• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17–22 серпня

Новий поділ на карантинні зони (з 24 серпня); мінімальна зарплата 5000 грн вже через тиждень (закон прийняли сьогодні); набрання чинності Інструкцією з ЄСВ (з 21 серпня); а ще – загроза повернення Книг обліку для ФОП та нові роз’яснення податківців

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17–22 серпня

З 24 серпня – нові зони карантину
Минулого тижня Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій поділила Україну на нові зони карантину.

У «червоній» зоні знаходиться шість міст (Дубно, Самбір, Біляївка, Коломия, Острог та Чернівці) та вісім районів (Городенківський, Косівський та Тисменицький райони Івано-Франківської області, Костопільський, Радивилівський і Рівненський район Рівненської області, Заставнівський та Кіцманський район Чернівецької області).

У «помаранчеву» зону потрапили Ужгород, Івано-Франківськ, Львів, Тернопіль, Харків.

«Жовта» зона включає Київ, Луцьк, Житомир, Бориспіль, Одеса, Рівне, Суми та Хмельницький.

Весь перелік дивіться у новині.

До речі, вже за тиждень буде 1 вересня, початок навчального року. Логічно виникає питання: які обмеження будуть у школах? У МОЗ розповіли, що навчання в приміщеннях шкіл буде дозволено в регіонах «зеленої», «жовтої» і «помаранчевої» зон, а у «червоній зоні» навчання відбуватиметься онлайн. Більше подробиць тут.

Мінімальна зарплата 5000 грн: Закон прийнято!
19 серпня спікер ВРУ Дмитро Разумков підписав розпорядження про скликання позачергової сесії на 25 серпня. На ній, зокрема, розглянуть президентський законопроект №3963 щодо змін Держбюджету на 2020 рік. Нагадаємо, що за ним з 1 вересня 2020 року «мінімалка» має становити:

  • у щомісячному розмірі – 5 000 грн (зараз 4 723 гривні);
  • у погодинному розмірі – 29,2 грн (зараз 28,31 гривні).

Крім того, минулого тижня у Раді зареєстровано два альтернативні законопроекти №3963-1 (автори Королевська і Солод) та №3963-2 (Ю. Тимошенко та ще три нардепи). Першим пропонується збільшити розмір мінімальної зарплати у 2020 році до розміру не нижче фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням сімейної складової та не нижче ніж 60% від середньої заробітної плати. З 1 вересня – це 7500 гривень. Другим передбачено комплексний підхід до підняття розміру мінзарплати. Усі подробиці – тут.

ВАЖЛИВО! Сьогодні, коли ми готували цей матеріал, Рада проголосувала президентський законопроект №3963. З 1 вересня зарплата збільшується на 277 грн (з 4723 грн до 5000 грн).


Довільний облік доходів для фізосіб-«єдинників» з 2021 року: що робити з книгами?

З 1 січня 2021 року фізособи-платники єдиного податку І і ІІ та ІІІ груп – неплатники ПДВ вестимуть облік діяльності у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а підприємці ІІІ групи – платники ПДВ – у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Водночас вони повинні будуть зберігати ще три роки книги обліку доходів, які вже не будуть використовувати. Детальніше про це – у роз’ясненні ДПС в Івано-Франківській області.


Тим часом Книгу обліку доходів для «єдинників» пропонують повернути та надати їй статус первинного обліку

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3993 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб-підприємців».

Ним пропонується викласти у новій редакції п. 296.1 ПКУ. За ним, ФОП- платники єдиного податку I і II груп та III групи, які не є платниками ПДВ, вестимуть облік у Книзі обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів, або у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

У разі реєстрації Книги обліку доходів у встановленому порядку та ведення її шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів записи в Книзі обліку доходів вважатимуться первинним (оперативним) обліком результатів роботи і достатньою підставою для формування показників податкової звітності.

Важлива інформація для платників ЄСВ

  1. З 21 серпня діє змінена Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ. Наказ Мінфіну від 10.06.2020 р. №283, яким внесено зміни до, опубліковано 21 серпня в «Офіційному віснику України» №65. Цього ж дня він набрав чинності. Які зміни відбулися в Інструкції – читайте в нашій аналітиці;
  2. В Е-кабінеті вже є дані про нарахування ЄСВ за І та ІІ квартал. Податківці в рубриці «Стан розрахунків з бюджетом» Е-кабінету відобразили дані щодо нарахування ЄСВ для ФОПів за І та ІІ квартал 2020 року. До цього часу у цій рубриці містилися тільки записи щодо перерахування ФОПами коштів з ЄСВ. Тому постійно висвічувалася інформація про переплату;
  3. Кабмін доручив Мін'юсту посилити стягнення заборгованості з ЄСВ. Також доручено головам облдержадміністрацій створити робочі групи з погашення заборгованості по ЄСВ. Зауважимо, що наразі до кінця карантину діють норми щодо незастосовування фінансових штрафів за несвоєчасну сплату ЄСВ, тож накласти штрафи при таких перевірках контролери не зможуть. Проте, як зауважили податківці, за несвоєчасну сплату ЄСВ під час карантину за І та ІІ квартал до ФОПів можуть застосовуватися адмінштрафи. Це стосується сплати ЄСВ за ті місяці, за які не звільнено від сплати (січень, лютий та червень 2020 року).

Чи є доходом для ФОП «карантинна» допомога по частковому безробіттю?
Дохід, отриманий ФОП у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, не пов’язаний з результатом від здійснення господарської діяльності. Тому він оподатковується за загальними правилами для фізосіб.

А вже допомога по частковому безробіттю для фізосіб не є об'єктом оподаткування ПДФО та ВЗ. Отже, карантинна допомога не оподатковується ПДФО та ВЗ, – вважають у ДПС.

Аналогічну позицію висловив і Мінфін. У листі від 25.05.2020 р. №11220-02-2/15556 зазначено, що допомога по частковому безробіттю, надана за ст. 47-1 Закону про зайнятість, не є об'єктом оподаткування ПДФО, військовим збором та ЄСВ. Коментар до цього листа читайте тут.

Ще три нові роз’яснення податківців

  1. В які строки проводиться податкова документальна перевірка при ліквідації ФОП? За роз’ясненням ДПС, Податковим кодексом не встановлено терміну щодо призначення документальної перевірки у разі внесення до ЄДР запису про припинення підприємницької діяльності ФОП. Але якщо вона оформлюється наказом, то за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених ПКУ;
  2. Чи буде штраф за несвоєчасне подання або неподання форми №20-ОПП під час карантину? ДПСУ каже, що ні .Відповідальність за неподання (несвоєчасне подання) повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. №20-ОПП протягом періоду здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, не застосовується;
  3. Незберігання первинних документів, звітності – які штрафи з 23 травня? Львівські податківці нагадують, що Законом №466 збільшено розмір штрафів за порушення встановлених ПКУ термінів зберігання первинних документів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів.

ДПС неправомірно заблокувала ПН – звертайтеся до Гетманцева
Данило Гетманцев хоче допомогти бізнесу розібратися з проблемою неправомірних блокувань ПН та РК. Для цього пропонує скарги зі суттю справи надсилати йому на адресу Київ, Липська, 3 Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики (або на пошту hetmantsev@rada.gov.ua).
 

Розрахунок середньої зарплати для оплати лікарняних і декретних під час карантину
Карантин триває з березня 2020 р., а життя продовжується. Працівники надають роботодавцям листки непрацездатності для отримання лікарняних та декретних. Як їх порахувати під час карантину? Читайте у аналітиці від редакції.

 

Інші новини

  1. При реєстрації в ЄДР тепер можна обрати спрощену систему та стати платником ПДВ. За повідомленням Мін’юсту, з 17 серпня при реєстрації в ЄДР запроваджено можливість обрання спрощеної системи та/або добровільної реєстрації як платника ПДВ, а також включення неприбуткових організацій до Реєстру ДПС;
  2. З 18 серпня діє порядок автоматичного зіставлення показників обігу пального. Постановою від 12.08.2020 р. №715 Кабмін затвердив Порядок здійснення ДПС автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового;
  3. Не працює клієнт-банк чи сайт ДПС? РНБО попереджає про кібератаки! НКЦК при РНБО виявив ознаки підготовки до масштабної скоординованої атаки на органи державної влади України та об’єкти критичної інфраструктури напередодні Дня Незалежності;
  4. Як працівнику дізнатись, чи сплачує роботодавець за нього ЄСВ? Застраховані особи через сервіси ПФУ можуть отримати відомості про розмір сплачених внесків, розмір заробітної плати, перевірити врахований страховий стаж.



[Помилки в ПДВ 2020]

31 серпня 1-2 вересня три безкоштовні ОНЛАЙН-ПРАКТИКУМИ “Помилки в ПДВ 2020: блокування, штрафи, нерезиденти” від А. Волевач (Онлайн-школа бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

На практикумах ми розберемо найпоширеніші помилки в обліку ПДВ у 2020 році. За три зустрічі Ви дізнаєтесь:

  • 31 серпня. Загальні терміни реєстрації ПН / РК. Особливості звільнення від штрафних санкцій на період карантину. В якому періоді постачальник і покупець відображають несвоєчасно зареєстровані ПН / РК;
  • 1 вересня. Критерії та основні причини блокування ПН і РК в 2020 році. Як розблокувати податкову накладну. В якому періоді постачальник і покупець відображають заблоковані ПН / РК;
  • 2 вересня. Імпорт товарів та послуг і що змінилося в 2020 році для неплатників ПДВ. Експорт товарів: дата складання ПН і як відобразити операцію в декларації.

Реєструйтесь на вебінари від Анастасії Волевач та Школи бухгалтерії AVS, щоб вести облік ПДВ правильно та без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»