• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10 – 16 липня

Закон про скасування воєнних пільг вже на підписі у Президента; офіційно маємо одне Різдво (та зміну дат деяких святкових днів); як заповнювати платіжки для сплати податків та ЄСВ з 1 липня і що треба знати при складанні нових форм авансових звітів з 13 липня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10 – 16 липня

Увага! З 13 липня діє нова форма авансового звіту
Нагадаємо, що наказом від 09.05.2023 р. №239 Мінфін затвердив нову редакцію авансового звіту, а також зміни до порядку його складання. Цей наказ набрав чинності минулого тижня, 13 липня (з дня його опублікування в «Офіційному віснику України» №61). Тож з цього часу вже потрібно діяти за новими правилами та використовувати тільки нову форму звіту.

Чим спричинені ці зміни і що треба знати бухгалтеру при складанні авансових звітів – читайте в аналітиці від редакції.

 

Як заповнювати платіжки для сплати податків та ЄСВ з 1 липня: нове роз’яснення від ДПС
Нарешті ДПС визначилася із заповненням платіжок для сплати податків та ЄСВ.

Податківці зазначили, що якщо банк не забезпечив розробку ПЗ у частині використання нового формату реквізиту «Призначення платежу», можна використовувати старі правила для його заповнення. Для цього такі надавачі платіжних послуг повинні у найкоротший термін проінформувати своїх клієнтів щодо формату використання ними реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції.

Але платникам, які під час сплати податкових платежів та єдиного внеску використовують структурований формат реквізиту «Призначення платежу» (тобто новий формат), при занесенні даних про «Код виду сплати» та «Додаткову інформацію запису» потрібно використовувати виключно наявні поля платіжної інструкції, а саме поле «Код виду сплати» та поле «Додаткова інформація запису».

Крім того, ДПСУ звернулася до платників, які користуються єдиним рахунком, з приводу застосування нових правил складання платіжних інструкцій. Зазначено, що формат платіжки (старий чи новий) залежить від дати її оновлення надавачем платіжних послуг.

 

Продаж товарів ФОПом за допомогою «Нової пошти»: потрібен РРО/ПРРО чи ні?
Як продати товар по всій Україні, якщо немає власної служби доставки? Можна звернутися до «Нової пошти». Вона ж може виступити й посередником та приймати оплату від покупців. Та чи потрібен продавцю в такому випадку РРО/ПРРО? Читайте у коментарі редакції до свіжого листа ДПС.

 

Що ще цікавого розповіла ДПС?

  1. Доходи становлять менше 40 млн грн: що з податковими різницями? Податківці підкреслили, що платник має право один раз у будь-якому році безперервної сукупності років, у кожному з яких розмір доходу не перевищує 40 млн грн, прийняти рішення про незастосування податкових різниць.
  2. Порушили вимоги перебування на спецгрупі ЄП: коли переходити на загальну систему? Платники зі спецгрупи ЄП у разі порушення умов перебування зобов’язані з першого числа місяця, наступного за звітним періодом здійснення порушення умов, перейти на загальну систему.
  3. ФОП-«єдинник» здійснюватиме діяльність за кордоном: як повідомити ДПС? Податківці проконсультували щодо заповнення поля 6 «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи оподаткування ФОПом – платником ЄП, який планує здійснювати ЗЕД за межами України.
  4. Чи має право підприємство зберігати кошти у сейфі поруч з РРО та/або ПРРО? Якщо підприємство не має можливості зберігати всю суму готівкових коштів у ящику РРО та/або окремих моделей ПРРО, то частину готівки можна зберігати у сейфі до моменту проведення операції «службова видача».
  5. Як відбувається автоматична реєстрація ПН при врахуванні таблиці даних? Податківці підкреслили, що за новими правилами при врахуванні таблиці платника автоматична реєстрація ПН/РК в ЄРПН здійснюється на 5-й робочий день.

 

Закон про скасування воєнних пільг - вже на підписі у Президента!
13 липня ВРУ розглянула та не підтримала блокуючі проєкти постанов щодо законопроєкту №8401, яким передбачено скасування воєнних податкових пільг. Того ж дня голова ВРУ підписав законопроєкт та 14 липня передав на підпис Президенту.
Нагадаємо, що набрання чинності законом очікується з 1 серпня 2023 року. Тож з 1 серпня буде скасовано воєнні податкові пільги та спецгрупу ЄП. До того ж розпочнуться перевірки ДПС, але не для всіх. Докладно про всі зміни ми писали тут.

 

Тепер офіційно одне Різдво: ВРУ проголосувала за зміну дат деяких святкових днів
Святково-неробочих днів (після закінчення війни) стане на один менше. 14 липня ВРУ ухвалила в цілому законопроєкт №9431, за яким у ст. 73 КЗпП буде лише одне Різдво - 25 грудня. Змінилися також ще дві дати:

  • 15 липня (замість 28 липня) – День Української Державності,
  • 1 жовтня (а не 14 жовтня) – День захисників і захисниць України.

Як повідомив Я. Железняк, очікується, що цей Закон буде підписаний після 28 липня. У такому разі цього року День Української Державності святкуватимемо ще 28 липня.

 

Ще три важливі закони, прийняті минулого тижня

  1. Жінки зможуть самостійно визначати дату початку декретної відпустки. 13 липня ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №9271. Згідно з ним жінкам, які працюють, дозволять розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки після пологів.
  2. Нове законодавство про кредитні спілки. 14 липня нарешті прийнято в цілому законопроєкт №5125, яким, зокрема, пропонується розширити перелік послуг, які кредитні спілки зможуть надавати своїм членам.
  3. Медичний канабіс. 13 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №7457 про регулювання обігу рослин роду конопель (Cannabis) у медичних, наукових і промислових цілях. За законопроєкт №7457 проголосували 268 депутатів.

 

Свіжі урядові рішення
По-перше, КМУ вніс зміни до бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та у воєнний час. Зокрема, розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані і встановлено чіткі терміни розгляду звернень підприємств щодо визначення їх критично важливими.

По-друге, допомогу ВПО виплачуватимуть і надалі (але не всім). Згідно з новим урядовим рішенням, допомога продовжується для ВПО в Україні у розмірах для осіб з інвалідністю і дітей – 3 тис. грн і для інших осіб – 2 тис. грн. І не виплачуватиметься особам, які перебувають за кордоном понад 30 к.д., та тим, хто повернувся до покинутого місця проживання.

 

До уваги роботодавців!

  1. На підприємство надійшла повістка: як вручити її працівнику, який працює дистанційно? Якщо роботодавець отримав виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо певного працівників, він має оповістити про це працівника і вручити йому повістку. Як це зробити, якщо працівник працює дистанційно? Читайте у статті від редакції.
  2. Будьте уважні! Позапланові перевірки від Держпраці повернулися. Ще у червні 2023 року Мінекономіки дозволило Держпраці, навіть протягом періоду воєнного стану, проводити позапланові перевірки (інспектування) у сфері охорони праці, а також з деяких питань контролю за додержанням законодавства про працю. Про це нагадує Федерація профспілок.
  3. Компенсація за невикористану відпустку без звільнення: чи дадуть під час війни? Чи має право працівник або працівниця на компенсацію невикористаних днів щорічної відпустки перед відпусткою для догляду за дитиною до 3 років? Про це читайте тут.
  4. Головний бухгалтер у відпустці: хто підписує електронну звітність? У разі тимчасової відсутності (відпустка, лікарняний) головного бухгалтера на сформовану податкову звітність в електронному вигляді накладаються КЕП керівника (директора) та кваліфікована електронна печатка (за наявності).

 

Відсьогодні діє новий Порядок надання пояснень щодо кінцевих бенефіціарів
У разі виявлення недостовірної інформації про КБВ та/або структуру власності юрособи держреєстратор надсилає юрособі вимогу щодо надання письмових пояснень. На надання відповіді юрособа має 10 р.д. Те, як надати відповідь, встановлює новий Порядок №2211/5, який набирає чинності 17 липня. Докладніше про нього розповідала раніше юрист редакції тут.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за червень - 100,8%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у червні 2023 р. порівняно з травнем 2023 р. становила 0,8%, з початку року – 4,6%. Зокрема, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,1%.
  2. Пом’якшення валютних обмежень, повернення до гнучкого курсу: НБУ опублікував свою стратегію. Вона здійснюватиметься поступово, лише за формування стійких передумов та після належного аналізу потенційного впливу, а також ефективності попередніх кроків.
  3. Змінилося Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО. Мінфін вніс зміни до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків. Зокрема, передбачено внесення до Державного реєстру інформації про іноземців, які набули статусу електронного резидента (е-резидента).
  4. Мікрогрант на ведення бізнесу під час війни: куди і які документи надавати, у якому розмірі можна отримати грант і як контролюватиметься його цільове використання? На ці та інші запитання від фізосіб Держпраці надала відповіді тут.
  5. З 11 липня під забороною продаж аромодобавок до тютюну та е-сигарет. Забороняється також використовувати смако-ароматичні добавки (фруктові, ягідні тощо) у будь-яких компонентах тютюнових виробів та електронних сигарет.

Вища Кадрова Online-Академія пропонує Вам скористатися акційною липневою пропозицією -76% на передплату!

Раджу Вам поспішити, адже вже сьогодні, 17 липня, розпочнеться навчання на поглибленому курсі підвищення кваліфікації «Сертифікований спеціаліст з військового обліку на підприємстві».

Нагадую, що в передплаті Ви отримаєте доступ не лише до ВСІХ курсів Академії, а також до всіх матеріалів Кадрової Відеоплатформи №1


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»