• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 травня - 2 червня

Чергове оновлення плану-графіка перевірок юросіб на 2024 рік; проведення Мінфіном та ДПС аудиту СМКОР та процедури розблокування ПН; ухвалення Урядом дворічного експерименту Мінінфраструктури щодо впровадження е-ТТН та 9 змін і подій, які чекають нас у червні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 травня - 2 червня

Що нас чекає у червні?

Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У червні це:

  • нові граничні ціни на світло для бізнесу;
  • старт роботи автоматизованої системи «Банкрутство та неплатоспроможність»;
  • подання річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом тощо.

Загалом про 9 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за травень, радимо ознайомитися з добіркою 10 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

ДПСУ знову оновила план-графік перевірок юросіб на 2024 рік

24 травня ДПСУ оприлюднила оновлені частини плану-графіка перевірок на 2024 рік. А саме:

  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та
  • Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Згідно з ними цього року податківці планують провести 2256 перевірок юросіб. Тобто кількість юросіб збільшилася на 51 порівняно з оновленням у квітні. Тож варто перевірити своє підприємство.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Положення про рух коштів ЄСВ зазнало змін. 7 травня 2024 року набрали чинності зміни до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зміни косметичні і пов'язані зі Законом №2620-IX.
  2. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 24.05.2024). Зокрема, додано форми Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису, форми №1-ОПП, №5-ОПП, №8-ОПП тощо.
  3. З 1 липня діятимуть нові строки перевірок ДПС з бюджетного відшкодування ПДВ. Податківці нагадують, що платники ПДВ отримуватимуть бюджетне відшкодування в разі узгодження ДПС заявленої суми за результатами камеральної перевірки. Строк цієї перевірки становитиме 20 к. дн. після граничного строку подання декларації або уточнюючого розрахунку.

 

Проведення Мінфіном та ДПС аудиту СМКОР та процедури розблокування ПН

Ми вже розповідали про те, що Уряд доручив Мінфіну та ДПС аудит СМКОР та процедур і критеріїв розблокування ПН. І ось минулого тижня з’явилося й саме розпорядження від 24.05.2024 №464-р.

За ним аудит відбуватиметься шляхом проведення перевірки ДПС стосовно виконання функцій з реалізації механізму зупинення реєстрації ПН та РК в ЄРПН, діяльності комісій з блокування ПН та РК в ЄРПН за 2021-2023 роки.

На те, щоби Мінфін та ДПС відзвітували про результати проведеного аудиту, КМУ надав їм ще два місяця після закінчення самого аудиту. Тож про підсумки цієї роботи ми дізнаємося тільки на початку 2025 року.

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. Чи можна скласти дві ПН на одну суму авансу за товар? За роз’ясненням ДПС, складання двох або більше ПН у випадку отримання попередньої оплати товарів/послуг однією сумою або у разі одноразового постачання товарів/послуг не відповідає нормам ПКУ та не дає можливості ідентифікувати операції.
  2. Коли знижка звичайної ціни буде додатковим благом фізособи? За рішенням ВС, факт надання юридичною особою фізичній особі індивідуальної знижки є додатковим благом, що має включатися до загального оподатковуваного доходу та належним чином оподатковуватися.
  3. Коли починається відлік строку давності для штрафів за несвоєчасну реєстрацію або відсутність реєстрації ПН? Відлік строку давності для застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію або відсутність реєстрації ПН та РК до податкової накладної в ЄРПН починається з дня вчинення відповідного правопорушення.

 

Коли почнеться робота над підвищенням податків?

Раніше ми розповідали про плани влади щодо збільшення ставок ВЗ та ПДВ для покриття витрат армії та оборони.

Окремо ми наводили позицію Д. Гетманцева щодо цього питання. За нею, надходження неможливо забезпечити, оминаючи основні податки. Тому зміни стосуватимуться прямих і непрямих податків, у т.ч. ПДВ, ВЗ та акцизів. Але все це має бути пропозицією Уряду.

А минулого тижня в інтерв'ю перший заступник голови Комітету з податкової політики ВРУ Ярослав Железняк підкреслив, що остаточні параметри підвищення військового збору і ПДВ будуть відомі після червня, активна робота над підвищенням податків може початися в липні.

 

Чи буде електронне та економічне бронювання працівників?

Щодо електронного бронювання, то Мінекономіки підтвердило, що Уряд працює над створенням такого механізму. Зокрема, Мінекономіки обговорює це рішення з Міноборони та Мінцифри. А ті, як стало відомо, вже працюють над тим, щоб запустити на порталі «Дія» функціонал електронного бронювання. Але коли це станеться, наразі невідомо.

Щодо економічного бронювання, то за інформацією джерела з Офісу Президента там начебто відмовилися від цієї ідеї. Причина - Генштаб побоюється, що «економічне бронювання» не розв'яже проблему з нестачею кадрів і спричинить негативну реакцію в армії. Тим часом у ВРУ зареєстровано законопроєкт №11308, яким пропонується встановити бронювання для громадян військовозобов'язаного віку і стану, які офіційно працевлаштовані або займаються підприємницькою діяльністю і сплачують за місяць податків не менше, ніж розмір мінімальної заробітної плати.

 

Раді пропонують продовжити термін оновлення військово-облікових даних

Вже тепер кількість громадян, які мають особисто прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, значно перевищує можливості ТЦК та СП їх прийняти. Стає очевидним, що ТЦК та СП не зможуть прийняти усіх військовозобов’язаних, яким необхідно виконати вимоги Закону №3633 у відведений 60-денний строк до 16 липня 2024 року. А тим, хто не встигне, загрожує адміністративна відповідальність у вигляді величезних штрафів від 17 тис. грн і більше.

З огляду на це у ВРУ зареєстровано законопроєкт №11305, яким пропонується продовжити строки оновлення військово-облікових даних та постановки на військовий облік до 150 днів з моменту набрання чинності Законом №3633-IX.

 

Уряд ухвалив дворічний експеримент Мінінфраструктури щодо впровадження е-ТТН

Ще у липні 2023 року Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України ухвалило рішення відтермінувати запровадження обов’язкового використання е-ТТН. А у березні 2024 року з’явився проєкт щодо поетапності впровадження Е-ТТН.

І ось 30 травня на черговому засіданні КМУ цю пропозицію було погоджено. Експериментальний проєкт спрямований на вдосконалення законодавчого врегулювання у сфері діяльності автомобільного транспорту в Україні в частині переходу на електронний документообіг електронної ТТН. Він діятиме протягом 2 років.

 

До уваги роботодавців!

  1. Оформлення відносин з тимчасовими працівниками у період воєнного стану. Держпраці зазначає, що роботодавець може укладати з тимчасовими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.
  2. Округлення при обчисленні середньої зарплати для відпусткових. За роз’ясненням Мінекономіки, порядок округлення розрахункових показників при обчисленні середньої заробітної плати слід зафіксувати у локальних актах про оплату праці або колективному договорі.
  3. Яким буде розмір мінзарплати у 2025 році? За позицією Мінфіну, у поданому до КМУ проєкті Бюджетної декларації враховано встановлення мінімальної заробітної плати на 2025 рік на рівні 8000 грн.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у червні 2024 року?

У червні українці мали б мати подовжені вихідні з 22 по 24 червня (Трійця), а також вихідний 28 червня (День Конституції). Але через війну працівники працюватимуть у ці дні з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Докладніше читайте у цій новині.

 

Інші новини

  1. Бізнес закликає владу спростити умови ведення власної справи. Найбільшими потребами бізнесу на сьогодні стали: врегулювання та вдосконалення процедури бронювання, відшкодування воєнних збитків бізнесу, спрощення дозвільних процедур, перезавантаження БЕБ, ДПС, ДМС та держстрахування воєнних ризиків.
  2. Чи вплинуть обмеження на карткові перекази на роботу волонтерів? Голова Нацбанку Андрій Пишний повідомив, що рішення щодо обмеження карткових переказів та ліміту у розмірі 100 тис. грн жодним чином не зачепить волонтерів.
  3. Перелік ТОТ та територій бойових дій знов оновили. Наказом від 23.05.2024 №143 Мінреінтеграції знову внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються територіальних громад Донецької та Харківської областей.

Безкоштовні вебінари для бухгалтерів

Зареєструйтесь на 3 безкоштовні вебінари «Облік в BAS Бухгалтерії ПРОФ та КОРП версії», які пройдуть 10, 11 та 12 червня об 11:00.

Які теми розглянемо? Налаштування обліку в BAS, розрахунки з контрагентами та ПДВ, найчастіші помилки у виробництві продукції та наданні послуг, які не дають закривати 231 рахунок в 1 клік, важливі налаштування по зарплаті у КОРП-версії і багато іншого – про все це ми поговоримо у прямому ефірі та розберемо на практичних прикладах.

Зареєструватись >>


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»