• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 – 10 травня

За три робочі дні минулого тижня – новин чимало. А саме: «червоних» зон в Україні вже немає (більшість областей в жовтій зоні); сьогодні завершується термін подання квартальної звітності; податківці розповіли, як виправити помилки в додатку 4ДФ, а ще – затверджено новий порядок запитів від Держфінмоніторингу та маємо індекс інфляції за квітень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 – 10 травня

Увага! З 8 травня областей у «червоній» зоні більше немає
За даними МОЗ, станом на 8 травня:

  • у «червоній» зоні уже немає областей: з 7 травня у «жовту» зону перейшли Полтавська та Запорізька області, а з 8 травня – Сумська область;
  • у «помаранчевій» зоні й надалі 7 областей: Волинська, Донецька, Житомирська, Кіровоградська, Луганська, Тернопільська та Черкаська області;
  • решта 17 регіонів та місто Київ – в «жовтій» зоні.

 

Не пропустіть! Сьогодні – граничний термін подання податкової звітності за I квартал 
11 травня закінчується строк подання до податкової служби за І квартал 2021 року:

  • податкового розрахунку сум доходу, сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (нова форма!);
  • декларації з податку на прибуток підприємств (нова форма!);
  • фінзвітності платниками податку на прибуток, що звітують щокварталу;
  • декларації платника ЄП — юрособи та фізособи-підприємця на ІІІ групі;
  • податкових декларацій з екоподатку та рентної плати тощо.

Весь перелік дивіться тут>>

Крім того, 11 травня є граничним терміном подання алкогольно-тютюнової звітності за квітень 2021 р.

Увага! До кінця червня діє карантин. Тому фінансових штрафів за несвоєчасне звітування та несплату податків не буде. Але це правило не поширюється на ПДВ, рентну плату та акциз. До того ж за ці порушення діють адмінштрафи.

 

Помилки у додатку 4ДФ до єдиної звітності: як виправити?
Нагадаємо, що з 1 квітня 2021 року платники податків щокварталу (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу) мають подавати єдину звітність з ЄСВ і ПДФО. Граничний термін першого подання – 11 травня.

Оскільки звітність нова, не виключені помилки (зокрема, у додатку 4ДФ).

Тож податківці навели правила заповнення уточнюючого додатку 4ДФ для виправлення помилок за І квартал 2021 та минулі періоди. Переглянути роз’яснення можна тут (від ДПСУ) і тут (від київських податківців).

Також усі наявні податкові роз’яснення щодо складання додатку 4ДФ ми проаналізували в окремій аналітиці.

 

Що ще нового розповіли податківці?

  1. Як стати на облік в ДПС нерезидентам? Податківці опублікували інформаційний лист №20 про виконання нерезидентами обов'язків щодо взяття на податковий облік, а також реєстрації платниками податку на прибуток в Україні з 1 січня 2021 року.
  2. Як подати нову декларацію фізособі-«єдиннику» у разі ліквідації або призначення пенсії? Податківці навели особливості заповнення нової декларації з єдиного податку для фізосіб у разі призначення пенсії або ліквідації.
  3. Як проводяться податкові перевірки під час карантину? У разі відмови платника податків у допуску ДПС до проведення перевірки, до платника податків застосовується адміністративний арешт майна. На цьому наголосила ДПС у Львівській області.

 

Оподаткування ПДВ послуг з технічної підтримки – нова УПК від Мінфіну
Нагадаємо, що для операцій з постачання програмної продукції тимчасово, з 1 січня 2013 року по 1 січня 2023 року, запроваджено пільговий режим оподаткування ПДВ, згідно з яким звільняються від оподаткування цим податком операції з постачання програмної продукції.

Мінфін у новій узагальнюючій податковій консультації (наказ від 27.04.2021 р. №238) розглянув питання поширення зазначеної пільги на послуги з технічної підтримки програмної продукції, зокрема встановлення, налаштування, виявлення та усунення недоліків. Наш коментар до цієї УПК читайте тут.

 

Мінімальні ціни на алкогольну продукцію хочуть знову збільшити
Нагадаємо, що у січні 2021 року вже відбулось підвищення мінімальних цін на ігристі вина та зброджені напої. А тепер Мінекономіки взялося за інший алкоголь.

Так, на сайті міністерства з’явився проєкт постанови КМУ, якою вносяться зміни у додаток до постанови КМУ від 30.10.2008 р. №957. Ним пропонується підвищити розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на:

  • горілку та лікеро-горілчані вироби – на 6,2%;
  • віскі, ром та джин – на 5,9%;
  • коньяк (бренді) – на 5,5%;
  • зброджені напої, сидр і перрі, вермути тощо – на 8,2-34,2%.

Роздрібні ціни на вина виноградні натуральні, ігристі вина та газовані винні напої наразі не змінюються.

 

Роботодавців хочуть штрафувати за порушення прав осіб з інвалідністю
На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №5421 щодо відповідальності за порушення законодавства про працевлаштування осіб з інвалідністю.

Ним пропонується встановити такий розмір адмінштрафу: за перше порушення – від 8 до 15 нмдг (від 136 до 255 грн), за повторне порушення – від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн). Про це читайте тут.

 

Незабаром з'являться типові форми трудових договорів для надомної та дистанційної роботи
5 травня Мінекономіки затвердило наказ про типові форми договорів про надомну і дистанційну роботи. Про це повідомив заступник міністра економіки з питань цифрового розвитку Ігор Дядюра.

Планується, що наказ почне діяти з дати офіційного опублікування, проте наразі він навіть не пройшов реєстрацію в Мін'юсті. Тобто наразі типових форм договорів ще немає.

 

Батьку новонародженої дитини надаватимуть оплачувану відпустку
6 травня Президент підписав Закон України від 15.04.2021 р. №1401 щодо надання батькам при народженні дитини оплачуваної відпустки тривалістю до 14 днів за рахунок роботодавця.

Також ним визначено відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері та батька). Більше читайте у новині.

 

Затверджено новий порядок запитів від Держфінмоніторингу
Мінфін наказом від 05.04.2021 р. №196 затвердив Порядок надання інформації щодо відстеження (моніторингу) фінансових операцій. Він набрав чинності сьогодні, 11 травня, у зв’язку з опублікуванням в «Офіційному віснику України» №36 від 11.05.2021 р.

Що передбачає наказ? Кому та в яких випадках надсилатимуть запити? Читайте тут.

Суб'єктам первинного фінмоніторингу (а це наразі не лише аудитори, а й приватні бухгалтери та податкові консультанти) буде дуже корисно ознайомитися з цим документом.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за квітень – 100,7%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в квітні 2021 р. порівняно з березнем 2021 р. становила 0,7%, з початку року – 4,8%.
  2. ФОПам вже перераховано 600 млн грн карантинної допомоги. Як повідомили у ПФУ, станом на 5 травня 2021 року профінансовано 600,0 млн грн для забезпечення виплати допомоги від держави у розмірі 8000 грн ФОПам та працівникам з «червоної» зони.
  3. Як єдина звітність впливає на показник середньої зарплати для нарахування пенсій? ПФУ повідомив, що з січня 2021 року показники середньої заробітної плати буде розраховано після отримання відповідних даних від ДПС за результатами подання єдиної звітності за відповідний квартал.

[ОБ’ЄДНАНИЙ ОНЛАЙН-СЕМІНАР по 1С 8.3 та УТП] За три дні Ви дізнаєтесь як правильно налаштовувати облікову політику, складський облік, створювати різні графіки роботи на неповний день та зміни, а також правильно налаштовувати облік виробництва послуг.

Зареєструватись

Понеділок – 17 травня
Налаштування облікової політики та параметрів обліку, FIFO або середньозважений метод, метод ідентифікованої собівартості та ін.

Вівторок – 18 травня
Індексація зарплати, внутрішнє сумісництво, неповний день та графіки змін, податкова пільга та працівники з інвалідністю.

Середа – 19 травня
Виробництво послуг та визначення фактичної собівартості при закритті періоду.

Зареєструйтесь та отримайте Зовнішній звіт про Продажі, Собівартість та Прибуток у ПОДАРУНОК


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»