• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 - 30 червня

Нові строки перевірок ДПС з бюджетного відшкодування ПДВ; оновлення плану-графіка перевірок юросіб на 2024 рік; нові довідники податкових пільг; зміни до ПКУ та МКУ щодо експорту сільгосптоварів та нової форми ПН та ще з десяток змін і подій липня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 - 30 червня

Що нас чекає у липні?

Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У липні це:

  • нові строки перевірок ДПС з бюджетного відшкодування ПДВ;
  • зміни до ПКУ та МКУ щодо експорту сільгосптоварів та нової форми ПН;
  • скасування усіх коефіцієнтів щодо ставок ренти на радіочастоти;
  • завершення строку оновлення облікових даних військовозобов'язаними українцями;
  • звітність щодо заброньованих працівників тощо.

Загалом про 15 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції.

 

Економічне бронювання пропонується впровадити паралельно до чинного порядку

Про основні моменти процесу впровадження економічного бронювання в Україні розповів в інтерв’ю голова Комітету з питань економічного розвитку ВРУ Дмитро Наталуха. Зокрема:

  • які основні причини, що спонукали внести до ВРУ паралельно аж три законопроєкти стосовно економічного бронювання?
  • які основні зміни та нововведення передбачають законопроєкти?

Зокрема, Д. Наталуха підкреслив, що найбільшу дискусію між ВР, Кабміном і бізнесом викликає збільшений військовий збір 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу.

 

Що нового у ДПС?

  1. З 28 червня - нові довідники податкових пільг. ДПСУ оприлюднила нові довідники податкових пільг №124/1 та №124/2 (станом на 28.06.2024). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомість, місцевих податків та зборів.
  2. Оновлено план-графік перевірок юросіб на 2024 рік. Станом на 28.06.2024 оновлено розділи I та II плану-графіка, які стосуються перевірок юридичних осіб та фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів. Згідно з ними цього року податківці планують провести 2293 перевірок юросіб.
  3. Положення про реєстрацію платників ПДВ зазнає змін. Зокрема, у Положенні пропишуть, що госпсуб’єкти можуть заявити про бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ не лише під час держреєстрації створення юрособи або ФОПа, але й під час державної реєстрації змін до відомостей в ЄДР.
  4. У ДПС з'явиться інформація про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном. Як розповів Д. Гетманцев, у ДПС найближчим часом з'явиться інформація про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також ціла низка фінінформації про учасників міжнародних груп компаній щодо сплати податків.
  5. Повідомлення про прийняття на роботу планують оновити. Проєктом постанови КМУ планують внести зміни до Постанови №413 для надання можливості фізособам подавати повідомлення до ДПС про укладення трудового договору з домашнім працівником. Але через це уточнення всі роботодавці отримують нову форму повідомлення.

 

Інтернет-торгівля: чи потрібен РРО/ПРРО і як його зареєструвати?

Розглянемо декілька свіжих ІПК про застосування РРО в інтернет-торгівлі. Зокрема:

  • За якою адресою реєструвати РРО та за яких умов його застосовувати?
  • Чи потрібен РРО, якщо товар доставляється покупцю Укрпоштою з оплатою під час отримання?
  • Чи потрібно РРО за умови здійснення розрахунків клієнтів з власного карткового рахунку через мобільні додатки Privat24, Monobank тощо на розрахунковий рахунок (не картковий) підприємця?

Читайте в аналітиці від редакції.

 

Ще п’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. Нюанси надання документів при податкових перевірках. Юрособа, щодо якої розпочалася документальна перевірка, повинна з першого дня перевірки надавати ДПС у повному обсязі оригінали документів за період, що підлягає перевірці. Але через війну є винятки.
  2. Узагальнення назв товарів «єдинниками» у фіскальних чеках. Назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність товару (послуги) до товарної групи чи послуги, замість відображення конкретної позиції рекомендовано зазначати за назвою «Групи» товарів (послуг).
  3. ВС став на бік ДПС щодо визнання дати зарахування валютної виручки. ДПС розповіла про свіже судове рішення. За ним датою зарахування валютної виручки вважається зарахування її на розподільчий рахунок. Подальший рух коштів з валютного на поточний рахунок юрособи, у т. ч. з використанням розподільчого рахунку, свідчить про використання коштів вже на території України.
  4. Як отримати Довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи? В якій формі та в які строки надається Довідка? В якому випадку платнику може бути відмовлено у наданні Довідки? Податківці навели відповіді на поширені запитання щодо отримання такої довідки.
  5. Особливості виправлення помилок у графах 6 або 7 ПН. На дату виявлення помилки платник податку складає РК до ПН, у табличній частині якого зі знаком «-» відображає показники щодо усіх зазначених у ПН товарів з кодом причини коригування «103». Окремо слід скласти нову правильну ПН.

 

До уваги роботодавців!

  1. Як працюватимемо та відпочиватимемо у липні 2024 року? З 2022 року у липні маємо нове свято – День Української Державності. Щоправда, у 2023 році його перенесено з 28 на 15 липня. За КЗпП цей день був би вихідним. Але через війну ці правила не діють. Докладніше – у новині.
  2. В Україні звільнятимуть за колабораціонізм: опублікованим Законом №3768 запроваджується поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткова складова правил внутрішнього трудового розпорядку, а також нові підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.
  3. Невиплата зарплати у встановлені терміни – під особливою увагою Держпраці. Метою перевірки було виявлення можливих порушень з питань оплати праці в частині дотримання строків та першочерговості виплати заробітної плати. Особливу увагу приділили випадкам невиплати заробітної плати у встановлені законом терміни.

 

Три нові законодавчі ініціативи

  1. ФОПи зможуть ставати «єдинниками» 1 та 2 груп з місяця реєстрації. Законопроєктом №11352 пропонується застосувати для 1-3 груп ЄП однаковий підхід щодо визначення строку для реєстрації заяви про застосування спрощеної системи (10 днів з дня державної реєстрації) та однаковий принцип переходу на ЄП (з дня держреєстрації).
  2. Звільнення від ПДВ та мита обладнання для енергетичної інфраструктури. Альтернативними законопроєктами №11344-1 та №11343-1 пропонується на період дії воєнного стану, але не довше ніж по 31 грудня 2025 року, звільнити від оподаткування ПДВ та ввізного мита обладнання для побудови та відновлення різних видів генерації.
  3. Працівники, які постраждали від ракетних обстрілів під час роботи, можуть отримати право на соцзахист. Зареєстровано законопроєкт №11367 для соцзахисту працівників підприємств, посадових осіб органів місцевої влади, держслужбовців тощо, які постраждали, стали особами з інвалідністю через бойові дії під час трудових обов’язків, а також сімей загиблих працівників.

 

Інші новини

  1. Знову оновлено Перелік ТОТ та територій бойових дій. Мінреінтеграції наказом від 25.06.2024 №170 внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються територіальних громад Донецької області.
  2. Що чекатиме на військовозобовʼязаних за неоновлення даних у ТЦК? З 18 травня діє новий Закон про мобілізацію, згідно з яким військовозобов'язані мають оновити свої дані впродовж 60 днів. На тих, хто не зробить цього у встановлений термін, чекатимуть штрафи й обмеження. Які саме – читайте тут.
  3. НБУ просить збільшити штраф за невиконання заходів проти незаконних P2P-платежів до 5% від обороту. За словами Д. Гетманцева, Національний банк України пропонує податковому Комітету Ради збільшити штраф за сприяння незаконним P2P-платежам для банків до 5% від обороту.
  4. У нас хороших рішень для фінансування ЗСУ не залишилося. За словами Д. Гетманцева, немає інших рішень для фінансування ЗСУ, крім податків: зробити детінізацію для цього недостатньо, вмикати друкарський станок та девальвувати гривню можновладці не збираються.
  5. Актуальний статус бронювання тепер відображається у Резерв+. За словами заступниці міністра оборони, їхня цифрова команда оцифрувала діючі паперові бронювання за наказами Мінекономіки. Тепер актуальна інформація про бронь має відображатися в електронних військово-облікових документах громадян.

Облік в BAS: від налаштувань до ЗАКРИТТЯ місяця – 3 безкоштовні вебінари.

Найважливіші питання для бухгалтера, які ми розглянемо:

Налаштування облікової політики в BAS; ПДВ: Податкові призначення, ставки, рахунки 643 та 644 і звірка з декларацією; Як формувати собівартість наданих послуг та як ЗАКРИВАТИ місяць – про все це ми поговоримо у прямому ефірі та розберемо на практичних прикладах.

Зареєструватись >>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»