• Посилання скопійовано

У понад 40% перевірок у сфері захисту прав споживачів встановлені порушення – Держпродспоживслужба

За І півріччя 2018 року перевірено понад 2,5 тис. суб’єктів господарювання щодо дотримання ними вимог законодавства про захист прав споживачів сфери торгівлі, ресторанного господарства та надання послуг (робіт). Порушення встановлені у 40,4% перевіреної кількості

У понад 40% перевірок у сфері захисту прав споживачів встановлені порушення – Держпродспоживслужба

Про це повідомив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа піж час прес-конференції в Києві.

Усього під час перевірок виявлено понад 2,5 тис. видів порушень.

Найбільш поширеними порушеннями є відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію або продавця (82,6%) та реалізація товару, строк придатності якого минув (10,2%).

Також серед порушень фіксується реалізація небезпечного товару без належного попереджувального маркування, а також без інформації про правила і умови безпечного його використання (1,6%), невиконання або несвоєчасне виконання припису про усунення порушень прав споживачів (1,5%), порушення умов договору між споживачем і виконавцем про виконання роботи, надання послуги (0,9%) та ін.

За даними Володимира Лапи, за піврічний період поточного року перевірено безпеку товарів, надання послуг (робіт) на суму понад 13,2 млн грн. Упереджено придбання і використання громадянами недоброякісних продовольчих, непродовольчих товарів та послуг (робіт) на суму понад 4,02 млн грн (30,3%).

149 матеріалів перевірок надіслано для відповідного реагування до органів досудового розслідування, органам державного нагляду і контролю та органам місцевого самоврядування.

За І півріччя 2018 року за результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 713 осіб шляхом накладання адміністративних санкцій на суму 106,47 тис. грн, з яких у добровільному порядку сплачено 92,52 тис. грн.  До відповідальності передбаченої ст. 23 Закону «Про захист прав споживачів» притягнуто 384 суб’єкта господарювання із накладанням адміністративно-господарських санкцій на суму 1,38 млн грн, добровільно сплачено 485,51 тис. грн. Видано 921 припис про припинення порушень прав споживачів.

Протягом І півріччя поточного року до територіальних органів Держпродспоживслужби надійшло понад 10 тис. пропозицій, звернень, скарг та заяв від споживачів. З них на особистому прийомі одержано понад 2,4 тис.

Зокрема, як засвідчує аналіз, 42,7% звернень споживачів стосується якості непродовольчих товарів; 39,6% - якості наданих послуг (робіт); 6,2% – якості продовольчих товарів, 6,8% - придбання товарів через Інтернет, поза торговельними або офісними приміщеннями, при укладанні договору на відстані.

За результатами розгляду звернень громадян майже у 40% вимоги споживачів задоволені. Споживачам повернуто 2,93 млн грн за неякісні товари та надані послуги.

***

Читайте також:

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»