• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 - 11 серпня

Продовження воєнного стану та мобілізації (опубліковано закони); мораторій на зміну податків під час війни і не тільки (альтернативні зміни до ПКУ); проєкт нової форми №20-ОПП та нові довідники податкових пільг. Про це (і ще більше) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 - 11 серпня

Воєнний стан продовжено до 10 листопада: які наслідки для бізнесу?

7 серпня Президент підписав, а 8 серпня офіційно опубліковані закони від 23.07.2024 №3891-ІХ та №3892-ІХ), якими передбачено продовження воєнного стану та загальної мобілізації з 05:30 12 серпня 2024 року ще на 90 діб (тобто до 05:30 10 листопада 2024 року).

Нагадаємо, як сплачувати податки, що з трудовими відносинами і оплатою праці у цей період – у цій статті.

 

Мораторій на зміну податків під час війни і не тільки: альтернативні зміни до ПКУ

1 серпня 2024 року у ВРУ Д. Разумков та інші нардепи зареєстрували альтернативні законопроєкти до урядового законопроєкту №11416 з податковими змінами під час воєнного стану - №11416-1 та №11416-2. Ними, зокрема, пропонується:

  • мораторій на зміну податків на час війни та рік після;
  • презумпція невинуватості платника податків у податковому законодавстві;
  • запровадження автоматичної реєстрації податкової накладної, якщо протягом 30-ти днів після її неприйняття не прийнято рішення про наявність податкового правопорушення, тощо.

Тим часом доки Уряд та бізнес домовляються про те, які саме податки підвищити, НБУ проаналізував, як різні варіанти вплинуть на рівень інфляції у країні.

 

Які ще зміни пропонує влада?

По-перше, демобілізацію та дозвіл на виїзд за кордон для нардепів. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №11460, який включає норму про демобілізацію після 36 місяців служби. Ним же пропонується дозволити виїзд за кордон тим, хто має відстрочку від мобілізації. А також поширити таке право на нардепів, депутатів ВР Криму та місцевих рад.

По-друге, нові правила торговельного обслуговування. Мінекономіки повторно оприлюднило для обговорення проєкт постанови КМУ «Про затвердження Правил торговельного обслуговування». Зроблено це з метою забезпечення доступності осіб з інвалідністю до торговельних приміщень, підвищення якості їх обслуговування.

По-третє, множинне громадянство. Президент вніс до ВРУ законопроєкт №11469, яким пропонується не одне (як тепер), а множинне громадянство. Також уточнюються правила набуття громадянства України.

 

Порядок обліку платників податків і зборів та форма №20-ОПП зміняться

6 серпня 2024 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким пропонується:

  1.  затвердити зміни до Порядку обліку платників податків і зборів (завантажити);
  2.  викласти у новій редакції:
  • Заяву про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП (завантажити);
  • Довідку про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру за формою №34-ОПП (завантажити);
  • Відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за формою №30-ОПП (завантажити).

Зокрема, для удосконалення алгоритму автоматизованої обробки даних щодо об’єктів оподаткування внесено зміни до форми №20-ОПП у частині розмежування адресних даних щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування, що дозволить їх структурувати в інформаційно-комунікаційній системі ДПС та забезпечувати повноту їх обліку.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. З 7 серпня діють нові довідники податкових пільг. ДПСУ оприлюднила нові довідники податкових пільг №125/1 та №125/2 (станом на 07.08.2024). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомість, місцевих податків та зборів.
  2. Скасовано постанову про документальні перевірки для бюджетного відшкодування ПДВ. Йдеться про постанову КМУ від 27.12.2010 №1238. Нею було затверджено перелік підстав для позапланових виїзних перевірок платників ПДВ для визначення достовірності нарахування бюджетного відшкодування такого податку.
  3. Як зміниться підхід до податкових перевірок до 2030 року? Д. Гетманцев розповів, що запровадження системи управління податковими ризиками гарантуватиме, що до низькоризикованих платників податків податковий орган на перевірку не прийде.
  4. З 1 жовтня діятимуть нові форми №1-ВП та №1-ОП про обсяги виробництва та обігу підакцизних товарів. Нагадаємо, що Мінфін затвердив нові форми звітів з виробництва та обігу в оптовій мережі деяких підакцизних товарів, порядків їх заповнення, а також кодів, одиниць виміру та видів продукції/ товару, які слід застосовувати при їх заповненні. Наказ №296 діятиме з 1 жовтня.
  5. Скільки ризикових платників ПДВ в Україні? У ДПС розповіли, що кількість ризикових платників становить понад 32 тисячі платників ПДВ (21 відсоток до всіх платників, які реєстрували ПН/РК) і продовжує зростати.

 

19 серпня – граничний строк сплати податків за ІI квартал 2024 року

Нагадуємо, що наступний понеділок, 19 серпня, є граничним терміном сплати десятка податків і зборів за ІI квартал 2024 року. Яких саме – читайте тут.

Проте під час війни платників податків, які не мають такої можливості, звільнено від відповідальності, передбаченої ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану або протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

Три свіжі податкові роз’яснення

  1. Працівник придбав за свої кошти товар для юрособи, але своєчасно не подав звіт: чи буде штраф? У разі несвоєчасного подання Звіту при придбанні за власні кошти товарів для потреб підприємства (використання власних коштів у відрядженні) фінансові санкції не застосовуються. Більше про це тут.
  2. Коли запрацюють нові правила ліцензування підакцизних товарів? ДПС нагадує, що з 1 вересня 2024 року діяльність з виробництва інших нікотиновмісних продуктів для орального застосування, оптової та роздрібної торгівлі підлягає ліцензуванню, але сам Закон №481 буде скасовано тільки з 1 січня 2025 року.
  3. Надіслали один звіт кілька разів протягом дня: який вважатиметься поданим? Надіслати повторно один і той самий податковий звіт можна лише для виправлення помилок. Це можна зробити і в той самий день - за формою «Звітний новий».

 

До уваги роботодавців!

  1. Повідомлення про прийняття на роботу: куди подавати раніше - до ТЦК чи до ДПС? ПФУ розповів, як кадровику підприємства виконати вимогу щодо подання інформації про працевлаштування працівника на наступний день після його прийняття, якщо це молодий спеціаліст й інформація про нього відсутня в Реєстрі застрахованих осіб. Так, нині роботодавці повідомляють про прийняття на роботу одразу дві інстанції - ДПС і ТЦК. Але ДПС треба повідомляти раніше, особливо щодо молодих спеціалістів.
  2. Виплачуємо зарплату готівкою: які правила оформлення? Найбільш поширеною формою виплати зарплати в Україні є безготівкова, на банківський рахунок. Але виплата зарплати готівкою також залишається актуальною. Докладніше нюанси її оформлення розповіли у цій статті.
  3. Бізнес просить скасувати військовий облік на підприємствах. Бізнес вважає за потрібне скасувати військовий облік на підприємствах. Адже на сьогодні реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» отримує інформацію щодо військовозобов’язаних з усіх ключових реєстрів держави.

 

Інші новини

  1. Знову оновлено Перелік ТОТ та територій бойових дій. Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні. У серпні зміни внесено щодо Донецької області.
  2. НБУ вводить в обіг нові банкноти. Поступово вводитимуться в обіг модифіковані банкноти: з 08.08.2024 – номіналами 500 та 1000 грн; з 23.08.2024 – номіналом 50 грн.
  3. Мінекономіки змінить порядок ліцензування імпорту товарів. Оприлюднено проєкт змін до Положення про порядок ліцензування імпорту товарів. Зокрема, передбачено можливість подання документів заявниками та отримання ліцензії в електронній формі.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»