• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 - 25 серпня

Оновлено повідомлення про прийняття на роботу; змінено критерії важливих для економіки підприємств; зміни до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету, та розблоковано підписання закону про збільшення акцизних ставок на пальне

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 - 25 серпня

Уряд оновив повідомлення про прийняття на роботу

23 серпня на черговому засіданні КМУ було внесено зміни до Постанови КМУ від 17.06.2015 №413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту».

Ці зміни спрямовані на забезпечення можливості подання фізособами, які уклали трудовий договір з домашніми працівниками, повідомлення про укладення або припинення такого договору до територіальних органів ДПС за установленими формами. Відповідні зміни вносяться й до самої форми повідомлення щодо домашніх працівників. Тож всі роботодавці отримають нову форму повідомлення.

 

Ще три новації від Уряду

  1. Визначено Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види сільгосптоварів. 3 вересня набере чинності Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види с/г товарів. Він застосовуватиметься з дати набрання чинності Постановою про режим експортного забезпечення. З цієї ж дати діятимуть нові правила складання ПН.
  2. Уряд підкоригував Порядок формування та ведення реєстру Дія Сіті. Внесено зміни до постанов КМУ стосовно формування та ведення реєстру Дія Сіті, а також до Порядку подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті . Про те, що змінилося, докладніше у новині.
  3. Внесено зміни до порядку мобілізації військовозобов'язаних при догляді за хворими родичами. Постановою КМУ №930 переглянуто документи, які підтверджують право на відстрочку для осіб, що утримують або здійснюють постійний догляд за рідними та близькими. Докладніше читайте тут.

 

Мінфін змінив критерії важливих підприємств для економіки з метою бронювання

Наказом від 30.07.2024 №373 Мінфін затвердив зміни до Критеріїв, за якими Міністерство фінансів визначає підприємства, установи й організації, які мають важливе значення для національної економіки.

Зокрема, бронювати працівників зможуть суб'єкти аудиторської діяльності, які надають послуги з обов'язкового аудиту фінансової звітності за договорами з підприємствами, що становлять суспільний інтерес, та/або з підприємствами, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Підкреслимо, з цього пункту виключено підприємства, які фактично надають послуги з обов'язкового аудиту фінансової звітності або виконують інші обов'язкові завдання за договорами з підприємствами, що становлять суспільний інтерес.

При цьому буде змінено критерії щодо підприємств, які виконують роботи для Мінфіну.

 

Що нового у ДПС?

  1. Додатки до декларації з податку на нерухомість змінять. ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну щодо внесення змін до додатків до форми декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Його розроблено з метою приведення цих додатків у відповідність до національного класифікатора НК 018:2023 «Класифікатор будівель і споруд». Тож після затвердження наказу платники податку на нерухомість отримують оновлену форму декларації. За нею доведеться звітувати за 2025 рік, якщо це відбудеться у поточному році.
  2. Змінено Порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету. Наказом від 01.08.2024 №382 Мінфін змінив Порядок повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів. Про те, що змінилося, докладніше у новині.
  3. Від імені ДПС здійснюється розсилка фейкових листів зі шкідливим ПЗ. Будьте обачні: протягом останніх днів зафіксовано факт масового розповсюдження електронних листів начебто від імені ДПСУ, що містять посилання для завантаження файлу.
  4. Чи може контакт-центр ДПС надати відповідь на конкретне ситуативне запитання? Контакт-центр ДПС надає тільки уніфіковані відповіді на запитання платників податків. Для отримання відповідей на конкретні запитання, які стосуються конкретних операцій, слід звертатися із запитом для отримання ІПК до ДПС з наданням відповідної первинки.
  5. Як ДПС продовжує боротися з тінізацією розрахунків? За словами Д. Гетманцева, з початку року проведено 519 перевірок суб’єктів господарювання, яким нараховано 17,5 млн гривень штрафних санкцій. Крім того, ДПС зафіксувала 659 фактів продажів особами, не зареєстрованими як СГ.

 

Три цікаві податкові роз’яснення

  1. Які платники податків мають зберігати свої документи протягом 5 років? Податківці наголосили, що 1825 днів встановлено для первинки, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів платників податку на прибуток та юросіб-"єдинників". Це стосується документів, які складено до 28 квітня 2023, строк зберігання яких не закінчився на цю дату.
  2. Помилкове складання ПН на операцію з постачання товарів/послуг: чи зазначати в декларації з ПДВ? У декларації з ПДВ зазначаються дані, вказані у складеній на підставі первинних документів ПН. Тому обсяги постачання товарів/послуг та сума ПДВ, вказані у помилковій (другій) ПН та РК до неї, не підлягають відображенню в декларації.
  3. Пільги зі сплати ПДВ діють тільки на операції з ввезення генераторів. ДПС наголосила, що операції з постачання генераторів на митній території України підлягають оподаткуванню ПДВ за загальними правилами за ставкою 20% незалежно від пільги з ПДВ при їхньому ввезенні.

 

30 серпня – останній день сплати податків за липень 2024 року

За даними ДПС, 30 серпня (ця п’ятниця) є граничним терміном сплати податкових зобов’язань платниками податків за липень 2024 року. Яких саме – читайте тут.

Але ті, хто поки що не має можливості сплатити податки та підтвердили це, зможуть сплатити після закінчення війни.

 

Підписання закону про збільшення акцизних ставок на пальне з 1 вересня розблоковане

21 серпня ВРУ розглянула проєкт постанови про скасування голосування у ІІ читанні за законопроєкт №11256-2, але не підтримала його. Тож підписання спікером ВРУ та Президентом вже розблоковано.

Нагадаємо, що цей закон вносить зміни до ПКУ в частині впровадження поступового, протягом 4 років, підвищення ставок акцизного податку на пальне до досягнення встановленого мінімального рівня в Європейському Союзі з огляду на євроінтеграційні зобов’язання нашої держави.

 

До уваги роботодавців!

  1. З 24 серпня діє Закон про регулювання праці домашніх працівників. Нагадуємо, що 24 травня було опубліковано Закон №3680. Ним КЗпП доповнюється новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників». Крім того, ним звільнено роботодавців домашніх працівників від сплати ЄСВ. Закон набрав чинності з 24 серпня 2024 року.
  2. Нові правила безпеки та здоров’я працівників на роботі: ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №10147 про формування нової системи запобігання професійним ризикам шляхом впровадження ризик-орієнтованого підходу у сфері організації безпеки та здоров’я працівників.
  3. Ставка ЄСВ під час воєнного стану, якщо закінчився строк дії довідки МСЕК. На підприємстві працює особа з інвалідністю. Інвалідність підтверджено документально по 01.08.2024. Яку ставку ЄСВ застосовувати, починаючи з серпня? Читайте тут.
  4. Що означає статус звернення «Скасовано виконання» при скануванні трудових книжок? Статус звернення «Скасовано виконання» означає, що звернення містить певні помилки, не опрацьовано та потребує повторного подання (опис причини відхилення вказано в реквізиті «Повідомлення»).
  5. Отримання страхових виплат у зв’язку з вагітністю та пологами. Фахівці ПФУ наголосили, що допомога по вагітності та пологах надається у розмірі, який компенсує 100% середньої заробітної плати (доходу). Підставою для її призначення є листок непрацездатності, сформований на підставі медвисновку.

 

Штрафи за розбіжності даних про бенефіціарів з 1 вересня: як та коли будуть застосовуватися?

З 1 вересня 2024 року Мін’юст застосовуватиме штрафи за виявлені розбіжності щодо відомостей про КБВ та структуру власності юрособи.

  • В яких випадках є загроза штрафів?
  • Яка процедура їх застосування?
  • Що потрібно зробити до 1 вересня 2024 року?

Читайте у статті від редакції.

 

Інші новини

  1. Концепт законопроєкту про підвищення податків змінився (але не для всіх). Як розповіла «Економічна правда», замість ВЗ для юросіб від обороту у законопроєкті пропишуть підвищення ПДВ на 3-4%. Без змін залишається збільшення ВЗ для фізичних осіб та його сплата ФОПами. Також свою позицію озвучив Президент: рішення щодо підвищення податків мають бути лише справедливими й такими, які допомагають українському бізнесу.
  2. Заборона на ПЗ з країн під санкціями: Уряд затвердив законопроєкт, який пропонує зміни до Закону «Про санкції». Документ передбачає нові обмеження для програмного забезпечення та інтернет-ресурсів з країн, що перебувають під санкціями. За ним під санкції підпадатимуть програмні продукти, створені на основі вихідного або об’єктного коду, що вже є під санкціями. Також обмеження торкнуться ПЗ, розробленого особами, на яких поширюються санкції.
  3. Нацполіція пропонує запровадити кримінальну відповідальність для дропів. У Нацполіції пропонують піти ще далі та запровадити для дропів кримінальну відповідальність. За оформлення банківських карток за винагороду чи надання рахунків у користування дропам пропонується передбачити покарання у вигляді позбавленні волі до трьох років.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»