• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 листопада - 3 грудня

З якими показниками увійдемо у 2024 рік (Держбюджет підписано), чи буде скасування мораторію на податкові перевірки; як змінилися правила заповнення платіжок з 1 грудня та які ще зміни та події відбудуться цього місяця. Про це ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 листопада - 3 грудня

Що нас чекає у грудні?

Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У грудні це, зокрема:

  • нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ;
  • зміни до Порядку блокування ПН та РК;
  • зміна правил ввезення гуманітарної допомоги;
  • валютні послаблення від НБУ (знов для фізосіб);
  • граничний термін подання до військкоматів (ТЦК СП) даних про автотранспорт тощо.

Загалом про 21 зміну та подію, що відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за листопад, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Держбюджет-2024 підписано Президентом: які основні показники?

28 листопада В. Зеленський підписав Закон про Держбюджет на 2024 рік. За ним розмір мінімальної зарплати з 1 січня становитиме 7100 грн, а з 1 квітня – 8000 грн. Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на весь 2024 рік – 3028 грн.

Як ці показники застосовувати під час оплати праці у 2024 році – читайте у статті від редакції, а про індексацію зарплати ось тут.
Проте від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки витрати на оплату праці, але й розмір деяких податків, а також штрафи за порушення трудових відносин та норм ПКУ. Про те, наскільки вони зростуть у 2024 році, читайте тут.

В окремій аналітиці ми також проаналізували сплату у 2024 році ЄСВ та єдиного податку самозайнятими особами (підприємцями, фермерами й особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність).

 

Скасування мораторію на податкові перевірки – буде чи ні?

З 1 грудня мало відбутися скасування мораторію на податкові перевірки, як це передбачено Законом від 09.11.2023 №3453. Проте документ досі очікує на підписання Президентом та офіційне опублікування (про це свідчить інформація з картки законопроєкту №10016-д на сайті ВРУ).

Нагадаємо, що закон мав би відновити значну частину планових та позапланових документальних перевірок вже з 01.12.2023. А ще він передбачає можливість внесення щомісячних змін до планів-графіків перевірок та оновлені критерії обрання тих чи інших платників для перевірки. Докладніше ми розповідали тут. А про те, за які роки перевірятимуть, у цій статті.

Та наразі ДПС ще не має права проводити перевірки у відповідних категорій платників. Закон має запрацювати з наступного дня після офіційного опублікування.

 

Держоргани почали оприлюднювати плани перевірок на 2024 рік

Планові перевірки здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду (контролю) не пізніше 1 грудня року, що передує плановому. Тож незважаючи на поки що чинний мораторій на перевірки, контролюючі органи вже почали оприлюднення планів перевірок на 2024 рік. Так, уже затвердили плани перевірок на 2024 рік НКРЕКП, НКЕК, Держгеонадра, Держгеокадастр та ПФУ. З ними можна ознайомитися тут, а у міру появи нових планів від інших держорганів будемо оновлювати цю новину.

 

Що нового у ДПС?

  1. З 24 листопада діють зміни до декларації з туристичного збору. Набрав чинності наказ Мінфіну, яким внесено зміни до форми декларації з туристичного збору. Зокрема, усунено необхідність самостійного нарахування пені платником турзбору.
  2. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 28.11.2023). 9 грудня наберуть чинності зміни до Порядку блокування ПН та РК. Тож у «Єдине вікно» додано форми рішень за результатами розгляду скарг. Крім того, додано нову форму декларації з акцизного податку.
  3. ДПСУ скасує порядок переходу платників податку на прибуток до подання спрощеної податкової декларації. Оскільки Постанову №592 прийнято з метою реалізації пункту 44 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, який містить тимчасову норму, що діяла до 31 грудня 2021 року, її запропоновано визнати такою, що втратила чинність.
  4. З 1 жовтня зросла кількість нарікань на податкові перевірки. Зараз спостерігається зростання кількості нарікань на податкові перевірки. Останнім часом у статистиці офісу бізнес-омбудсмена такі скарги впродовж року перемістилися з другого місця на перше.

 

Три свіжі податкові консультації

  1. До чого призведе несплата ЄСВ? У разі ухилення від сплати єдиного внеску матеріали надсилаються до підрозділу Державної виконавчої служби для примусового виконання, що в результаті призводить до блокування рахунків.
  2. Працівник відпрацював неповний місяць та звільнився: як нарахувати ЄСВ? У разі звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована зарплата за відпрацьований час не перевищує МЗП, сума єдиного внеску розраховується з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру.
  3. Оподаткування ПДФО благодійної допомоги. Чи підлягає оподаткуванню ПДФО гуманітарна допомога, яка надходить у вигляді майна? Чи повинна фізособа-благодійник отримувати та зберігати документи, які підтверджують надання благодійної допомоги? Читайте тут.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у грудні?

З 2023 року Різдво Христове в Україні офіційно (згідно зі змінами до КЗпП) святкуємо лише 25 грудня. Проте за правилами воєнного часу офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

 

Що ще можна встигнути зробити роботодавцю до Нового року?

По-перше, надати працівникам матдопомогу. До закінчення 2023 року залишилося небагато часу. Роботодавці за фінансової можливості ще можуть встигнути надати своїм працівникам допомогу до свят, і навіть неоподатковану. Як це зробити – читайте тут.

По-друге, привітати подарунками дітей працівників до новорічних свят. Хоча наразі триває війна, деякі роботодавці планують привітати дітей своїх працівників з новорічними святами. Але як оподатковуються такі подарунки? Як їх відобразити у «зарплатній» звітності? Читайте у цій статті.

 

Е-лікарняні: що варто знати?

  1. Які статуси можуть мати е-лікарняні? Сформований е-лікарняний надходить до кабінету страхувальника, з яким застрахована особа перебуває у трудових відносинах, на сайті е-послуг ПФУ. Е-лікарняний може мати декілька статусів: закритий, готово до сплати, помилково сформований, недійсний та оплачений.
  2. Коли ПФУ може відхилити заяви-розрахунки на фінансування лікарняних? ПФУ підкреслив, що відхилення відбувається через помилки в заявах-розрахунках. Тож для своєчасного отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності потрібно уважно перевіряти всі реквізити та реєстраційні дані.
  3. На підставі яких документів формується Е-лікарняний? Е-лікарняний формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності ПФУ на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або рішення органу опіки та піклування.

 

Статистична звітність-2024: затверджено табель та альбом форм

На сайті Держстату оприлюднено на 2024 рік:

Крім того, Держстат доповнив перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подавати респонденти в електронному вигляді у 2024 році. Спершу він налічував 38 форм, а зараз 65.

 

З 27 листопада діє оновлений перелік ТОТ та територій бойових дій

Наказом Мінреінтеграції від 21.11.2023 №318 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються, зокрема, Конотопського району Сумської області, Чернігівського району Чернігівської області, Баштанського району Миколаївської області.

 

Інші новини

  1. Мінфін оновив деякі НП(С)БО. У відповідність до чинного законодавства та вимог МСФЗ приведено НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», 12 «Фінансові інвестиції», 13 «Фінансові інструменти», 29 «Фінансова звітність за сегментами» та 32 «Інвестиційна нерухомість».
  2. Аграрії занепокоєні можливою повною зупинкою експорту зерна через новації законопроєкту №10168-2. Сільгосптоваровиробники стурбовані можливою повною зупинкою експорту зерна з України через ухвалення ВРУ непродуманих законодавчих змін щодо експорту зернових та олійних, які вносять суперечності до ПКУ.
  3. Як змінилася середня зарплата у ІІІ кварталі? ПФУ затвердив показник середньої заробітної плати за третій квартал 2023 року, який обліковується для розрахунку пенсії. За останні три місяці зарплата впала майже на 1500 грн.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»