• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16 - 22 жовтня

Держбюджет та скасування мораторію на перевірки прийнято у I читанні; скорочено перелік підстав неможливості виконання податкових обов'язків; зміна деяких НП(С)БО та методрекомендацій з бухобліку; а ще - законопроєкт про безпеку та здоров’я працівників

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16 - 22 жовтня

Держбюджет–2024 прийнято у першому читанні: основні показники

19 жовтня ВРУ прийняла за основу та в цілому проєкт Постанови №10000/П «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2024 рік». Це фактично означає, що законопроєкт №10000 «Про Державний бюджет України на 2024 рік» прийнято у І читанні.

Тепер Кабмін опрацьовує документ з врахуванням висновків та пропозицій і до 20 листопада має бути остаточне голосування за проєкт Бюджету.

Наразі проєктом передбачено, що розмір мінімальної зарплати з 1 січня становитиме 7100 грн, а з 1 квітня – 8000 грн. Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на весь 2024 рік - 3028 грн.

Крім того, у прийнятому за основу законопроєкті зауважено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації всіх видів доходів буде проводитися наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року. Тож базовим місяцем буде січень.

 

Готуємося! ВРУ попередньо підтримала скасування мораторію на перевірки ДПС

17 жовтня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №10016-д. Він містить розширені критерії відбору платників податків для планових перевірок з 1 листопада 2023 року до кінця 2024 року. Фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп перевірки ДПС поки не торкнуться. Докладніше ми розповідали тут.

Д. Гетманцев зауважив, що прийнятий законопроєкт відповідає вимогам МВФ про часткове відновлення податкових перевірок суб’єктів господарювання.

 

Що нового у ДПС?

  1. З 13 жовтня діють зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. Зокрема, переглянуто окремі положення Порядку з метою визначення особливостей обліку платників з ТОТ. Також надано можливість подання заяви за ф. №8-ОПП поштою або в електронній формі. Звертаємо увагу, що згодом Мінфін знову підкоригував цей порядок стосовно платників з ТОТ (про це читайте тут).
  2. Скорочено перелік підстав неможливості виконання податкових обов'язків. Внесено зміни до Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків, визначених у пп. 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ. Зокрема, скорочено перелік підстав неможливості виконання податкових обов'язків платниками податків - юридичними особами та їх відокремленими підрозділами, а також фізособою, зокрема самозайнятою особою.
  3. Оскарження у суді включення до плану-графіка перевірок ДПС. Судом касаційної інстанції підтримано позицію ДПС щодо правомірності включення позивача до плану-графіка планових перевірок. Такий спосіб захисту порушеного права не є належним, тож позовні вимоги задоволенню не підлягають.

 

ФОП надає виключно послуги: чи треба йому вести товарний облік?

Крім іншого, відповідь на це питання прямо залежить від того, чи застосовує ФОП товарно-матеріальні цінності (сировину, матеріали, запчастини, напівфабрикати власного виробництва тощо) при наданні своїх послуг.

Так, якщо при наданні послуг ФОП не використовують товарні запаси, то обов’язку вести облік товарних запасів у таких ФОП не виникає.

Водночас не зобов’язані вести Форму обліку ФОП, які є платниками єдиного податку, які не зареєстровані платниками податку на додану вартість та не провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 

Ще п’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. Що змінилося у формі прийняття рішення про відмову у розблокуванні ПН та РК? Тепер у формі «Рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» зазначається територіальний орган ДПС, комісією якого прийнято таке рішення.
  2. Чи потрібно завіряти копії первинки для подання її разом з Повідомленням через блокування ПН? Платнику податку не потрібно завіряти копії документів, оскільки документи подаються в сканованому вигляді у форматі PDF, PNG або JPG у вигляді окремих додатків до Повідомлення з відповідним накладанням на них ЕЦП.
  3. Фізособа хоче розрахуватися готівкою та карткою за один товар: чи можливо? Якщо вартість реалізованих товарів фізособі перевищує 50000 грн, то такий розрахунок можливо провести в одному розрахунковому документі комбіновано готівкою та платіжною карткою одночасно, за умови, що сума готівки не перевищуватиме 50000 грн.
  4. Зробили помилку у номері платника податків у платіжці: чи можна виправити? Порядок не передбачає можливості виправлення платником неправильного заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції. Тож потрібно звертатися напряму до свого податкового органу та дізнаватися про подальші дії.
  5. Як визначається податкова адреса юрособи? Податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у ЄДР.

 

Готуються зміни до деяких НП(С)БО та методрекомендацій з бухобліку

Мінфін оприлюднив проєкти своїх наказів, якими пропонується привести у відповідність до чинного законодавства:

  • Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку та з бухгалтерського обліку нематеріальних активів. Про це читайте тут;
  • НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», 12 «Фінансові інвестиції», 13 «Фінансові інструменти», 29 «Фінансова звітність за сегментами» та 32 «Інвестиційна нерухомість». Більше подробиць – за посиланням.

 

Подали об'єднаний звіт з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, але отримали квитанцію з попередженням

У листі від 13.09.2023 №34422-38830/У-05/8-2800/23 ПФУ підкреслив, що опрацювання Пенсійним фондом Податкового розрахунку здійснюється відповідно до вимог Закону №2464 та Порядку №4. А що означає попередження про знайдені у поданому зарплатному звіті недоліки, а, може, й помилки? Особливо, якщо квитанція з ними надійшла після закінчення граничного строку подання звіту? Про це читайте тут.

 

Медогляди працівників: подаємо заяву Держпраці на 2024 рік до 1 грудня!

Попри війну роботодавці повинні подати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2024 році.

Яких медоглядів це стосується? Як роботодавцю організувати медогляд? Чи діють окремі правила через війну? Читайте у статті від редакції.

 

До уваги роботодавців!

  1. Зареєстровано законопроєкт про безпеку та здоров’я працівників на роботі. Законопроєкт №10147 спрямований на формування нової системи запобігання профризикам шляхом впровадження на законодавчому рівні ризикоорієнтованого підходу у сфері організації безпеки та здоров’я працівників. Відповідно на роботовців чекають нові штрафи.
  2. Хто з роботодавців вносить запис про роботу за сумісництвом до трудової книжки? Оскільки трудова книжка працівника ведеться за основним місцем роботи, відповідно запис до неї про прийняття на роботу за сумісництвом може проводитись за бажанням працівника за основним місцем роботи.
  3. Чи можна прийняти на роботу працівника у вихідний день? Держпраці не проти прийняття працівника на роботу у вихідний для підприємства день. Проте для працівників, які відповідають за документальне оформлення новоприйнятих працівників, такий день вихідним не буде.

 

Які наслідки чекають на юросіб з 18 жовтня у разі нереєстрації в Електронному суді?

З 18 жовтня господарські суди зможуть застосовувати до незареєстрованих юросіб в ЄСІТС негативні процесуальні наслідки у вигляді залишення процесуального документу без руху, його повернення або залишення без розгляду. Докладно про це ми розповіли в аналітичній статті.

Як при цьому направляються виконавчі документи через запуск Е-суду? Мін’юст розповів, що протягом 5 днів після набрання судовим рішенням законної сили виконавчий документ вноситься до ЄДР ВД, а його копія, надсилається стягувачу до електронного кабінету в Е-суд.

 

Інші новини

  1. Запрацював порядок електронної інформаційної взаємодії Єдиного реєстру призовників та ДРФО. Нагадуємо, що Мінфін та Міноборони спільним наказом затвердили Порядок електронної інформаційної взаємодії Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів і Державного реєстру фізичних осіб - платників податків. Цей порядок діє з 18 жовтня.
  2. До кінця 2023 року в Дії мають запустити сервіс «єБронювання». Мінекономіки розробило попередній проєкт постанови Кабміну, що регулюватиме сервіс «єБронювання». За реалізацію технічної частини відповідає Мінцифри. Доступ до сервісу здійснюватиметься через «Дію».
  3. БЕБ взялося за боротьбу зі зарплатами у конвертах. Детективи БЕБ у Львові викрили схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах холдингом, до складу якого входять 60 ресторанів та торгових точок.

Переступаємо поріг страхів — приєднуйтеся до навчання!

Оформлюйте передплату на Вищу Бухгалтерську Online-Академію на 2024 рік вже сьогодні та гарантовано отримуйте знижку та станете учасником розіграшу. Один з передплатників пакетів «СуперПрофесіонал» та «Преміум» відправиться у неймовірну подорож до Трансильванії цілком безкоштовно. А також, отримає річний доступ до 40 курсів та ще 10 новинок 2024 року.

Перевірки ДПС, законодавчі зміни, штрафи та перевірки Держпраці більше Вас не лякатимуть. Приєднуйтеся до студентів Академії вже зараз.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»