• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 - 10 березня

Для ФОПів та юросіб-«єдинників» планують обов’язкову сплату ВЗ; Шмигаль анонсував новий підхід до бронювання працівників; оновлено форму декларації про доходи, а Держстат оприлюднив індекс інфляції за лютий. Про це (і не тільки) ми писали минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 - 10 березня

Податкові зміни за Законом №3603: чого чекати?

Продовжуємо аналізувати Закон №3603, який вносить зміни до ПКУ. Наразі він ще перебуває на підписі у Президента. Проте набере чинності на наступний день після опублікування, що може відбутися досить швидко. Тож вивчати його треба вже зараз.

Про косметичні правки щодо податку на прибуток, ПДФО та ЄП ми раніше розповідали у цій статті. А минулого тижня окремо розглянули:

  • Які пільги щодо сплати податку на нерухомість та плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) вносить новий закон? Про це тут;
  • Що зміниться для платників акцизного податку? Зокрема, в ПКУ запроваджуються норми щодо обліку втрат сировини, яка використовується під час виробництва не лише алкогольних напоїв, а й тютюнових виробів, рідини для е-сигарет тощо;
  • Які уточнення щодо адміністрування податків? Зокрема, щодо прийняття рішень про податкові пільги місцевими органами та військовими адміністраціями і щодо порядку розгляду скарг та подання заяв про перехід на «спрощенку» тощо. Більше – у цій статті.

 

Зміни до Порядку заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ слід застосовувати при поданні за ІІ квартал

ДПСУ нагадує, що 16 лютого 2024 року набрав чинності наказ Мінфіну від 26.12.2023 №720, яким внесено зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Тож нові ознаки доходів: 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни), а також редакційні правки щодо ознак доходів – 111, 112, 156, 189, 193 слід використовувати при звітуванні за ІІ квартал 2024 року.

 

Ще три цікаві податкові роз’яснення

  1. Що буде за несвоєчасну реєстрацію ПН за операціями з нульовою ставкою ПДВ? У разі порушення граничних строків для реєстрації в ЄРПН ПН на постачання товарів/послуг, що оподатковуються за нульовою ставкою, до платника ПДВ застосовується штраф у розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 грн.
  2. Фізособа-«загальник» втратила типову форму обліку доходів та витрат: які подальші дії? У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення типової форми ФОП має у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити ДПС за місцем обліку та відновити втрачену типову форму протягом 90 к.д. за днем надходження повідомлення до ДПС.
  3. Як оподатковується ПДФО отримана спадщина (подарунок)? Фізособи при отриманні спадщини (подарунка) від фізичної особи – резидента, але не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують ПДФО за ставкою 5% від вартості будь-якої спадщини (подарунка).

 

11 березня – останній день сплати податку на прибуток за 2023 рік

Нагадуємо, що сьогодні - останній день сплати таких податків:

  • частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за 2023 рік;
  • податку на прибуток підприємства за 2023 рік;
  • податку на додану вартість за IV квартал 2023 року особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник податку на додану вартість відповідно до п. 208-1.2 ПКУ.

 

Що ще нового у ДПС?

По-перше, з 5 березня діє оновлена форма декларації про майновий стан і доходи. Нагадуємо, що зміни внесено з метою виправлення технічних помилок у декларації про майновий стан і доходи, додатках КІК та Ф3 до цієї декларації. Але через ці зміни фізособи та самозайняті особи отримали нову форму для звітування, проте вже за підсумками 2024 року.
По-друге, скасовано Порядок переходу платників податку на прибуток до подання спрощеної декларації. Оскільки Постанову №592 було прийнято з метою реалізації п. 44 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, який містить тимчасову норму, що діяла до 31 грудня 2021 року, її визнали такою, що втратила чинність.

 

Для ФОПів та юросіб-«єдинників» планують впровадити обов’язкову сплату ВЗ

Ми вже писали, що КМУ готує законопроєкт, який дозволить забезпечити додаткові надходження до бюджету. Але поки що тексту відповідного законопроєкту немає.

Окремо Д. Гетманцев минулого тижня зазначив, що військовий збір хочуть окремо запровадити ще й для ФОПів та юросіб-«єдинників». Проте деталей він не навів.

І ось Н. Южаніна у своєму Телеграм-каналі розповіла, що Уряд збирається залучити до бюджету у 2024 році додаткові надходження шляхом збільшення надходження щодо ВЗ та акцизу. З її слів, планують запровадити сплату військового збору (для платників податку на прибуток і юросіб-«єдинників» ІІІ та ІV груп, а також фізосіб-«єдинників» всіх груп) переважно на рівні від 0,1% до 1,5%.

 

Бронювання працівників: що нового?

  1. Шмигаль анонсував новий підхід до бронювання – на підставі даних суми зарплати та податків з неї. З його слів, Кабмін напрацьовує більш справедливі підходи до бронювання військовозобов’язаних з урахуванням рівня заробітних плат, податкового навантаження та впливу на економіку. За підрахунками Кабміну співвідношення працівників і військових для забезпечення останніх має бути вісім до одного, і, виходячи з цих параметрів, Уряд розробляє справедливі параметри бронювання. «Критичні для економіки підприємства збережуть пріоритет у бронюванні, але додаткові можливості отримають підприємства, які наповнюють державний бюджет… Наприклад, податкове навантаження вище середнього по галузі. Такого офіційного показника немає, але Податкова його надає», – розповів він.
  2. Дата бронювання – важливий фактор для звільнення від призову. Судова практика за останні два роки має чіткі висновки щодо порядку бронювання, отримання документів про бронь та повідомлення ТЦК про такі обставини, що звільняють від призову, та щодо оскарження дій ТЦК. Докладніше розповіла юрист редакції у цій статті.
  3. Для сільгосппідприємств оновили умови для бронювання працівників. Мінагрополітики внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період. Що змінилося – читайте тут.

 

До уваги роботодавців!

  1. Як порахувати кількість днів заробленої відпустки? Ажіотаж навколо змінених правил розрахунку компенсації за невикористані відпустки порушив і ще одне одвічне питання. А як порахувати кількість днів невикористаних відпусток? Про це розповіло Мінекономіки у листі від 26.02.2024 № 4707-05/14491-09, коментар до якого читайте тут.
  2. Коли роботодавець зобов’язаний надати працівникам неоплачувану відпустку? У Держпраці наголосили, що роботодавець не може відмовити у наданні відпустки без збереження заробітної плати на визначені законодавством строки окремим категоріям працівників (крім працівників, що залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).
  3. Як діяти на виробництві під час оповіщення повітряної тривоги? Держпраці зазначила, що під час сигналу оповіщення повітряної тривоги всім працівникам та відвідувачам слід залишати виробничі приміщення та проходити до найближчого укриття. Відповідний наказ має бути затверджено на підприємстві.
  4. Коли та як можна скасувати відрядження? Які є причини для скасування відрядження? Як документально оформити скасування? Що робити з придбаними заздалегідь квитками на проїзд? У які строки слід повернути кошти працівникові у разі надання авансу? Чи треба складати авансовий звіт у разі скасування? Про все це в аналітиці від редакції.
  5. Працівник став пенсіонером: чи нараховувати ЄСВ на його зарплату? Звільнення від сплати єдиного внеску за працюючих у роботодавця пенсіонерів законодавством не передбачено. Тож ЄСВ на їхню зарплату слід нараховувати за загальними правилами, зазначили у ДПС.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за лютий - 100,3%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в лютому 2024 р. порівняно зі січнем 2024 р. становила 0,3%, з початку року – 0,7%. Зокрема, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,4%.
  2. З 2025 року почне діяти Закон про запровадження електронних аграрних розписок. Президент підтримав та підписав Закон про електронні аграрні розписки. Він запроваджує, поряд із традиційними паперовими розписками, новий фінансовий інструмент кредитування.
  3. Нацбанк підтвердив статус системної важливості для 15 банків. Результатами щорічного перегляду показників діяльності банків за встановленими критеріями підтверджено статус системної важливості для 15 установ. Крім того, НБУ визначив перелік важливих об’єктів платіжної інфраструктури.
  4. З початку 2024 року в Україні збільшилася кількість «ризикових» платників ПДВ. Н. Южаніна розповіла, що вперше за півтора року кількість платників ПДВ в Україні не зменшилась, а збільшилась у січні на 637 і станом на 01.02.2024 становить 251 345 платників ПДВ.
  5. Фінансовий моніторинг: внесено зміни до порядку обміну інформацією. Мінфін затвердив зміни до Порядку інформаційної взаємодії суб'єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України. Зокрема, оновлено правила формування найменувань файлів-повідомлень.

Грошовий сертифікат чи велика знижка?

Передплачуйте «Дебет-Кредит» разом із сертифікатами MAKEUP номіналом до 5000 грн. Хутчіш зробіть свій вибір та біжіть обирати собі подарунок!

Пропозиція діятиме лише до 16 березня!

Хочу обрати>>


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»