• Посилання скопійовано

Що почитати в листопаді: 12 найцікавіших матеріалів редакції за жовтень

Комплексні та податкові перевірки, нові форми податкової накладної та РК, електронні довідки про страховий стаж, індексація зарплати в листопаді та штрафи за неправильну назву посади в трудовій книжці... Жовтень виявився багатим на зміни, законодавчі новації та просто цікаві роз'яснення. Якщо раптом ви пропустили щось з цього, то ось тепер зможете надолужити

Що почитати в листопаді: 12 найцікавіших матеріалів редакції за жовтень

Жовтень виявився багатим на зміни, законодавчі новації та просто цікаві роз'яснення. Зокрема, ми говорили про комплексні та податкові перевірки, нові форми податкової накладної та РК, електронні довідки про страховий стаж, індексацію зарплати в листопаді та штрафи за неправильну назву посади в трудовій книжці. 

Цілком можливо, що поміж всім цим ви могли щось пропустити цікаве та важливе. І от тепер зможете надолужити!

 

1. До вас завітав інспектор з праці без попередження: як бути?

По-перше, ви маєте право перевірити достовірність повноважень посадової особи  на сайті Держпраці. Якщо про посвідчення даного контролера відсутня інформація в реєстрі посвідчень інспекторів праці, то воно вважається недійсним. А отже, ви маєте право не допускати його до перевірки і за це штрафу не буде.

По-друге, Держпраці наголошує: вимога про надання об’єктом відвідування для ознайомлення документів та/або їх копій чи витягів з документів, пояснень, доступу до приміщень, організації робочого місця, винесена в межах повноважень, є обов’язковою для виконання.

48 тис. переглядів, 11 коментарів

 

2. Електронні довідки про страховий стаж — новий сервіс від ПФУ

З жовтня роботодавці можуть самостійно замовляти на сайті ПФУ електронні довідки про страховий стаж своїх працівників. На доопрацьованому порталі Пенсійного фонду з'явилася можливість замовити Додаток 9 «Довідка про трудовий та страховий стаж» та отримати його за 5 хвилин від імені юрособи.

36 тис. переглядів, 43 коментарі

 

3. Комплексні перевірки роботодавців: як це буде з 5 жовтня?

З 5 жовтня 2018 року розпочалися комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення. З огляду на це, юрист редакції «Дебету-Кредиту» в окремій статті проаналізувала, чого чекати від таких перевірок роботодавцям. Оскільки ця тема було топовою у жовтні, звісно, це було не єдиним роз'ясненням. Усіх їх ми зібрали для вас в одній добірці.

31 тис. переглядів, 11 коментарів

 

4. Зустрічайте! Оновлений план-графік планових перевірок ДФСУ на 2018 рік

10 жовтня ДФСУ оприлюднила оновлений план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік з урахуванням коригування (жовтень 2018 року). Згідно з ним, у 2018 році відбудеться 8634 планові податкові перевірки. Також оновлено розділ IV, який стосується перевірок юрособ з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ. За оновленими даними, у поточному році податківці проведуть 539 таких планових перевірок.

22 тис. переглядів, 6 коментарів

 

5. За неправильну назву посади в трудовій книжці – штраф 3723 грн

Держпраці наголосила, що неправильне зазначення назви посади у трудовій книжці загрожує штрафом у розмірі мінімальної заробітної плати (у 2018 році – 3723 грн). Чи можна уникнути штрафу у разі невідповідності і які аргументи при цьому застосовувати – читайте у нашій статті.

22 тис. переглядів, 27 коментарів

 

6. Нові форми податкової накладної та розрахунку коригування: аналіз змін від редакції 

Мінфін наказом від 17.09.2018 р. №763 затвердив нові форми податкової накладної та розрахунку коригування до неї, а також зміни до Порядку №1307Застосовувати їх будемо вже найближчим часом. Тож розглянемо, що нового нам приготували контролери.

21 тис. переглядів, 44 коментарі

 

7. Класифікатор професій: покроковий алгоритм користування

Переважно знають, як користуватися Класифікатором професій, фахівці відділу кадрів. Але у зв’язку з внесенням змін до звіту з ЄСВ ним зацікавились і бухгалтери. Тож розглянемо нюанси підбору назв професій і посад, а також їх кодування

20 тис. переглядів, 16 коментарів

 

8. Хто і кого перевірить у 2019 році? Оприлюднено проекти планів

Держрегуляторна служба оприлюднила проект Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік. За ним у наступному році буде проведено 30 424 перевірки підприємств та підприємців. Та це ще не все... 33 контролюючі органи оприлюднили проекти планів перевірок на 2019 рік. До них включено аж 121 223 госпсуб’єкти.

19 тис. переглядів, 8 коментарів

 

9. Індексація зарплати у жовтні та листопаді 2018 року

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у жовтні та листопаді 2018 року. Згідно з ним, індексувати зарплату у листопаді будемо за новими коефіцієнтами.

19 тис. переглядів, 6 коментарів

 

10. Працівник йде на пенсію: що слід знати роботодавцю?

На підприємстві працівник готується вийти на пенсію. Які документи має надати роботодавець для оформлення пенсії? Кому – працівнику чи якійсь установі? Чи потрібно при цьому оформлювати звільнення працівника? Які права має працівник, якому пенсію призначили, але він продовжує працювати? Розглянемо це у статті від редакції.

18 тис. переглядів,  5 коментарів

 

11. Податківці не приходили на перевірку протягом 3 років: що зі збереженням документів? 

Як повідомила ДФС у Запорізькій області, документи, пов’язані з обчисленням та сплатою податків і зборів, повинні зберігатися три роки. А документи, необхідні для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, зберігаються 2555 днів. Все це так, але є певні нюанси, про які читайте у цьому роз'ясненні податківців.

18 тис. переглядів, 2 коментарі

 

12. За дрібні порушення у сфері праці – також штраф!

Деякі порушення законодавства з праці настільки дрібні, що їх можна було б виправити за вказівкою інспектора при перевірці. Але на сьогодні вони тягнуть за собою сплату штрафу. І поточна судова практика, на жаль, не втішає.

14 тис. переглядів, 31 коментар

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»