• Посилання скопійовано

Чи може провайдер бути платником єдиного податку: позиція Мінфіну

З’явилось роз’яснення МФУ у проблемному питанні оподаткування діяльності операторів, провайдерів телекомунікацій, які не надають послуг з техобслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж (зокрема, щодо можливості обрання ними спрощеної системи оподаткування)

Чи може провайдер бути платником єдиного податку: позиція Мінфіну

Коментар до листа МФУ від 02.04.2020 р. №11220-02-3/9813

У коментованому листі Мінфін зауважує, що зміни до пп. 8 пп. 291.5.1 ПКУ, внесені Законом №129-IX (про які ми писали тут), лише конкретизували перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування.

Отже, фізособи–підприємці не мали права бути платниками єдиного податку, здійснюючи діяльність, визначену пп. 8 п. 291.5.1 ПКУ як до 20.10.2019 року, так і після зазначеної дати (через те, що така діяльність підлягала ліцензуванню).

Водночас у листі звертається увага, що ст. 1 Закону №1280-IV «Про телекомунікації» розділяються поняття «оператора телекомунікацій» та «провайдера телекомунікацій».

При цьому провайдер є суб’єктом господарювання, який має право на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій без права на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку.

Тобто провайдер є суб’єктом госпдіяльності, який не здійснює види діяльності, наведені у пп. 8 п. 291.5.1 ПКУ (які раніше були зазначені у п. 7 ст. 42 Закону №1280 у редакції до 25.12.2019 р.).

Зважаючи на це, Мінфін доходить висновку, що фізособа–підприємець у разі надання провайдерських послуг доступу до мережі Інтернет має право здійснювати діяльність на спрощеній системі оподаткування за умови, що таким провайдером не надаються послуги, визначені пп. 8 пп. 291.5.1 ПКУ.

 

Від редакції

І хоча МФУ надає роз’яснення лише щодо підприємців, однак вважаємо, що воно буде актуальне і для юросіб на спрощеній системі оподаткування, оскільки перелік заборонених видів діяльності (зверніть увагу, що йдеться не про КВЕДи, а саме про види діяльності) однаковий для всіх платників ЄП незалежно від виду суб’єкта господарювання.

Також нагадаємо, що податківці в останньому своєму роз’ясненні (яке ми розглядали тут) також притримувались аналогічного підходу, що ФОП у разі надання провайдерських послуг доступу до мережі Інтернет має право бути платником єдиного податку за умови, що таким провайдером не надаються послуги, визначені пп. 8 пп. 291.5.1 ПКУ.

Тепер залишилось дочекатись роз’яснення статистики щодо класифікації послуг інтернет-провайдерів і в цьому питанні можна буде поставити крапку.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»