• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №09(67) | 12.10.2023 р.

Шістдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №09(67) | 12.10.2023 р.
Це – вже шістдесят сьомий (девʼятий в 2023 році та вісімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • наголосимо, що 19 жовтня буде останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за ІІІ квартал 2023 року;
  • розкажемо, кого з ФОПів перевірить ДПС у 2023 році;
  • роз’яснимо, в який строк фізособа-«загальник» має відзвітувати у разі ліквідації;
  • підкреслимо, що якщо ФОП зареєстрований на ТОТ, правочини з ним нікчемні;
  • зауважимо, що ДПС вже може накладати штраф за несплату ЄП ФОП І та ІІ груп;
  • повідомимо, що форму заяви щодо застосування спрощеної системи оновлять;
  • наведемо нюанси несплати податків мобілізованими ФОПами.
Гарного вам читання!
 

Кого з ФОПів перевірить ДПС у 2023 році?

3 жовтня на сайті ДПС розміщено оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік. Воно торкнулося розділу "Документальні планові перевірки фізичних осіб". За ним у 2023 році планують провести 261 перевірку (у первинному була 1461 податкова перевірка).
Нагадаємо, що план-графік перевірок має формуватися лише щодо 3-х категорій платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції; у сфері грального бізнесу, надання фінансових, платіжних послуг. Про це розповідали податківці у своєму інформаційному листі.
 

19 жовтня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за ІІІ квартал 2023 року

Наближається 19 жовтня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІІІ квартал. Сума для сплати так і становить 4422 грн. Але через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ.
Підкреслимо, що поки що до 1 грудня можна заповнювати платіжки й за старими правилами. Але для тих, хто користується вже новими правилами, нагадаємо, як треба заповнювати поле платіжки, на прикладах. 
Так, по-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:
щодо ЄСВ для сплати ФОПами за себе: 101 ЄСВ за ІІІ квартал 2023 року.
Детальніше про це читайте в нашій аналітиці ось тут.

В який строк фізособа-«загальник» має відзвітувати у разі ліквідації?

Харківські податківці підкреслили, що  у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи-”загальники”, які є платниками ЄСВ, подають Додаток ЄСВ 1 з типом форми «після припинення» у складі Декларації у строк протягом 20 к.дн. за останнім днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. А протягом 10 календарних днів вони сплачують єдиний внесок.

Форму заяви щодо застосування спрощеної системи оновлять: проєкт наказу Мінфіну

18 вересня на офіційному сайті ДПС розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308».
Проєкт наказу розроблено  з метою оновлення форми заяви для застосування ЄП. Так, у п. 6 заяви змінять код за КОАТУУ на код КАТОТТГ.
Також буде уточнено зміст п. 5.1 заяви щодо доходів. Тепер у ньому треба буде відображати й суми з е-гаманців.

ДПС вже може накладати штраф за несплату ЄП ФОП І та ІІ груп

ДПС підкреслила, що несвоєчасна сплата єдиного податку у повному обсязі для І та ІІ груп може призвести до накладення штрафу у розмірі 50% від суми.
Нагадаємо, що за Законом №3219 за серпень платники ЄП І та ІІ груп вже повинні сплачувати авансові внески, але є винятки (це ФОПи з ТОТ та території бойових дій). А ще ДПС має списати зайво нараховані суми боргу за квітень 2022 року - липень 2023 року. Про це ми писали тут

Несплата податків мобілізованими ФОПами – чи змінилося щось з 1 серпня?

Для ФОПів – платників ЄП багато чого змінилося з 01.08.2023 завдяки Закону №3219. Втім, для мобілізованих ФОПів практично змін не відбулося, за винятком ситуацій з отриманням доходу від управління їх бізнесом іншою уповноваженою особою.
Підкреслимо, що не зазнала змін норма п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Нею передбачено, що ФОПи, які мали або не мали найманих працівників, мобілізовані або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання звітності з ЄП та ПДФО.
Отже, ФОПи – платники ЄП, незалежно від групи ЄП, звільнені від сплати єдиного податку після 01.08.2023. І це незалежно від місця реєстрації ФОПа (тимчасово окупована територія чи ні). 
Не змінилась і норма щодо ЄСВ – звільнення від сплати ЄСВ за себе і далі діє для мобілізованих ФОПів.  Докладно про ці всі нюанси ми зазначали тут.

І наостанок - аналітика від редакції

У свіжій ІПК від 12.09.2023 №2986/ІПК/99-00-24-03-03-06 податківці надали відповіді на кілька запитань, що стосуються співробітництва з ФОПами, місцем реєстрації яких є тимчасово окупована територія. Про це докладніше читайте тут.

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»