• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14 – 20 серпня

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили до 15 листопада; порядок блокування ПН та РК вирішили ще удосконалити; Комітет ВРУ рекомендував підтримати передачу ПФУ з 2024 року адміністрування ЄСВ, а Мінфін оприлюднив прогноз мінзарплати на 2024 - 2026 роки

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14 – 20 серпня

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили до 15 листопада: закони в дії!
17 серпня офіційно опубліковані в «Голосі України» №164(8181) та набрали чинності:

  • Закон від 27.07.2023 р. №3275 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні»;
  • Закон від 27.07.2023 р. №3276 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації».

Також опубліковано відповідні Укази щодо продовження воєнного стану та загальної мобілізації.

Ними передбачено продовження воєнного стану та загальної мобілізації з 05 годин 30 хвилин 18 серпня строком на 90 днів.

Як це вплине на бізнес? Читайте у статті від редакції. Розказуємо, як звітувати, сплачувати податки та реєструвати ПН та про інші спецправила під час війни. Окремо розповімо про скасування з 1 серпня окремих податкових пільг та про долю мораторію на перевірки ДПС.

 

Порядок блокування ПН та РК вирішили ще удосконалити: чого чекати платникам ПДВ?
На думку Д. Гетманцева, повністю розв’язати проблему блокування податкових накладних «білого» бізнесу неможливо. Але можна зменшити, над чим і працюють. «За результатами серпня очікуємо зменшення. Зараз підготовлені чергові, вже треті, зміни до постанови Кабміну №1165, які повинні зменшити цей відсоток удвічі. Це шлях, яким ми вирішуємо проблему блокування податкових накладних. Я хочу, щоб ми дійшли до 0,2%», – пояснив нардеп.

Так, на сайті Мінфіну вже опубліковано черговий проєкт постанови КМУ щодо внесення змін до Порядку блокування ПН та РК (завантажити).

Зокрема, запропоновано внести зміни до окремих положень автоматизованого моніторингу відповідності ПН та РК критеріям оцінки ступеня ризиків, зокрема до підпункту 3 пункту 3 (ознака безумовної реєстрації) та додатка 3 до Порядку зупинення (перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника ПДВ).

Передбачається також зміна однієї з одночасно виконуваних умов для безумовної реєстрації ПН/РК, зокрема збільшення показника загальної суми сплати ПДВ за останні 12 місяців з 1 млн грн до 10 млн грн.

 

Що буде з єдиною звітністю у разі передання адміністрування з ЄСВ до ПФУ?
Нагадаємо, що у ВРУ зареєстровано три законопроєкти (№9569, №9570, №9571) з метою реформування адміністрування ЄСВ. Ключова пропозиція: з 2024 року передати адміністрування ЄСВ від ДПС до Пенсійного фонду. Відповідно сплата ЄСВ здійснюватиметься на рахунки територіальних органів ПФУ, а подання звітності про нарахування ЄСВ – через вебпортал е-послуг ПФУ.

Проте, як зауважила Н. Южаніна, конкретні строки, порядок та форму подання звітності законопроєктами не визначено – їх встановлюватиме ПФУ за погодженням з Мінсоцполітики. Тобто наразі долю єдиної звітності не вирішено.

Комітет ВРУ з соцполітики вже розглянув ці законопроєкти та рекомендував їх прийняти.

 

Зупинення строків зберігання первинки та відновлені перевірки
Законом №3219 з 01.08.2023 р. частково були відновлені документальні перевірки. Водночас цим самим законом вкотре були змінені строки зберігання первинних документів.

При цьому зазначимо, що не змінені строки зберігання документів, які передбачені п. 44.3 ПКУ, та нові вимоги щодо мінімального строку зберігання документів, передбачені п. 44.3 ПКУ (п. 4 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2970). Зокрема, як зазначили податківці, для всіх юросіб - як для платників податку на прибуток, так і для «єдинників» - строк зберігання первинки та фінзвітності є 1825 днів, а для ФОПів строк зберігання залишився незмінним – 1095 днів.

Як порахувати у 2023 році ці строки з огляду на позицію ДПСУ від 19.07.2023 №1969/ІПК/99-00-21-02-02-06 – читайте у коментарі від редакції.

 

Товари – поштою на умовах післяплати: хто видає покупцеві чек?
11 серпня податківці надали чергове роз’яснення для тих, хто надсилає товари поштою на умовах післяплати. Докладно, як умови договору з поштовим оператором впливають на те, хто може так працювати і хто повинен видати чек покупцеві, ми розповіли у статті від редакції.

 

Ще п’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. Як заповнювати реквізит «Отримувач» платіжки у разі сплати податків? У реквізиті «Отримувач» під час сплати платежів до бюджету зазначають найменування відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, території та код бюджетної класифікації.
  2. Коли можна поновити строки для подання скарги на відмову у розблокуванні ПН? Клопотання про поновлення пропущеного строку на подання скарги щодо рішення про відмову в реєстрації ПН та РК в ЄРПН може бути подано в е-вигляді разом зі скаргою та копіями підтвердних документів поважності причин пропуску.
  3. До кого з 1 жовтня не застосовуватимуться штрафи з РРО? З 1 жовтня 2023 року СГ звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону №265 (крім порушень при продажу підакцизних товарів), якщо вони вчинені на ТОТ, території активних та можливих бойових дій.
  4. Коли фізособа-«єдинник» 1 або 2 групи з території бойових дій або ТОТ втрачає право на пільги? Пільги з ЄП не застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження ФОПа на іншу, ніж територія бойових дій або ТОТ.
  5. Які найпоширеніші помилки під час заповнення єдиної звітності? В Е-кабінеті формується автоматичний перелік типових кодів помилок, допущених під час заповнення Відомостей єдиної звітності. Його можна використовувати для подання уточнюючих до єдиної звітності.

 

Увага! Сьогодні граничний строк сплати податків за ІI квартал та звітування за липень
Нагадуємо, що 21 серпня є граничним строком для:

  • сплати податків за ІI квартал 2023 року: екологічний податок, рентна плата, єдиний податок для III групи, туристичний збір... Загалом з десяток податків та зборів. Весь перелік тут;
  • подання звітності за липень 2023 року: декларації з ПДВ, акцизного податку, рентної плати тощо. Про це читайте тут.

Водночас платників податків звільнено від відповідальності за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану.

 

До уваги роботодавців!

  1. Вперше звітувати за оновленою єдиною звітністю потрібно буде за ІІІ квартал. ДПС наголошує, що оновлену єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ потрібно буде подавати з урахуванням внесених змін відповідно до Наказу №113 (у тому числі враховуючи зміни Довідника ознак доходів фізичних осіб) за звітні періоди починаючи з III кварталу 2023 року.
  2. Якою буде мінімальна зарплата у 2024 році? Мінфін оприлюднив прогноз мінімальної зарплати на 2024 - 2026 роки і вказав на повернення індексації (поки що для бюджетників). Прогнозний розмір мінімальної зарплати з 1 січня 2024 року має становити 7100 грн, з 1 липня 2024 – 8000 грн.
  3. Додаткова відпустка учасникам бойових дій: як надавати та чи компенсувати? Додаткова відпустка учасникам бойових дій надається незалежно від стажу роботи. Оплата такої відпустки здійснюється за кошти підприємства. Але законодавством не передбачено можливості заміни зазначеної додаткової відпустки грошовою компенсацією.

 

Нові законодавчі ініціативи

  1. Фізособи-«єдинники» зможуть надавати поворотну фіндопомогу без наслідків. Нардепи у законопроєкті №9614 запропонували уточнити положення ПКУ щодо можливості надання фізособою-«єдинником» поворотної фінансової допомоги без втрати статусу платника ЄП.
  2. ВРУ планує уніфікувати податкове законодавство з ЄС. У ВРУ працюють над нацстратегією доходів, що стосується бачення податкової системи України до 2030 року. Зокрема, планується уніфікувати податкове законодавство із законодавством ЄС.
  3. Перелік осіб, які мають право на ПСП, хочуть розширити. Законопроєктом №9609 пропонується доповнити перелік призваними на військову службу під час мобілізації, учасниками АТО, ООС, інших заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ (з 2014 року).

 

Інші новини

  1. Уряд затвердив Порядок функціонування центру збору фінансової звітності. Порядок спрямовано на техзабезпечення функціонування центру збору фінансової звітності «Система фінансової звітності», утвореного для доступу держорганів, інших органів та користувачів до поданої підприємствами фінзвітності та консолідованої фінзвітності.
  2. Повертаються довоєнні строки надання адмінпослуг і видачі дозвільних документів. Кабмін поновив строки надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру, які були зупинені відповідно до пункту 1 Постанови КМУ №165.
  3. Керівництво Бюро економічної безпеки звільнили. Керівництво Бюро економічної безпеки, яке було призначене лише у квітні, звільнене. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк з посиланням на власні джерела.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»