• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 жовтня – 6 листопада

Держбюджет–2023, умови бронювання військовозобов’язаних, новий порядок інформування про бенефіціарів; звільнення від штрафів деяких субʼєктів первинного фінмоніторингу; зміни у відпустках військовослужбовців. І це лише частина того, що трапилося минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 жовтня – 6 листопада

Що нас чекає у листопаді?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У листопаді це, зокрема:

  • нюанси індексації зарплати;
  • допомога мешканцям звільнених територій;
  • нові форми довідок для цільового використання спирта;
  • подорожчання термінового оформлення внутрішнього та закордонного паспортів;
  • нова форма податкового повідомлення-рішення;
  • подання заяви щодо визначення категорій працівників, які підлягають медогляду в 2023 році, тощо.

Загалом про 11 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за жовтень, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Держбюджет-2023 прийнято! Знайомимося з основними показниками
3 листопада Верховна Рада підтримала у II читанні проєкт Держбюджету на 2023 рік. Наразі остаточного тексту немає. Але, як розповіли у Мінфіні, при його доопрацюванні було враховано приблизно 60% правок та пропозицій нардепів. Зокрема:

  • прогноз інфляції у 2023 році зменшено з 30% по 28% (у вимірі грудень до грудня);
  • оптимістичніші очікування щодо фінпідтримки від міжнародних партнерів зумовили коригування припущення щодо обмінного курсу гривні до долара США. На кінець року він становитиме 45,8 грн за дол. США (замість 50 грн за дол. США у попередньому прогнозі). Припущення щодо середньорічного значення обмінного курсу залишилось без змін (42,2 грн за дол. США);
  • доходи Держбюджету передбачено у сумі 1 трлн 330 млрд грн (збільшено порівняно з першим читанням на 50 млрд грн;, а видатки – 2 трлн 640 млрд грн (збільшено порівняно з першим читанням на 67 млрд грн);
  • розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 1 січня 2023 року становитиме 6700 грн та 2589 грн (загальний показник).

 

Для бронювання військовозобов’язаних – чіткі умови та критерії: прийнято закон 
4 листопада нардепи підтримали у другому читанні законопроєкт №7687. Закон спрямований на удосконалення системи бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації. Зокрема, ним визначаються умови, за яких військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях, підлягають бронюванню. Проте порядок та критерії бронювання військовозобов’язаних будуть прийняті окремою постановою КМУ.

Також звертаємо увагу, що удосконалено роботу Е-кабінету бронювання працівників. Відтепер не потрібно повторно заповнювати форми в Е-кабінеті, якщо запит було відхилено і його потрібно виправити та подати заново. Можна скопіювати відхилену форму та внести правки.

 

Ще 6 важливих законів, прийнятих минулого тижня

  1. Новий порядок інформування про бенефіціарів та створення структури власності. ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №6321 про внесення змін до статті 166-11 КпАП у зв'язку зі змінами у порядку подання держреєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи.
  2. Відпустки військовослужбовцям під час дії воєнного стану. Прийнятим за основу законопроєктом №8081 пропонується надавати відпустку військовим під час війни тривалістю до 10 днів (+ 2 дні на доїзд) та без пояснення причин залежно від оперативної ситуації та за рішенням командира. Про це у новині.
  3. Звільнення від штрафів для деяких субʼєктів первинного фінмоніторингу. ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №8008. За ним СПФМ мають звільнити від відповідальності за порушення вимог у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів у разі їх знаходження на території бойових дій та/або ТОТ.
  4. Нові правила сплати податку на прибуток для обмінників. За прийнятим у ІІ читанні законопроєктом №7655 небанківські фінансові установи отримають новий обов’язок зі сплати фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток за кожний обмінник.
  5. Заяву на добровільну сплату ЄСВ можна буде подати через «Дію». ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №7649 щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.
  6. Тимчасово окуповані території визначатиме Уряд. Прийнятим в цілому законопроєктом №8088 передбачено право Уряду в умовах воєнного стану визначати дату початку і дату завершення тимчасової окупації та змінювати і скасовувати правовий режим тимчасово окупованої території.

 

Під час війни ФОПам не зарахують страховий стаж без сплати ЄСВ
3 листопада Президент підписав Закон №2682 зі змінами до Закону про ЄСВ та інших законів щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю. 5 листопада Закон опубліковано, його норми почали діяти з 6 листопада.

Цим Законом, зокрема, мали врегулювати питання врахування періодів несплати ЄСВ під час війни до страхового стажу. Але через аргументацію Мінфіну щодо негативного впливу цієї норми, при прийнятті Закону у ІІ читанні її було виключено.

 

Наближається граничний термін подання звітності за III квартал 2022 року!
Нагадуємо, що цієї середи, 9 листопада, закінчується термін подання звітності за III квартал, а також термін подання звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів за жовтень. Які саме звіти слід подати – дивіться тут.

У разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час війни (тобто поки до 21 листопада) він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Це стосується, зокрема, й подання звітності. Але наголосимо, що це стосується саме тих платників, які не можуть виконувати свої обов'язки! Про це ми писали тут.

Також ДПС відповіла на питання щодо підтвердження неможливості виконання податкових обовʼязків під час війни.

 

Що робити платнику ПДВ у разі блокування ПН?
28 жовтня ДПСУ на своєму сайті виклала рекомендації для платників ПДВ у разі зупинення реєстрації ПН та РК в ЄРПН. Ознайомитися з ними можна тут. Також про нюанси заповнення таблиці даних при блокування ПН читайте у цій новині від податківців.

Тим часом платники податків продовжують скаржитися на збільшення випадків блокування ПН/РК. Так, 1 листопада бізнес обговорив з Податковим комітетом ВРУ, Мінфіном та ДПС питання зростання кількості блокувань ПН саме у жовтні та проблеми затягування процесу відшкодування ПДВ.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. З’явилися е-формати оновленої єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Для податкових агентів юросіб встановлено формат оновленої єдиної звітності J0500108, а для фізосіб – F0500108. Але ще раз підкреслимо, що для звітування за підсумками ІІІ кварталу слід застосовувати версії форматів J0500107 та F0500107.
  2. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 01.11.2022 р.) До версії 1.30.14.0 станом на 01.11.2022 р., зокрема, додано оновлено форму «нульової» декларації.
  3. Опубліковано два нові інформаційні листи: №5/2022 про особливості оподаткування податком на прибуток, ПДВ та ПДФО операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому, та №6/2022 щодо нюансів сплати податку на прибуток при виплаті дивідендів.

 

Мінекономіки затвердило примірну форму трудового договору з фрілансером
Наказом від 26.10.2022 р. №4179 Мінекономіки затвердило Примірну форму трудового договору з нефіксованим робочим часом. Ознайомитися з нею можна тут.

Нагадаємо, що трудовий договір з нефіксованим робочим часом – це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлено конкретний час виконання роботи, обов’язок працівника виконувати яку виникає виключно у разі надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно, але з дотриманням умов оплати праці, передбачених новою ст. 21-1 КЗпП.

Цей наказ не підлягає офіційному опублікуванню, тож з 31 жовтня (з дня оприлюднення), роботодавці можуть застосовувати примірну форму трудового договору.

 

Роботодавців хочуть зобов’язати оплачувати невикористану відпустку мобілізованим
На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №8164. Ним передбачено, що:

  • виплата  працівнику грошової компенсації за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, не лише у випадку звільнення, але й у разі призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
  • у разі призову керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менше ніж 10 місяців, на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період грошова компенсація виплачується за невикористані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

 

Інші новини

  1. Уряд затвердив план статспостережень на 2023 рік. План містить описи 85 державних статспостережень, а також назви та терміни оприлюднення статистичних продуктів (інформації), розподілених за розділами/тематикою статистики, підготовку яких здійснюватимуть Держстат і його територіальні органи, Мінфін і НБУ у 2023 році.
  2. Президент підтримав закон про реформу аудиторської діяльності. Ним, зокрема, передбачено удосконалення норм щодо інформації, яка наводиться в аудиторському звіті за результатами обов’язкового аудиту фінансової звітності підприємства. Також Закон підвищує роль професійних організацій, оскільки їм делегують певні повноваження (профнавчання і контроль якості).
  3. Насірова взяли під варту з можливістю внесення застави 523 млн грн. 31 жовтня Вищий антикорупційний суд застосував до ексголови ДФС України Романа Насірова запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 17 грудня 2022 року з альтернативою внесення 523,2 млн гривень застави.
  4. Українці за кордоном і надалі зможуть продовжувати термін дії паспортів. Посольства та консульства зможуть і надалі приймати заяви на продовження терміну дії закордонних паспортів та внесення до них інформації про дітей. Надання цих послуг здійснюватиметься безоплатно протягом одного робочого дня.
  5. Бізнес просить КМУ все ж таки затвердити перелік територій бойових дій для пільг з податків. Бізнес нагадує Уряду, що перелік територій, на яких ведуться бойові дії, з метою оподаткування так й не визначено. А вже давно на часі!

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»