• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23 - 29 вересня

З 1 жовтня - нові форми ПН, РК та декларації з ПДВ; ліміт на карткові перекази; старт «клубу білого бізнесу» (загалом з десяток змін). А ще - правки до Порядку заповнення єдиної звітності, зміни в додатках до декларації з податку на нерухомість та реформа МСЕК

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23 - 29 вересня

З 1 жовтня - нові форми ПН, РК та декларації з ПДВ

Нагадуємо, що Мінфін наказом від 09.08.2024 №400 затвердив нові редакції форм ПН й РК до неї та декларації з ПДВ з додатками. Також оновлено форму уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ.

Зміни внесено через нові правила експорту агропродукції. Але використовувати нові форми ПН, РК і декларації треба буде всім. Докладно зміни у формах ПН та РК ми розглянули тут, а у декларації з ПДВ – у цій статті.

У вересні діяли ще старі форми, а з 1 жовтня – вже будуть нові. Це офіційно підтвердила й ДПСУ. Також вже з'явилися формати для нових форм ПН та РК і декларації (поки що для розробників).

 

Ще дві важливі новини щодо ПН та РК

По-перше, 5 жовтня можна буде зареєструвати ПН за І половину вересня. За чинними правилами можна зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. Тож 5 жовтня можна буде зареєструвати ПН та РК за І половину вересня в ЄРПН.

По-друге, з 25 вересня діє оновлений Порядок роботи ЄРПН. Порядок №1246 доповнено нормами щодо тривалості операційного дня для реєстрації ПН та РК в ЄРПН на час ВС (з 0 год. 00 хв. до 24 год. 00 хв.) та запроваджено правила реєстрації ПН та РК до них та її скасування в межах дії режиму експортного забезпечення.

 

Що нас чекає у жовтні?

Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. Крім нових ПН, РК та декларації з ПДВ, у жовтні це також:

  • ліміт на карткові перекази між фізособами;
  • нові форми №1-ВП та №1-ОП;
  • старт «клубу білого бізнесу»;
  • підвищення мінімального розміру допомоги по безробіттю;
  • граничний термін для звітування щодо заброньованих працівників тощо.

Загалом про 14 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за вересень, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Мінфін внесе зміни до Інструкції про застосування Плану рахунків бухобліку

Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про внесення змін до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій». Її приведуть у відповідність до чинного законодавства, зокрема щодо відображення в бухобліку господарських операцій з обліку коштів після закриття небанківськими надавачами фінансових послуг платіжних рахунків користувачів, а також господарських операцій, пов’язаних з необоротними активами, утримуваними для розподілу між власниками.

Зокрема, проєктом наказу пропонується в Інструкції:

  • доповнити синтетичний рахунок 67 «Розрахунки з учасниками та кошти клієнтів» субрахунком 676 «Кошти клієнтів за недіючими рахунками» та кореспонденцію рахунку 67 «Розрахунки з учасниками та кошти клієнтів» за дебетом і кредитом;
  • уточнити опис рахунків 28 «Товари» і 68 «Розрахунки за іншими операціями».

 

Ще три новації від Мінфіну

  1. Чергові правки до Порядку заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Наказом Мінфіну від 10.09.2024 №435 затверджено зміни до розділу 1 додатка 2 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» до Порядку заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Зокрема, з'явилася нова ознака доходів 212 та внесено редакційні правки за ознаками 124, 125, 185, 204, 205.
  2. Зміни в додатках до декларації з податку на нерухомість. Мінфін наказом від 09.09.2024 №431 вніс зміни до додатків 1 та 2 до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Їх привели у відповідність до національного класифікатора НК 018:2023 «Класифікатор будівель і споруд».
  3. Електронна інформаційна взаємодія між ЄДР та ДПСУ - за новим порядком. Нагадаємо, що Мінфін та Мін'юст спільним наказом затвердили новий Порядок електронної інформаційної взаємодії між ЄДР й інформаційними системами ДПСУ. Наказ №2040/5/327 26 вересня опубліковано, але він почне діяти після розміщення на сайті Мін’юсту відповідного сервісу.

 

П’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. Фізособа має статус підприємця, але юрособа планує провести готівковий розрахунок з нею: що з обмеженнями? Якщо готівкові розрахунки СГ з фізособою, яка одночасно зареєстрована як ФОП, не пов’язані з підприємницькою діяльністю такої фізичної особи, то на такі розрахунки поширюється обмеження щодо граничної суми розрахунків, встановлене у розмірі 50000 гривень.
  2. Відхилення на 1 копійку та податковий кредит. Податківці надали свіжу ІПК від 16.09.2024 №4484/ІПК/99-00-21-03-02 IПК щодо арифметичного округлення у ПН та його впливу на податковий кредит. Наш коментар до цього листа читайте тут.
  3. Чи зможуть провайдери все ж таки застосовувати єдиний податок? За роз’ясненням ДПС, юрособи, які здійснюють діяльність за КВЕДами 61.10 «Діяльність у сфері проводового електрозв’язку» та класу 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку», на сьогодні не можуть бути платниками єдиного податку.
  4. Нюанси звітування з акцизу за вересень 2024 року. Під час звітування з акцизу за вересень слід врахувати, що суми податку з урахуванням мінімального ПЗ зі сплати акцизу на тютюн та ставок податку виробниками тютюну сплачуються до бюджету протягом 15 р.дн. після отримання марок з доплатою на день звітування.
  5. За якими кодами бюджетної класифікації сплачувати штрафні санкції та пеню по податках? Суми штрафів та пені сплачуються за кодами бюджетної класифікації, які зазначаються у відповідному податковому повідомленні-рішенні, за якими здійснюється зарахування відповідних податків та зборів.

 

Перевірте дані про ППР щодо сплати податку на нерухомість за 2023 рік у Е-кабінеті громадян

Фізособи з ЕЦП мають можливість переглянути ППР щодо нарахованих їм сум податку на нерухомість в меню «ЕК для громадян» Е-кабінету. Зробити таку перевірку варто усім власникам нерухомості, адже у разі несвоєчасної сплати податку штрафуватимуть.

В окремій аналітичній статті ми також нагадали: коли потрібно платити за нерухомість фізособам? Що є базою оподаткування? Як визначається розмір ставки? Де можна переглянути ставки? Як та коли надсилається ППР від ДПС? Де шукати рахунки для сплати, тощо.

 

Індексація зарплати у жовтні: хто та в якому розмірі нараховуватиме?

У жовтні індексувати зарплату працівникам, у яких базовим місяцем є грудень 2023 року або січень та лютий 2024 року, потрібно буде за розмірами серпня. А тим, кому збільшували оклади у березні та квітні 2024, потрібно буде провести першу індексацію.

Докладніше – у статті від редакції.

 

До уваги роботодавців!

  1. Як працюватимемо та відпочиватимемо у жовтні? 1 жовтня в Україні є державним святом – Днем захисників і захисниць України. Мали б мати цього дня вихідний. Та через війну це робочий день з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Докладніше – у новині.
  2. З 27 вересня в Україні можна звільняти за колабораціонізм. Опублікованим Законом №3768 запроваджується поняття «правила поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткова складова правил внутрішнього трудового розпорядку, а також нові підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.
  3. Змінилося Типове положення про навчання з охорони праці. Додаток 4 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці доповнено новою темою «Психосоціальна підтримка та перша психологічна допомога на робочому місці».

 

Які граничні строки подання статзвітності будуть у 2025 році?

Держстат опублікував проєкт Календаря подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності на 2025 рік. У ньому помісячно зазначено граничні терміни подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності.

 

Реформу МСЕК прийнято у І читанні: подробиці від ВРУ

Законопроєктом №11225, прийнятим у І читанні, пропонується виключити медичний огляд у МСЕК. Також передбачається, що людина зможе самостійно обирати форму участі у засіданні: офлайн чи онлайн.

До 2-го читання очікується внесення до законопроєкту ще низки змін, аби зробити процес медико-соціальної експертизи максимально прозорим, зокрема впровадити електронний документообіг, дозволити відеозйомку та створити спеціальний орган у медичній системі, де люди зможуть оскаржити рішення МСЕК.

 

Інші новини

  1. Підвищення податків, реформа ДПС, ДМС і БЕБ та інші зміни. Гетманцев та Железняк на Податковому форумі розповіли про підвищення податків з 1 жовтня та майбутні податкові зміни, долю спрощеної системи, а також навели деталі реформування Митниці та змін в адмініструванні ДПС.
  2. З 25 вересня діють зміни до Переліку ТОТ та територій бойових дій. Мінреінтеграції наказом від 16.09.2024 №293 внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються територіальних громад Донецької, Сумської, Запорізької та Київської областей. Але на сьогодні Перелік діє в редакції, яка враховує зміни ще за Наказом №264.
  3. Збільшено обсяг зберігання пального для генераторів без дозвільних документів (але не всім). З 1 вересня збільшено до 5000 л обсяги пального, яке можна зберігати на одному об’єкті для обслуговування генераторів СГ на прифронтових територіях України без реєстрації місця зберігання як акцизного складу.
  4. Мінекономіки затвердило нові правила реєстрації торговельних марок. Міністерство адаптувало до вимог ЄС правила складання, подання заявки, проведення експертизи та міжнародної реєстрації торговельних марок з поширенням на Україну.

8 жовтня міжнародна компанія Forvis Mazars проведе безплатний вебінар на тему «Підприємство включили до плану податкових перевірок: до чого готуватися»

Після 4 років мораторію податкові перевірки повернулися, і тепер у контролюючих органів почався гарячий сезон планових перевірок. Ваше підприємство можуть неочікувано включити до плану-графіка, тому краще бути готовими заздалегідь.

Долучайтеся до вебінару, де експерти поділяться власним досвідом супроводу бізнесу під час перевірок і нададуть вам покроковий план дій для мінімізації ризиків.

Дата: 8 жовтня, 11:00 – 12:30.

Формат: online, участь безкоштовна.

Програма вебінару та реєстрація — за посиланням.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»