• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 – 18 червня

Скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС відтерміновується (ймовірно, до 1 серпня); скасування карантинних податкових пільг; зміна критеріїв ризиковості платників ПДВ; пом’якшено валютні обмеження, а облікова ставка залишилась 25%

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 – 18 червня

Скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС відтерміновується
Ще недавно влада дуже поспішала зі скасуванням мораторію на перевірки ДПС та фінштрафи, спецгрупи ЄП, можливості не сплачувати ЄСВ та ЄП ФОПами. Нагадаємо, що 29 травня ВРУ прийняла у першому читанні відповідний законопроєкт №8401.

Проте у понеділок, 12 червня, нардеп Я. Железняк повідомив, що скасування спецгрупи ЄП, скасування пільги зі сплати ЄП для І та ІІ груп, відновлення проведення документальних перевірок ДПС та повернення штрафних санкцій за порушення використання РРО переносять. Як зауважила згодом Н. Южаніна, це пов’язано тільки з відсутністю засідань ВРУ у червні.

Найімовірніше, всі норми закону запрацюють з 1 серпня. Згодом це підтвердив і Д. Гетманцев. Зокрема, він розповів, що для платників податків розроблено чіткі перехідні правила під час переходу зі сплати 2% ЄП на сплату інших податків та встановлено мораторій на певні види перевірок і не тільки.

Загалом, за підрахунками Я. Железняка, до законопроєкту подано понад 1700 правок. Про деякі з них розповіла Н. Южаніна тут (збереження спецгрупи ЄП для деяких СГ та мораторію на перевірки) та тут (доля штрафів щодо незастосування РРО).

 

Що робити з переходом зі спецгрупи на звичайні групи ЄП?
ДПС наголосила, що новостворені СГ, які з дати держреєстрації обрали спецгрупу ЄП, можуть перейти з 01.07.2023 р. на ставку ЄП у розмірі 5% за умови подання заяви про зміну ставки ЄП не пізніше ніж 15 червня 2023 року.

Водночас Д. Гетманцев закликав платників ЄП 2% не подавати «терміново» такі заяви. Щоправда, повідомив про це ввечері останнього дня, коли можна було подати заяву про перехід.

Від себе додамо, що навіть якщо ВРУ на місяць перенесе початок дії норм законопроєкту №8401, то, не подавши заяви, ці ФОПи перейдуть на загальну систему і не зможуть повернутись на ЄП аж до 4 кварталу. Тож краще про це подумати заздалегідь. Те саме стосується й тих, хто перебував на загальній системі до спецгрупи та бажає залишитися на ЄП.

 

Податкові перевірки: що нового?

  1. ДПС визнала ризиковим контрагента – готуйтеся до позапланової перевірки. Податківці наголосили, що вони відпрацьовують платників, що мали взаємовідносини з контрагентами – платниками ПДВ, які відповідають критеріям ризиковості.
  2. Платник повинен під час перевірок ДПС надавати доступ до е-носіїв з ПН. У ДПС наголосили, що під час проведення перевірки платники ПДВ зобов’язані надати ДПС доступ до е-носіїв інформації, а в деяких випадках також копії ПН та РК до ПН, засвідчені у встановленому порядку.
  3. Які документи повинен мати «єдинник» під час перевірки ДПС? Зокрема, ФОП — платник ЄП ІІ групи, який не застосовує РРО, під час податкової перевірки на місці реалізації товарів? Скільки років їх зберігати? Про це читайте в аналітиці від редакції.

 

Що ще розповіла ДПС?

  1. 20 червня (цей вівторок) – останній день звітування за травень. Податківці наголосили, що платники податків мають відзвітувати з податків за травень до 20 червня включно. Але виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо наразі немає такої можливості. Також до 20 червня можна відмовитися від «спрощенки», подавши відповідну заяву.
  2. Чи буде адмінштраф за неподання фінзвітності з аудиторським звітом під час війни? У зв’язку зі звільненням від відповідальності платників податків на прибуток за неподання до 10.06.2022 та до 10.06.2023 річної фінзвітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, не буде й адмінштрафу за це. Про це читайте у роз’яснені податківців тут.
  3. Покупець відмовляється зареєструвати РК до ПН: чи коригувати ПЗ? Постачальник має право зменшити суму ПЗ лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної. Оскільки РК до ПН не зареєстрований в ЄРПН, то підстави для зменшення податкових зобов’язань у постачальника (продавця) відсутні.

 

До уваги роботодавців!

  1. Чи можна виплатити відпусткові після виходу з відпустки? Держпраці наголосила, що заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки має виплачуватися до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором.
  2. Які документи потрібно надати особі з інвалідністю при працевлаштуванні? За роз’ясненням Держпраці, додатково при працевлаштуванні особа з інвалідністю має подати довідку МСЕК, виписку з акта-огляду МСЕК, де вказується строк, група інвалідності та її причина, й індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю.
  3. Зміни в Порядку №1266: лікарняні для демобілізованого. Чи виключати з розрахунків лікарняних період мобілізації? Як рахувати лікарняні демобілізованим працівникам, з датою настання страхового випадку до і після 07.06.2023 р.? Читайте у статті від редакції.

 

Три свіжі урядові рішення
По-перше, змінено критерії ризиковості платників ПДВ. За затвердженою постановою КМУ внесено зміни до умов відповідності платника ПДВ критеріям ризиковості. Тепер таким критерієм є відсутність у юрособи відкритих рахунків не тільки у банках, але й у небанківському надавачу платіжних послуг.

По-друге, ухвалено скасування деяких карантинних податкових пільг. 13 червня Кабмін ухвалив законопроєкт №9385 про зміни до ПКУ, пов'язані із завершенням карантину, встановленого через COVID-19. Тож, імовірно, що карантин завершиться 30 червня. Водночас втратить чинність більшість карантинних норм. А ще дві технічні зміни внесуть цим проєктом.

По-третє, скасовано розпорядження щодо порядку примусового виконання рішень під час війни. Скасованими розпорядженнями було дозволено здійснення видаткових операцій з рахунків, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту, та визначено умови їх здійснення.

 

Новації від Нацбанку

  1. Пом’якшено частину валютних обмежень. З 16 червня 2023 року резидентам-позичальникам надається дозвіл переказувати за кордон кошти для виконання зобов'язань за зовнішніми кредитами та позиками. Але є додаткові вимоги. Про це у новині.
  2. Облікову ставку залишено на рівні 25%. Ця ставка діє з 16 червня 2023 року (а загалом на такому рівні вона з 3 червня 2022 року. До цієї дати становила 10%). На думку НБУ, таке рішення сприятиме підтримці привабливості гривневих інструментів, збереженню стійкості валютного ринку.
  3. Банки зобов'язали приймати пошкоджені підтопленням гривні. Нацбанк наголосив, що банки зобов'язані за зверненням фізосіб та СГ безкоштовно здійснювати приймання готівкової гривні, яка не придатна для обігу внаслідок підтоплення, для обміну та/або зараховувати на рахунки. Також правила обміну пошкоджених та старих валютних купюр регулятор навів у свіжому роз’ясненні.

 

Інші новини

  1. 8 травня – День пам'яті та перемоги та офіційний вихідний. 12 червня Президент підписав, а 14 червня офіційно опубліковано Закон від 29.05.2023 р. №3107-IX. Ним встановлено 8 травня День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років.
  2. ВРУ проголосувала за нові правила відпусток для військовослужбовців. 10 червня Верховна Рада підтримала законопроєкт №9378 щодо збільшення тривалості відпустки військовослужбовців під час воєнного стану. Зокрема, тривалість щорічної відпустки може бути в сумі до 30 днів.
  3. До кого звертатися щодо навчання правилам військового обліку? Хто має офіційний дозвіл і програму від Генштабу? Де можна знайти перелік таких закладів? Читайте у цьому матеріалі.

Інтерактивний підхід та оновлення програма навчання на поглибленому онлайн-курсі Професія. Головний бухгалтер. На вас чекає 4 місяці навчання, 14 модулів та 70 уроків!

Курс складається з 30% теорії та 70% практики. У Вас ще є сумніви?

Студенти курсу також отримають професійні тренажери, які допоможуть закріпити нові знання, підтримку куратора та відповіді на Ваші питання!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»