• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №5(13) | 21.03.2018 р.

Тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №5(13) | 21.03.2018 р.

Це – п’ятий у новому році (і тринадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  1. розкажемо, як заповнювати поле 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» декларації фізособи-«єдинника»;
  2. розповімо про позицію ДФС щодо невідображення результату річного перерахунку з ПДВ у зв'язку з несвоєчасною реєстрацією РК до ПН;
  3. з’ясуємо, чи необхідно при поданні додатку ВП до декларації з прибутку подавати ще й додатки до нього, а також як заповнювати його заголовну частину;
  4. поговоримо про наслідки, які виникають у разі неспівпадіння реквізиту «дата подання» з датою фактичного подання декларації;
  5. визначимося, для кого декларація про валютні цінності є обов’язковою та що в ній зазначати;
  6. нагадаємо, в яких розмірах будуть застосовуватися штрафи за неподання декларацій;
  7. …а наостанок – зупинимося на роз’ясненні ДФС щодо правил звітування з податку на прибуток с/г товаровиробниками у 2018 році.

Гарного вам читання!

 

***

Як заповнювати поле 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» декларації «єдинника»?
Податківці у підкатегорії 107.08 ресурсу «ЗІР» роз'яснили, що у полі 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» розділу І Декларації платника єдиного податку – фізичної особи–підприємця зазначається код та назва виду економічної діяльності відповідно до КВЕД. Але в ній слід відобразити тільки дані про види підприємницької діяльності, які фактично здійснювалися у звітному періоді.

Окремо податківці зауважили, що при створенні в меню «Введення звітності» Електронного кабінету податкової декларації в електронному вигляді таблиця поля 9 такої декларації містить лише одну строку. Але за потреби кількість рядків може бути збільшено. Для цього слід додати нові рядки у таблиці поля 9 за допомогою натиснення правої кнопки миші при наведенні курсору на цей рядок.

 

Не відобразили результат річного перерахунку з ПДВ у зв'язку з несвоєчасною реєстрацією РК: як бути?
Податківці повідомили, що платники ПДВ, які не включили до Декларації за грудень 2017 року РК до ПН, складені у зв’язку з проведенням річного перерахунку, з причини їх несвоєчасної реєстрації в ЄРПН, повинні подати відповідні уточнюючі розрахунки до декларацій саме за грудень 2017 року.

Зверніть увагу: в деклараціях за січень та інші звітні періоди 2018 року такі розрахунки коригування відображатися не повинні. Тож тим, хто відобразив РК у деклараціях за звітні місяці 2018 року, слід буде подати два уточнюючі розрахунки.

 

Виправляємо помилки в декларації з прибутку через подання додатку ВП
По-перше, якщо виправлення помилок здійснюється через подання додатку ВП до поточної декларації, то в ньому слід відобразити правильні показники за податковий період, який уточнюється, та порівнюючи їх з відповідними рядками декларації, що уточнюються, визначити суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з податку на прибуток.

По-друге, у складі звітної (звітної нової) декларації можуть бути уточнені показники за один звітний період та поданий один додаток ВП.

По-третє, додатки до рядків додатка ВП, на які є посилання в додатку ВП, не заповнюються та не подаються.

По-четверте, у заголовній частині додатка ВП зазначається звітний період, який уточнюється, та проставляється відмітка «Звітна» або «Звітна нова».

Про це все податківці писали тут.

 

Оприлюднення річної фінзвітності за 2017 рік та перше застосування МСФЗ – роз’яснення від Мінфіну
По-перше, фахівці Мінфіну у листі від 27.02.2018 р. №35210-06-5/5570 вказали, що оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності за 2017 рік слід здійснювати за «старими» правилами. Тобто підприємства, які становлять суспільний інтерес, крім емітентів цінних паперів, не повинні мати у наявності аудиторський висновок та розміщувати фінзвітність на їх веб-сторінці.

А от публічні акціонерні товариства, емітенти цінних паперів, банки, страховики та інші фінансові установи, за ч. 4 ст. 14 Закону №996 "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (у редакції 2017 року) повинні:

  • проходити обов'язковий аудит своєї фін звітності;
  • оприлюднювати її разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці з опублікуванням у періодичних або неперіодичних виданнях.

Законом №996 до 01.01.2018 р. не було визначено конкретного переліку видань, де має бути проведено опублікування. Тому юрособам, які потрапляли під цю вимогу, доводилося обирати таке видання самостійно (орієнтуючись на підзаконні нормативні акти або інформаційні листи, які видавали державні органи, що контролюють їхню діяльність).

 

Звертаємо увагу: за 2018 рік і наступні роки публікувати свою фінзвітність у виданнях юрособам буде не потрібно. Цю вимогу скасовано Законом №2164.

 

По-друге, у 2018 році великим підприємствам, які вперше переходять на МСФЗ відповідно до Закону №996, дозволено застосовувати вимоги НП(С)БО.

По-третє, для забезпечення порівнянності показників фінансової звітності підприємств, які вперше застосовують МСФЗ з датою переходу 01.01.2018 р., такі підприємства перераховують проміжну фінансову звітність, річну та консолідовану фінансову звітність за 2018 рік, включаючи вступний баланс на 01.01.2018 р. за МСФЗ згідно з вимогами МСФЗ 1.

По-четверте, починаючи з 01.01.2019 р., зазначені підприємства складають проміжну фінансову звітність, річну фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за 2019 рік за МСФЗ. В якості порівняльної інформації в проміжній фінансовій звітності, річній фінансовій звітності та консолідованій фінансовій звітності за 2019 рік використовуються показники фінансової звітності за 2018 рік, трансформованої відповідно до вимог МСФЗ.



Коли неспівпадіння реквізиту «дата подання» з датою фактичного подання декларації призводить до невизнання звітності?
На думку податківців, якщо декларація надрукована раніше, ніж подана, то це призведе до відмови у прийнятті такої декларації. Така відмова буде міститися у відповідному повідомленні із зазначенням причин. Тож будьте обережні та проставляйте дату вже у день надсилання чи подання декларації у паперовій формі.

 

Наостанок – аналітика від редакції та два роз’яснення від ДФС
Хто має подавати декларацію про валютні цінності? Що саме треба декларувати? За якою вартістю слід декларувати валютні цінності? В які строки подавати декларацію? Про це все фахівці редакції розповіли у аналітиці.

Щодо порядку визначення звітного періоду виробниками сільськогосподарської продукції читайте тут («Платники податку (у тому числі виробники сільськогосподарської продукції), у яких дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений у фінансовій звітності за 2017 рік, перевищує 20 мільйонів гривень, у 2018 році мають подати податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітні податкові періоди - квартал, півріччя, три квартали, рік»).

А думку ДФС стосовно відповідальності за несвоєчасне подання до контролюючого органу податкових декларацій, розрахунків, звітів можна переглянути ось тут («У відповідності до пункту 48.7 ПКУ податкова звітність, складена з порушенням норм цієї статті, не вважається податковою декларацією, крім випадків, встановлених пунктом 46.4 ПКУ. Неподання або несвоєчасне подання податкової звітності або невиконання вимог щодо внесення змін до податкової звітності тягне за собою накладення штрафів визначених статтею 120 ПКУ»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на березень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»