• Посилання скопійовано

За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано або догану, або звільнення

Лист Мінсоцполітики від 24.05.2012 р. №81/06/187-12 «Про заходи стягнення за порушення трудової дисципліни»

Мінсоцполітики у листі №81/06/187-12 зазначає, що нормами КЗпП передбачено, що за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки догану або тільки звільнення.
Дисциплінарне стягнення застосовується власником безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше першого місяця з дня його виявлення, не враховуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням його у відпустці. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше 6 місяців з дня вчинення проступку.
Згідно з Типовими правилами внутрішнього трудового розпорядку для робітників та службовців підприємств, установ, організацій (постанова Державного комітету праці СРСР від 20.07.84 р. №213) порушення трудової дисципліни визначається як невиконання або неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов’язків.
До застосування стягнення від порушника трудової дисципліни повинні бути витребувані пояснення в письмовій формі. При цьому якщо працівник відмовляється надати пояснення, це перешкоджатиме застосуванню стягнення.
За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосоване лише одне дисциплінарне стягнення. При цьому повинні враховуватися тяжкість вчиненого проступку працівника, обставини, за яких його зроблено, попередня робота і поведінка.
Наказ (розпорядження) про застосування дисциплінарного стягнення із зазначенням мотивів його застосування повідомляється працівникові, на якого покладається стягнення, під розписку у 3-денний термін.
Якщо ж працівник вважає, що при застосуванні дисциплінарного стягнення роботодавцем порушено норми законодавства, він має право відповідно до ст. 221 КЗпП звернутися до комісії з трудових спорів або до суду.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»