• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20– 25 вересня

Карантин в Україні продовжено до 31 грудня, всі регіони переведено в «жовту» зону; ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік та довідник умовних кодів причин коригування; Уряд продовжив строки подання проміжної та річної фінзвітності, а ВРУ прийняла кілька важливих законів. А ще – незабаром зміниться форма Повідомлення про прийняття працівника на роботу

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20– 25 вересня

Продовження карантину та «жовта» зона по всій Україні
У понеділок, 20 вересня, Уряд прийняв рішення продовжити карантин в Україні до 31 грудня 2021 року. Про це йдеться у постанові КМУ від 22.09.2021 р. №981. Що зміниться для громадян та бізнесу, читайте тут.

Крім того, з 23 вересня на всій території України почав діяти «жовтий» рівень епідемічної небезпеки. Відповідне рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у вівторок, 21 вересня.

Більше того, за даними МОЗ станом на 25 вересня, чотири регіони України вже відповідають «помаранчевій» зоні. А саме – Дніпропетровська, Донецька, Тернопільська та Черкаська області.

І це ще не все… В Україні також:

  • вводять обов'язкову вакцинацію. Зокрема, для працівників навчальних закладів, міністерств, органів влади та місцевих державних адміністрацій. Про це тут;
  • початкова школа та дитсадки будуть працювати незалежно від зон карантину;
  • у «жовтій» зоні підприємці можуть обрати – працювати з обмеженнями чи без, але з ковід-сертифікатами;
  • з 24 вересня в мобільному додатку «Дія» доступні «жовті» COVID-сертифікати. Їх можуть згенерувати ті, хто отримав перше щеплення від коронавірусу;
  • за підроблення ковід-паспортів штрафуватимуть. Уряд ухвалив відповідний законопроєкт. Зокрема, для тих, хто свідомо буде використовувати підроблені сертифікати, штраф становитиме від 17 до 34 тис. грн (або обмеження волі до 2 років). А для тих, хто буде їх розповсюджувати, – штраф до 170 тис. грн або позбавлення волі до 3 років.

 

Які ще важливі рішення ухвалив Уряд?
По-перше, продовжено строки подання проміжної та річної фінзвітності. Постановою КМУ від 22.09.2021 р. №998 внесено зміни до Порядку подання фінансової звітності. Зокрема, передбачено продовження строків подання проміжної та річної фінансової звітності. Для проміжної звітності нові строки слід буде застосовувати вже з 2022 року.

По-друге, токени в Україні можуть відмінити. Уряд погодив три законопроєкти щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг. Основна мета – замінити використання токенів на удосконалений е-підпис.

По-третє, ухвалено нову редакцію закону про захист споживачів. За ухваленим Урядом законопроєктом підприємці, які здійснюють електронні продажі, будуть зобов'язані розміщувати інформацію про себе, як суб’єкта господарювання, та перелік інформації про продукцію. Також встановлюється відповідальність за ненадання повної інформації щодо його ідентифікації.

 

Увага! ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік для юросіб
Станом на 22 вересня 2021 року ДПСУ оновила перші два розділи плану-графіка перевірок, які стосуються юросіб та фінустанов, постійних представництв та представництв нерезидентів.

Згідно плану, цього року податківці планують провести 4382 податкові перевірки юросіб.

Зауважимо, що у вересневому оновленні кількість перевірок не змінилася, якщо порівнювати з варіантом графіку, оновленим у червні.

Проте платників, включених до плану-графіка у ІІ кварталі, мають почати перевіряти не раніше 1 жовтня. Тож скоріш за все податківці готуються до цих перевірок, тому й виклали на своєму сайті план-графік у незмінній редакції.

 

З Довідника умовних кодів причин коригування виключать три коди
24 вересня ДПСУ на своєму сайті розмістила оновлений Довідник умовних кодів причин коригування.

У переліку й надалі міститься 12 умовних кодів. Проте з 1 жовтня 2021 року з нього буде виключено такі три коди:

  • 302 – Усунення неоднозначностей;
  • 303 – Зменшення обсягу при нульовій кількості;
  • 304 – Зменшення кількості при нульовому обсягу.

 

Повідомляти ДПС про прийняття працівника на роботу будемо за новою формою
СПО профспілок оприлюднило проєкт постанови КМУ. Ним, зокрема, пропонується:

  • підкоригувати порядок повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу;
  • викласти у новій редакції саму форму Повідомлення. Зміни у ній несуттєві. Як і раніше, вона міститиме 13 рядків. Проте їх нумерація зсунеться, а також по-іншому виглядатиме шапка повідомлення.

 

Рада прийняла два закони щодо трудових відносини
У вівторок 21 вересня ВРУ підтримала у першому читанні:

  • законопроєкт №5388, яким пропонується спростити укладення строкового трудового договору та проходження випробування при прийнятті на роботу, оптимізувати порядок надання роботодавцем інформації працівникові про умови трудового договору;
  • законопроєкт №5161 щодо введення нової особливої форми трудового договору – з нефіксованим робочим часом. Ним передбачено, що роботодавець самостійно визначає необхідність та час залучення працівника до роботи, обсяг роботи та у передбачений трудовим договором строк погоджує з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для виконання відповідної роботи.

 

А от скасувати РРО для ФОПів нардепи не змогли…
23 вересня народні депутати у кількості 165 осіб провели позачергове засідання щодо застосування РРО фізособами-«єдинниками» у 2022 році. Але голосів для вирішення цього питання не вистачило.

Нардепи звернули увагу на відсутність на позачерговому засіданні депутатської фракцій «Слуга народу» і звинуватили її у «небажанні захищати права ФОПів та інших представників малого бізнесу».

 

Перенесення строків інформування про бенефіціарів: закон не розглядали, але Комітет ВРУ «за»
Нагадаємо, що ВРУ включила до порядку денного шостої сесії законопроєкт №5807 щодо продовження строків інформаційної кампанії про бенефіціарів. Але минулого тижня його знову не розглядали.

Проте 22 вересня Комітет ВРУ з економрозвитку на своєму засіданні рекомендував народним депутатам прийняти у І читанні цей законопроєкт за скороченою процедурою, щоби встигнути до 10 жовтня.

Проте коли саме ВРУ збирається розглянути законопроєкт №5807 – наразі невідомо.

 

Мінфін опублікував нові зразки структури власності
20 вересня Мінфін на своєму сайті опублікував нові зразки структури власності (прямий та непрямий вплив, а також опосередковане володіння). Переглянути їх можна тут.
Вони відрізняються від попередньої редакції. Наприклад, підприємствам з великою кількістю фізосіб-засновників слід зазначати інформацію про всіх фізосіб.

Крім того, додано зразки для державних підприємств та підприємств, в яких держава володіє 50% капіталу. А також наведено зразок для підприємства, в якому відсутній кінцевий бенефіціар.

 

Зміни від Мінфіну для  платників ЄСВ

  1. Наказом МФУ від 23.07.2021 р. №417 затверджено новий Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів. Зокрема, передбачається чітке розмежування обов’язків, покладених на структурні підрозділи ДПС та ФСС, та визначення термінів виконання цих обов’язків.
  2. Наказом МФУ від 28.08.2021 р. №485 внесено зміни до Порядку обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників. Їх привели у відповідність до Законів №2464-VI та №466-IX. Зміни незначні та більше косметичні. Більше про них читайте тут.

 

Як застосовувати нові зміни до Порядку №100: роз'яснення від Мінекономіки
Нагадаємо, що з 4 вересня діють зміни до Порядку №100. Про це ми писали тут. Але до сьогодні не було роз'яснень від Мінекономіки щодо практики їх застосування.

І ось у листі від 10.09.2021 р. №4711-06/45145-07 Мінекономіки навело деякі нюанси щодо нових правил нарахування середньої зарплати за Порядком №100.

  • Як з 4 вересня враховувати премії за місяць, квартал, півріччя, рік?
  • Що робити з перехідними виплатами та подовженням відпусток?
  • Кому слід зробити перерахунок середньої зарплати?

Читайте у коментарі від редакції.

 

Ще три свіжі аналітики від редакції

  1. Нові вимоги до реквізитів у фіскальному чеку РРО. Нагадаємо, що Наказом Мінфіну від 08.06.2021 р. №329 було внесено зміни до Положення про форму і зміст розрахункових документів. Що зміниться з 1 жовтня? Як бути, якщо РРО зареєстрований до 01.08.2020 р. або до 01.07.2021 р., або якщо ЦСО не справляється? Чи можна торгувати алкоголем у той час, поки РРО перебуває на «перепрошивці»? Та що робити, якщо не встигли до 1 жовтня? Читайте тут.
  2. ДСТУ 4163:2020 та первинні бухгалтерські документи. Мінфін роз’яснив, що для цілей бухгалтерського обліку обов’язку притримуватись нещодавно встановленого стандарту ДСТУ 4163:2020 немає. Більше подробиць – у нашому коментарі.
  3. Особова картка працівника – чи має її складати ФОП? Що говорить Мінсоцполітики про особову картку №П-2 у кадровій документації ФОПа? Яка позиція Держпраці та Держстату? Чи є судова практика з цього питання? Про це у нашій статті.

 

Держстат оновив форму №1-підприємництво (річна)
Наказом від 15.09.2021 р. №233 Держстат затвердив нову форму державного статистичного спостереження №1-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства».

Подають її територіальному органу Держстату юрособи (підприємства). Граничний термін – не пізніше 28 лютого.

Вперше звітувати за новою формою слід зі звіту за 2021 рік.

 

Інші новини

  1. Змінилася форма Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній та Порядок її складання. Відповідні зміни внесені наказом Мінфіну від 27.08.2021 р. №484, який набрав чинності 24 вересня 2021 року.
  2. Перенесення робочих днів через свята вкотре пропонують скасувати. Мінкультури оприлюднило для обговорення проєкт Закону «Про свята, пам’ятні дати і скорботні дні». Ним, серед іншого, запропоновано відмовитись від перенесення вихідного дня, якщо державне свято, яке є неробочим днем, співпадає з ним. Щоправда, це не торкнеться деяких традиційних свят.
  3. Яких технічних вимог слід дотримуватися при скануванні трудових книжок? ПФУ радить перед оцифруванням трудових книжок найманих працівників провести їх аудит, а також навів технічні вимоги, яких необхідно дотримуватись при скануванні трудових книжок.

ЗАРПЛАТА і ЗВІТНІСТЬ. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «9 НАВИЧОК роботи з зарплатою і звітністю», яку проведе Ірина Тимошенко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви отримаєте навички:

  • 4 жовтня. Як оформляти документи по новому ДСТУ, хто і при складанні яких документів має його застосовувати та чим загрожує незастосування ДСТУ, розберемо, що необхідно знати бухгалтеру про введення електронного лікарняного листа, а також розглянемо, як відобразити лікарняні та декретні в додатках Д1 і Д4 (4ДФ).
  • 5 жовтня. Навчитесь визначати в яких випадках (не) потрібно донараховувати ЄСВ до мінзарплати, розглянемо, як відобразити у звітності відпустку без збереження зарплати, донарахування ЄСВ, сумісників і винагороду за ЦПХ, а також розберемо, як показати в додатку Д5 прийом, звільнення, переведення працівників і співробітниць в декреті або відпустці по догляду за дитиною.
  • 6 жовтня. Дізнаєтеся, що робити, якщо працівник не був у відпустці декілька років, які з відпусток згоряють, а які треба надати в наступному році або компенсувати при звільненні, розглянемо, як після чергових змін Порядку №100 враховувати премії, в т.ч. нараховані за місяць, які виплати не включати в розрахунок середньої зарплати, хто повинен зробити перерахунок виплат працівникам за період з 12.12.2020 по 03.09.2021, а також розберемо, як відобразити відпускні в додатках Д1 і Д4 (4ДФ), в тому числі припадають на кілька місяців.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»