• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №11(41) | 13.06.2019 р.

Сорок перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №11(41) | 13.06.2019 р.

Це – одинадцятий в цьому році (і сорок перший  загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо про появу нових правил проведення перевірок Держпраці щодо працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • поговоримо про правила поділу щорічної відпустки;
  • визначимося, коли можна створювати для працівника подвійну посаду;
  • нагадаємо, як правильно встановлювати правила внутрішнього трудового розпорядку;
  • дізнаємося, в який строк слід вносити дані у трудову книжку у разі прийняття працівника;
  • з’ясуємо, за якими видами відпусток можна отримати компенсацію при звільненні.

Гарного Вам читання!

***

 

Перевірки Держпраці щодо працевлаштування осіб з інвалідністю проводитимуться по-новому
5 червня Уряд своєю постановою №466 затвердив нові правила проведення перевірок щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Зокрема, цією постановою передбачається:

  • надання допомоги роботодавцям щодо розрахунку кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю з метою зарахування до нормативу таких робочих місць;

  • визначення правових підстав та методики проведення планових та позапланових перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, та господарських об’єднань, до складу яких входять підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю, Держпраці та її територіальними органами з питань додержання суб’єктами господарювання законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Про це ми писали тут, а докладний аналіз зазначеної постанови дивіться ось тут.

 

Компенсація відпусток при звільненні: які види підлягають, а які – ні?
Фахівці Держпраці у Кіровоградській області навели перелік видів відпусток, за які має бути виплачена компенсація при звільненні. Зокрема, компенсації підлягають:

  • щорічні відпустки;
  • основні відпустки;
  • додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці;
  • додаткові відпустки за особливий характер праці;
  • додаткові соціальні відпустки працівникам, які мають дітей;
  • інші щорічні додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Компенсації не підлягають:

  • відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років;
  • додаткові відпустки у зв’язку з навчанням;
  • творчі відпустки.

Розрахунок суми компенсації за невикористану відпустку здійснюється відповідно до Порядку №100 аналогічно до розрахунку сум відпускних.

 

Правила внутрішнього трудового розпорядку: як оформити?
Правила внутрішнього трудового розпорядку необхідно скласти в письмовій формі. До того ж до початку роботи за трудовим договором власник або уповноважений ним орган має ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором.

Відсутність правил внутрішнього трудового розпорядку є порушенням вимог законодавства про працю. А це, своєю чергою, передбачає адміністративну відповідальність посадових осіб підприємств незалежно від їх форми власності та кількості працівників за ч. 1 ст. 41 КУпАП у вигляді накладення штрафу від 30 до 100 н.м.д.г. (від 510 до 1700 грн). Про це ми писали ось тут.

 

Створили для працівника подвійну посаду: чи правомірно?
Держпраці у Кіровоградській області зазначила, що подвійні назви професій (посад) ― це назви професій, виписані через дефіс.

Бажання окремих роботодавців та кадровиків зафіксувати у трудовій книжці працівника суміщення посад у завданнях та обов’язках конкретного працівника призводить до появи таких професійних назв робіт як-от «тесляр-бетоняр», «продавець-вантажник», «касир-бухгалтер» тощо.

КП ДК 003:2010 не передбачено утворення розширених (подвійних) назв посад (професій) через дефіс, окрім тих, які внесено до КП, а тому таке об'єднання двох назв професій, як наприклад «манікюрник-педикюрник», не відповідає положенням КП.

Фахівці Держпраці також зауважили, що керівникам підприємств, а також усім працівникам кадрових служб, які на підприємстві оформляють кадрові документи, необхідно постійно стежити за змінами, що періодично відбуваються у КП, щоб надалі не допускати порушень трудового законодавства і юридично грамотно застосовувати наявні професійні назви робіт, а за необхідності ― вчасно їх коригувати.

 

Приймаєте нового працівника: в який строк вносити дані до трудової книжки?
Держпраці у Кіровоградській області зауважила, що протягом 5 днів з дня початку роботи роботодавець повинен внести запис про прийом на роботу в трудову книжку працівника.

Якщо працівник, підписавши трудовий договір, так і не вийшов на роботу в обумовлені терміни, організація може анулювати договір в односторонньому порядку.

А ось що при цьому робити з трудовою книжкою, якщо в ній вже є запис про прийом на роботу? Саме тому краще чітко дотримуватися процедури і вносити запис про прийом на роботу тільки після того, як працівник фактично приступив до роботи і ознайомлений з наказом.

Заключний етап оформлення прийому працівника – заповнення особової картки (П-2) на нового працівника.

 

Щорічна основна відпустка: тривалість, поділ та відкликання
Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Деякі категорії працівників користуються правом на відпустку більшої тривалості.

Чинне законодавство встановлює право працівника на поділ щорічної відпустки. Так, на прохання працівника щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

При цьому невикористана частина щорічної відпустки надається працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Також слід зазначити, що законодавством передбачена можливість відкликання працівника з щорічної відпустки. Про це читайте у нашій новині тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»