• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(146) | 16.08.2024 р.

Сто сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(146) | 16.08.2024 р.
Це – дванадцятий цього року (сто сорок шостий загалом і сорок восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • розкажемо, що зміниться Положення про медогляд кандидатів у водії та водіїв ТЗ;
  • зауважимо, що Порядок заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ знов змінять;
  • підкреслимо, що критерії для визначення критично важливих сільгосппідприємств набрали чинності;
  • дізнаємося, куди подавати раніше повідомлення про прийняття на роботу при бронюванні – до ТЦК чи ДПС;
  • зʼясуємо, як виправити помилку в імені працівника у трудовій книжці;
  • проінформуємо, що Мінфін розробив порядок добровільної сплати ЄСВ платниками з ТОТ;
  • повідомимо, що Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ зміниться.
Гарного вам читання!
 

Положення про медогляд кандидатів у водії та водіїв ТЗ: оприлюднено проєкт змін

На початку серпня СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт наказу МОЗ та МВС «Про затвердження Змін до Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів».
Зокрема, розроблений проєкт змін передбачає унормування процесу визначення можливих кодів пристосування під час проведення медичних оглядів медичною комісією. Крім того, з метою посилення контролю за наданням цих послуг проєктом акта передбачено внесення та врахування вже внесених медичних записів до електронної системи охорони здоров’я під час проведення таких медичних оглядів. 

Критерії для визначення критично важливих сільгосппідприємств набрали чинності

Мінагрополітики наказом від 11.07.2024 №2040 доповнило Критерії з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період. Про це ми зазначали тут.
Так, може бути визначене таким, що має важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період підприємство, яке є власником не менше 90 % статутного капіталу 2-х і більше підприємств, які визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, що підтверджується копією наказу Мінагрополітики.
Ці зміни діють з 8 серпня 2024 року.

Повідомлення про прийняття на роботу: куди подавати раніше - до ТЦК чи до ДПС?

ПФУ розповів, як кадровику підприємства виконати вимогу щодо подання інформації про працевлаштування працівника на наступний день після його прийняття, якщо це молодий спеціаліст й інформація про нього відсутня в Реєстрі застрахованих осіб.
У разі працевлаштування нового працівника роботодавець ще до початку роботи повинен подати до ДПС за місцем обліку як платника єдиного внеску повідомлення про прийняття працівника на роботу або про укладення гіг-контракту.
У такому випадку на момент подання відомостей про трудові відносини через вебпортал е-послуг ПФУ інформація про працівника вже буде наявна в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. 

Порядок заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ знов змінять

30 липня 2024 року Мінфін оприлюднив проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до розділу 1 додатка 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску».
Проєктом наказу Мінфіну передбачено внесення змін у додаток 2 «1. Довідник ознак доходів фізичних осіб» до Порядку. Зокрема:
  • введення нової ознаки доходів фізичних осіб 212 «Вартість незареєстрованих лікарських засобів, безоплатно наданих (переданих) на користь пацієнтів, які беруть участь у клінічних випробуваннях, програмах розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих лікарських засобів та/або програмах доступу суб’єктів дослідження (пацієнтів) до досліджуваного лікарського засобу після завершення клінічного випробування, за переліком та в обсягах, визначених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, у порядку та на  умовах, визначених Законом України "Про лікарські засоби" (підпункт 165.1.67 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Кодексу)»;
     
  • редакційні правки за ознаками 124, 125, 185, 204, 205 відповідно до чинних норм податкового законодавства. 

У трудовій книжці імʼя працівника вказано без апострофа: як змінити?

Згідно з п. 2.13 Інструкції зміна запису, зокрема про ім’я, вноситься на першій сторінці трудової книжки: однією рискою закреслюють ім’я, що внесено з помилкою, і записують правильне. На внутрішньому боці обкладинки зазначають відповідні документи, що є підставою для внесення зміни, які завіряються підписом уповноваженої особи, печаткою підприємства або відділу кадрів.
Це може зробити уповноважена особа за останнім місцем роботи на підставі документа працівника, у цьому разі із зазначенням його номера та дати видачі. Про це ми писали тут.

Мінфін розробив порядок добровільної сплати ЄСВ платниками з ТОТ

30 липня 2024 року Мінфін оприлюднив проєкт постанови КМУ. Ним передбачено затвердити порядок, яким визначається механізм добровільної сплати ЄСВ на території України:
  • платниками єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України;
     
  • громадянами України із місцем проживання на тимчасово окупованій території України.

Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ зміниться

30 липня 2024 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про внесення Змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити).
Зокрема, виникла необхідність внесення змін до розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ та додатків 3, 4 до неї, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 №449. А саме проєктом:
  • доповнено перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Договір) домашніми працівниками, копією трудового договору; 
     
  • особам, які є домашніми працівниками та виявили бажання укласти Договір, надано можливість зазначити про це в додатку 3 до Інструкції шляхом проставляння відповідної позначки;
     
  • у разі припинення трудового договору з домашнім працівником такий працівник повідомляє про це податковий орган, оскільки це є підставою для дострокового розірвання Договору.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»