• Посилання скопійовано

Як здійснювати підсумовуваний облік робочого часу?

Міністерство соціальної політики видало листа, в якому розповіло, як здійснювати підсумований облік робочого часу на безперервно діючих підприємствах і що є наднормовим при такому порядку роботи.

Мінсоцполітики листом від 05.07.2012 р. №229/13/116-12 роз'яснило, як здійснювати підсумований облік робочого часу на безперервно діючих підприємствах та на деяких видах робіт, де за умовами роботи не може бути дотримано встановленої для цієї категорії працівників щоденної або щотижневої тривалості робочого часу.
При цьому підсумований облік робочого часу запроваджується за погодженням з профспілковим комітетом підприємства, установи, організації, для того щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормальної кількості робочих годин.
У порядку, встановленому в колективному договорі, норма робочого часу за обліковий період може визначатися за графіком п'ятиденного робочого тижня. Враховуючи, що при п'ятиденному робочому тижні КЗпП не передбачає встановлення конкретної тривалості щоденної роботи, норма робочого часу за обліковий період визначається шляхом множення часу тривалості робочого дня на кількість робочих днів за календарем п'ятиденного робочого тижня, що припадають на цей період, з рівною тривалістю кожного робочого дня, з урахуванням її скорочення напередодні святкових та неробочих днів і вихідними днями у суботу та неділю.
При підрахунку нормальної кількості робочих годин облікового періоду вилучаються дні, які за графіком або розпорядком роботи припадають на час, упродовж якого працівник відповідно до законодавства був звільнений від виконання трудових обов'язків у зв'язку з відпусткою, виконанням державних або громадських обов'язків, тимчасовою непрацездатністю тощо.
Тож нормальна тривалість робочого часу визначається шляхом віднімання від норми тривалості робочого часу, розрахованого за графіком шестиденного (п'ятиденного) робочого тижня, в обліковому періоді часу, протягом якого працівник перебував у відпустці, на лікарняному тощо.
При підсумованому обліку робочого часу час, відпрацьований понад норму тривалості робочого часу за обліковий період, вважається понаднормовим та оплачується згідно зі статтею 106 Кодексу законів про працю України.
У листі також сказано, що робота понад норму робочого часу, що передбачено обліковим періодом, при збереженні норми робочого часу за обліковий період, не є понаднормовою роботою. Переробіток, який з'являється, при загальному підрахунку робочого часу може компенсуватися додатковими днями відпочинку або зменшенням тривалості роботи в інші дні облікового періоду.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»