• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 – 22 січня

Новий спалах коронавірусу та повернення «червоної» зони; скорочення професій для військового обліку жінок (вже є проєкт); єдиний зарплатний податок та заборона роботи ФОПів ІІІ групи з юрособами (чергові новації від Гетманцева); а ще – збільшена облікова ставка НБУ та можливе зростання адмінштрафів за недостовірну фінзвітність й відсутність бухобліку

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 – 22 січня

«Червона» зона повертається: в Україні знову спалах коронавірусу
Голова МОЗ Віктор Ляшко заявив, що в Україні знову розпочався спалах коронавірусу. Найскладніша ситуація у західній частині країни; у «червоній» зоні вже перебуває Івано-Франківська область. Також до переходу в «червону» зону наближені Львівська, Рівненська та Чернівецька області.

Станом на 23.01.2022 р. у помаранчевій зоні, за даними МОЗ, десять областей: Вінницька, Житомирська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька та Чернігівська. Решта 14 областей та Київ – наразі ще у «жовтій».

Також звертаємо увагу, що:

  • скорочено строк дії COVID-сертифікатів – з 365 до 270 днів. Про це тут;
  • розширено сфери діяльності, у яких можна отримати послуги в рамках програми «єПідтримка». З 24 січня українці віком від 60 років на «ковідну» тисячу зможуть купити ліки;
  • Мінекономіки, Мінсоцполітики та ФСС наполягають, що під час відсторонення від роботи працівників, які ухиляються від обов’язкової вакцинації, у них немає права на лікарняні.

 

Список професій для обов'язкового військового обліку жінок суттєво скорочують
У понеділок, 17 січня, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що наразі жінкам не потрібно поспішати ставати на військовий облік. Протягом 2022 року триватиме перехідний період. Зараз ведеться робота над спрощенням порядку постановки на облік, вивчається питання пріоритетності професій споріднених з військово-обліковими спеціальностями.

Наступного дня Президент звернувся до міністра оборони щодо необхідності невідкладного перегляду низки питань, пов’язаних із військовим обліком жінок.

І ось ввечері п’ятниці, 21 січня, Міноборони повідомило, що вже розроблено нову редакцію наказу про взяття на військовий облік жінок. Список професій для військового обліку буде скорочений з 35 до 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття та отримання яких передбачає постановку на військовий облік. Зазначені спеціальності та професії споріднені з приблизно 100 військово-обліковими спеціальностями.

 

Гетманцев хоче заборонити оформляти співробітників ФОПами
ФОПам третьої групи єдиного податку хочуть обмежити можливість співпрацювати з юрособами. Це може дозволити скоротити схему ухилення від сплати податків зі зарплат, за якої працівника оформлюють не як працівника в штат (потрібно платити 22% ЄСВ та 19,5% – ВЗ і ПДФО), а як ФОП (5% із «зарплати»). Про це голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів в інтерв’ю.

Це має статися паралельно зі запровадженням запланованої на 2023 рік податкової реформи, яка передбачає об'єднання податків із зарплати та зниження їх сумарної ефективної ставки. Попередньо йдеться про її зменшення з 34% до 30% першого року реформи, а потім до 25% протягом наступних п'яти років.

Прийняти необхідні законодавчі зміни Гетманцев розраховує у 2022 році, щоб об'єднаний податок запрацював із 2023 року.

 

Чи треба з 5 січня повідомляти ДПС про роботу фізосіб за договором ЦПХ?
За роз'ясненням Держпраці, тільки роботодавець-резидент «Дія.Сіті» повідомляє ДПС про залучення фахівця на умовах цивільно-правового договору. Інформація, що міститься у повідомленні, вноситься до Реєстру страхувальників та Реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону про ЄСВ.

 

Як подавати повідомлення про прийняття на роботу за новими правилами?
На початку минулого тижня податківці зауважили, що за відсутності технічної можливості подання Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту в е-формі воно подається у формі документа на папері разом з копією в електронній формі.

Щоправда, вже 20 січня таке оновлення було розміщено на сайті ДПС у рубриці «Реєстри». В переліку розміщено й формати нового повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту: F3001002 - для фізосіб та J3001002 - для юросіб.  При цьому зауважено, що їх введено з 14 січня.

Тож виходить, що новий формат повідомлення про прийняття на роботу в е-формі слід було направляти до ДПС ще з 14 січня. Як діяти тим роботодавцям, які надіслали з 14 січня «старі» формати та ДПС надала 2 квитанцію щодо прийняття такого повідомлення, наразі роз'яснень від податківців немає.

 

Фіскалізація – 2022: що нового?
По-перше, ДПС підготувала відеороз’яснення щодо основних моментів застосування РРО з 2022 року. Переглянути його можна тут.

По-друге, податківці провели вебінар, де також надали відповіді на актуальні питання використання РРО/ПРРО у 2022 році.

По-третє, Гетманцев наголосив, що не варто чекати відміни РРО з 25 січня. Він зауважив, що деякі експерти радять відключити POS-термінал та працювати готівкою до 25 січня, оскільки потім начебто все скасують. Проте він не радить цього робити: адже штраф за відсутність POS-терміналу набагато більший, ніж штраф за відсутність РРО.

 

Що змінилося в оподаткуванні податком на прибуток з 2022 року?
ДПС оприлюднила Інформаційний лист №1/2022. Його присвячено новаціям у частині податку на прибуток, які почали діяти з 1 січня 2022 року завдяки Закону №1914. Зокрема, розглянуто зміни:

  • повʼязані з коригуванням фінансового результату при розрахунку податку на прибуток;
  • в обліку витрат на надання безповоротної фінансової допомоги при визначенні обʼєкта оподаткування;
  • у порядку визначення податкового зобовʼязання платниками податку – виробниками електричної енергії за «зеленим» тарифом;
  • в обліку витрат на сплату роялті при визначенні обʼєкта оподаткування;
  • у застосуванні різниць при використанні резерву сумнівних боргів та очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів);
  • у складі осіб, які мають право на пільги з податку на прибуток.

 

Що ще нового розповіла ДПС?

  1. Як фізособам-«єдинникам» ІІІ групи заповнити декларацію за 2021 рік? ДПСУ на своєму сайті розмістила відеоінструкцію з прикладом заповнення декларації з єдиного податку для ІІІ групи ЄП.
  2. Відсутність зазначення секунд у фіскальному чеку робить його недійсним. Податківці нагадали про обов’язок зазначати у фіскальному чеку час проведення розрахункової операції. І робити це треба у повному форматі – година, хвилина, секунда. У разі порушення цієї вимоги фіскальний чек вважається недійсним і не приймається як розрахунковий документ.
  3. Нюанси заповнення оновленої ф. №20-ОПП. Зокрема, в оновленій ф. №20-ОПП замість коду за КОАТУУ у Повідомленні за формою №20-ОПП необхідно зазначати код КАТОТТГ. Більше деталей тут, а про те, коли цю форму зовсім не потрібно подавати – ось тут.
  4. Як застосовувати нові ставки акцизу на алкоголь та спирт у 2022 році? Податківці розповіли, що з 1 січня 2022 року збільшені ставки акцизного податку застосовуються лише для спирту, а для алкогольних напоїв, у тому числі пива – з 1 березня 2022 року.
  5. Що змінилося у проведенні податкових перевірок з 2022 року? Зокрема, з 1 січня надано право платникам податків та ДПС відкрито здійснювати звукозапис, фото-, відеофіксацію (відеозйомку), накопичувати та використовувати таку мультимедійну інформацію під час проведення перевірок.

 

За недостовірну фінзвітність та відсутність бухобліку – адмінштрафи у 100 разів більші 
«Слуги народу» зареєстрували у ВРУ законопроєкт №6522 зі змінами до КУпАП з метою посилення адмінвідповідальності за порушення вимог державного фінансового контролю.

Зокрема, за відсутність бухобліку або ведення бухобліку та складання фінзвітності з порушенням, неподання або подання недостовірної або неповної фінзвітності пропонується встановити штраф у розмірі від 100 до 150 н.м.д.г. (1700 - 2550 грн) На сьогодні такий штраф становить 8-15 н.м.д.г., тобто 136-255 грн.

Також пропонується встановити штраф за невиконання законних вимог посадових осіб органу державного фінансового контролю у розмірі від 1000 до 2000 н.м.д.г. (17000-34000 грн).

 

Кому з роботодавців треба зареєструватися у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю?
Нагадуємо, що 1 лютого – останній день обов’язкової реєстрації роботодавців у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю.

Роботодавці, у яких кількість працівників за основним місцем становить 8 і більше, зобов’язані зареєструватися у відділенні Фонду за місцем державної реєстрації.

Як зареєструватися? Чи потрібно при цьому подавати якісь документи? Що буде за нереєстрацію? Читайте в аналітиці від редакції.

 

До 7 лютого (включно) підприємства мають відзвітувати про борги зі зарплати
Держстат наказом від 25.06.2021 р. №136 затвердив нову форму статзвітності №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Вперше подавати її маємо зі звіту за січень 2022 року.

Як заповнювати форму та що буде за його неподання – читайте тут.

 

Щорічне підтвердження даних про бенефіціарів – лише з 2023 року
Мін’юст у листі від 24.11.2021 р. №113677/124754-33-21/8.4.4 зробив висновок, що сама процедура щорічного підтвердження переноситься на 2023 рік (звісно, крім тих юросіб, які зареєстровані після 28.04.2020 р.).  І це не залежить від того, чи встигли ви подати оновлення даних про КБВ до 11.10.2021 р., чи плануєте це зробити до 11.07.2022 р.

Водночас зауважимо, що 20 січня Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував прийняти за основу законопроєкт №6320 щодо змін порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.

 

Інші новини

  1. З 21 січня збільшено облікову ставку НБУ. Цього разу вона зросла на 1% – до 10%. Останній раз такий рівень ключової ставки діяв у березні-квітні 2020 року. У НБУ прогнозують, що у 2022 році інфляція сповільниться, але повернеться до цілі 5% лише в 2023 році.
  2. Коли та як ДПС буде стежити за великими покупками українців? Данило Гетманцев розповів, як працюватимуть нові методи контролю, на кого вони вплинуть і чому без них не обійтися.
  3. ПриватБанк встановив єдиний тариф для POS-терміналів. З 15 січня 2022 року тариф для прийому платежів за банківськими картками становить 1,8% плюс 400 гривень абонплати на місяць.

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»