• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №14(41) | 01.08.2019 р.

Сорок перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №14(41) | 01.08.2019 р.

Це – вже сорок перший (і чотирнадцятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • повідомимо, яка відповідальність передбачена за неведення книги обліку;
  • розкажемо, коли потрібно реєструвати нову книгу обліку у разі зміни адреси;
  • розглянемо можливість продажу пива платником ЄП ІІ групи;
  • проінформуємо про можливість внесення майна до статутного капіталу юрособи-«єдинника»;
  • дізнаємось, як визначається дохід у юрособи-«єдинника» у разі продажу авто;
  • розповімо, коли фізособа-«єдинник» може здавати в оренду нерухомість;
  • визначимося, як сплачувати податки та звітувати юрособі-«єдиннику» у разі зміни своєї адреси.

Гарного Вам читання!

***

 

Фізособа-«єдинник» не веде книгу обліку: які наслідки?
Тернопільські податківці нагадали, що згідно з абз. 1 пп. 296.1.1 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Тому відсутність книги обліку у підприємця розцінюється податківцями як неведення або неналежне ведення обліку. А це вже тягне за собою відповідальність, передбачену ст. 164-1 КУпАП: попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 нмдг (у разі повторного порушення – штраф від 5 до 8 нмдг).

Окрім цього, на фізособу-«єдинника» чекає фінштраф у розмірі 510 грн.

 

Фізособа-«єдинник» змінила адресу: що з книгою обліку?
Київські податківці пояснили, що необхідність реєстрації нової книги обліку при зміні адреси (місця проживання) залежить від того, чи відбувається при цьому зміна адміністративного району. А саме:

  • у разі зміни податкової адреси (місця проживання), пов’язаної зі зміною адміністративного району, ФОП – платнику єдиного податку необхідно зареєструвати нову книгу у контролюючому органі за новим місцем обліку;

  • у разі зміни податкової адреси (місця проживання) в межах одного адміністративного району ФОП – платник єдиного податку продовжує здійснювати записи наростаючим підсумком у зареєстрованій книзі.

 

Чи може «єдинник» 2 групи продавати пиво: роз'яснення ДФС
Луганські податківці на підставі пп. 3 п. 291.5 ПКУ зазначили, що фізична особа – підприємець – платник ЄП ІІ групи має право здійснювати роздрібний продаж пива, сидру, пері (без додавання спирту). Але це можливо за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та за умови дотримання вимог застосування спрощеної системи оподаткування, передбачених ПКУ (зокрема, в частині граничної кількості найманих працівників та обсягу доходу).

При цьому суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, мають право продавати сидр та пері (без спирту) без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі цими алкогольними напоями.

 

Чи можна вносити майно до статутного капіталу «єдинника»?
У ІПК від 10.07.2019 № 3178/ІПК/04-36-12-04-21 податківці навели норму п. 291.6 ПКУ. За нею платники ЄП І–IІІ груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Але зазначена норма ПКУ не регулює порядок зміни розміру статутного капіталу платника єдиного податку.

Крім того, за п. 292.11 ПКУ суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника, не включаються до складу доходу.

Тому ПКУ не обмежує право платника єдиного податку збільшувати свій статут шляхом внесення майна.

 

Юрособа-«єдинник» продає авто: як визнати дохід?
Запорізькі податківці наголосили, що порядок оподаткування операції з продажу авто «єдинником» залежить від строку його використання. Так, якщо з дати введення в експлуатацію автомобіля до дати його продажу пройде:

  • понад 12 місяців, то оподатковуваний дохід визначається як різниця між договірною ціною і залишковою балансовою вартістю такого автомобіля на день продажу;

  • 12 календарних місяців і менше – оподатковуваний дохід признається в сумі договірної ціни автомобіля.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Куди юрособі подавати декларацію з єдиного податку після переведення на нове місце обліку? Як сплачувати податки, в т.ч. ПДФО, військовий збір? Чи треба перереєструватися платником ПДВ? Про це ми писали тут.

Коли нерухомість має надаватися в оренду в статусі фізособи, а коли підприємця на єдиному податку? В яких випадках виникає звільнення від сплати земельного податку? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»