріїв блокування ПН.

Докладно усі зміни ми розглянули в окремій аналітиці від редакції. Також про них розповіла ДПСУ у вигляді презентації.

 

Не пропустіть! Сьогодні граничний строк сплати податків за ІII квартал та звітування за жовтень

Нагадуємо, що сьогодні, 20 листопада, завершується строк сплати:

  • податків за ІII квартал 2023 року: податок на прибуток, туристичний збір, екологічний податок та загалом більше десятка податків і зборів. Весь перелік тут;
  • звітування за жовтень. Які саме звіти потрібно подати – читайте тут.

Але виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо поки що немає такої можливості.

 

Граничні обсяги доходів для ФОПів-«єдинників» 2 і 3 груп пропонують збільшити

9 листопада у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10234 зі змінами до ПКУ. Ним пропонується встановити такі граничні обсяги доходів для:

- другої групи ФОПів, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, - 1200 розмірів мінімальної зарплати (далі - МЗП), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (нині - 834 МЗП);

- третьої групи ФОПів, які:

  • не використовують працю найманих осіб - 1200 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;
  • використовують працю найманих осіб і кількість осіб, які одночасно перебувають з ними у трудових відносинах кожного місяця звітного періоду, не перевищує 10 осіб - 3000 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;
  • використовують працю найманих осіб і кількість осіб, які одночасно перебувають з ними у трудових відносинах кожного місяця звітного періоду, перевищує 10 осіб - 6000 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

 

Три цікаві податкові роз’яснення для ФОПів-«єдинників»

  1. Які штрафи чекають на фізосіб-«єдинників» за невидачу касових чеків? За невидачу фіскальних чеків до фізосіб-«єдинників» до 31 липня 2025 року застосовуються штрафи у розмірі 25% вартості проданих з порушеннями товарів - за перше порушення, 50% - за кожне наступне порушення.
  2. Фізособа-«єдинник» надає в суборенду приміщення: в яких випадках це правомірно? ФОП, який надає в суборенду житлові приміщення лише до 400 кв. метрів (включно) та/або нежитлове приміщення до 900 кв. метрів (включно), має право застосовувати ІІ групу ЄП за умови здавання таких приміщень в суборенду платникам ЄП або громадянам.
  3. Чи можуть фізособи-«єдинники» використовувати власні рахунки для підприємницької діяльності? Фізособи-«єдинники» І - ІІІ груп не можуть використовувати поточні рахунки фізичних осіб, відкриті ними для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності.

 

Порядок складання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ може змінитися

СПО профспілок оприлюднив проєкт наказу Мінфіну зі змінами до Порядку складання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Зокрема, уточнено, що юрособа під час подання Розрахунку за відокремлений підрозділ зазначає дані про відокремлений підрозділ в рядку 033 (а не 032, як тепер) заголовної частини Розрахунку. Також підкориговано розділ 4 Порядку щодо заповнення додатків до Розрахунку. Крім того, внесено зміни до:

  • додатка 1 до Порядку «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Його доповнено новим рядком 81 «Особи, які мають спеціальне звання Бюро економічної безпеки України»;
  • розділу 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку. А саме: запроваджуються нові ознаки доходів фізичних осіб 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни) та вносяться редакційні правки щодо ознак доходів фізосіб 111, 112, 156, 189, 193 відповідно до чинних норм податкового законодавства.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Новий Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинну реєстрацію яких заборонено, у кількості 212 моделей. Переглянути його можна у довіднику.
  2. З 10 листопада діють оновлені декларації з рентної плати та екологічного податку. Зокрема, з форм декларацій та додатків до них виключено рядки щодо визначення суми пені, а також примітки до таких рядків щодо порядку обчислення суми пені. Поки що ДПС не вказала, коли звітувати за ними вперше.
  3. 15 листопада запрацював порядок взаємодії інфосистем ДПС та Держфінмоніторингу щодо даних про доходи фізосіб. Мінфін затвердив ще у серпні Порядок електронної взаємодії інформаційних систем ДПСУ та Держфінмоніторингу щодо надання інформації про доходи фізосіб, необхідної для запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Він почав діяти з 15 листопада.

 

До уваги роботодавців!

  1. Як зміниться нарахування зарплати у 2024 році? Як відомо, ВРУ вже прийняла Закон про Держбюджет-2024. Таким чином, ми вже знаємо, якими з 1 січня будуть мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. Тож розглянемо в окремій статті, як ці показники застосовувати під час оплати праці у 2024 році.
  2. Перенесення декретної відпустки: завдяки змінам, внесеним наказом МОЗ від 18.10.2023  №1810 (діє з 10.11.2023) до Порядку оформлення медичного висновку, тепер ми знаємо, як оформити перенесення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. Докладно це питання ми розглянули в аналітиці.
  3. Нарешті до ПФУ можна подати в е-формі повідомлення про виплату лікарняних та декретних. Реалізовано можливість формування та подання страхувальниками повідомлень про виплату коштів застрахованим особам через е-кабінет на вебпорталі ПФУ. ПФУ чекає на подання повідомлень за весь 2023 рік.

 

З 2 листопада скасовано норми витрат палива та мастильних матеріалів на авто

Раніше для списання використаного пального традиційно використовувалися Норми №43. Але з плином часу вони застаріли, давно не оновлювалися та не містили нових модифікацій автомобілів. Тож Мінінфраструктури Наказом від 02.11.2023 №1011 вирішило скасувати Наказ №43.

Наказ №1011 набрав чинності з 2 листопада 2023 року, тобто з дати його створення. При цьому нових норм витрат пального та мастильних матеріалів Мінінфраструктури затверджено не було. А отже, чи дотримуватися старих, вже не чинних норм витрат пального, чи розробити власні, тепер  підприємства вирішуватимуть самостійно. Більше про це читайте тут.

 

Інші новини

  1. НКРЕКП встановила нові граничні ціни на електроенергію. З 30 листопада 2023 року встановлено нові граничні ціни на ринку електричної енергії України. Вони почнуть діяти з доби постачання 01.12.2023 на ринку «на добу наперед» (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР).
  2. Податки у 2024 році не підвищуватимуть. Прем’єр-міністр Д. Шмигаль наголосив, що податки для бізнесу порівняно з 2021 роком не зростатимуть у 2024 році. За його словами, попри війну і всі складнощі влада вирішила таким чином підтримати приватний сектор, який є основою економіки.
  3. Кабмін оновив порядок штрафування за порушення у сфері реклами. Уряд виклав у новій редакції Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про рекламу. Він визначає механізм накладення штрафів Держпродспоживслужбою на рекламодавців, виробників реклами та її розповсюджувачів за порушення законодавства про рекламу.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»