• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4–9 червня

Збільшення розміру прожиткового мінімуму (з 1 липня) та нові реквізити для сплати податків та зборів (з 2 липня); нова редакція Положення про реєстр застрахованих осіб; нюанси нарахування компенсації за несвоєчасну виплату індексації та обліку «перехідних» відпускних, а також звільнення Данилюка з посади міністра фінансів

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4–9 червня

Новий розмір прожиткового мінімуму з 1 липня: на що це вплине?
Вже менш ніж за місяць зміниться розмір прожиткового мінімуму. Зокрема, для працездатних осіб він зросте на 79 грн і становитиме 1841 грн (замість 1762 грн). Відповідно це вплине й на деякі інші показники: індексацію зарплати, аліменти, декретні, виплати з безробіття, допомоги одиноким матерям та дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

Натомість без змін залишаться розмір мінімальної зарплати і мінімального страхового внеску, ПСП та суми неоподатковуваної ПДФО нецільової благодійної допомоги, ставки єдиного податку для І та ІІ груп та інші показники.

Всі подробиці – за посиланням.

Приготуйтеся! З 2 липня – нові рахунки для сплати податків і зборів!
Як повідомили у Держказначействі, з 2 липня 2018 року рахунки для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів за новими реквізитами будуть відкриті на балансі Державної казначейської служби України (МФО 899998).

Сказано — зроблено. Зустрічайте нові рахунки для сплати податків та зборів, зарахування на які розпочнеться з 2 липня 2018 року.

Пенсійний фонд буде вести реєстр застрахованих осіб по-новому
Незабаром інформацію про страховий стаж працівника роботодавець зможе отримати самостійно в електронному вигляді. Така новація передбачена в новій редакції Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою ПФУ від 27.03.2018 р. №8-1 (поки не набрала чинності!)

Більше про зміни та як вони вплинуть на застрахованих осіб і тих, хто сплачує за них ЄСВ – читайте в нашому аналітичному матеріалі.

Коли відображати в бухобліку «перехідні» відпускні?
Для бухгалтерів розпочалася гаряча пора відпусток. Зокрема, часто виникають питання, пов'язані з відображенням в бухобліку «перехідних» відпускних (коли відпустка припадає на два місяці).

Про особливості її обліку (для державного та приватного сектору) розповіли фахівці Мінфіну в щойно оприлюднених листах від 23.02.2018 р. №35220-07-10/5151 та від 13.10.2017 р. №35220-07-2/27938. А наш коментар до цих листів читайте ось тут.

Чи нараховується компенсація за несвоєчасно виплачену індексацію?
Донарахували і виплатили індексацію працівнику за попередні місяці (або навіть роки). Чи треба нараховувати на цю суму компенсацію за несвоєчасність виплати?

На думку Мінсоцполітики – «так»; компенсація нараховується і виплачується в тому самому місяці, в якому виплачується заборгованість. Про це йдеться у листі міністерства від 22.05.2018 р. №3/0/216-18 на запит редакції «Дебету-Кредиту». А у коментарі до нього ми ще й наводимо приклад, як правильно цю індексацію розрахувати.

Що нового розповіли податківці цього тижня?

  1. Якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним для реєстрації ПН та РК в ЄРПН. Про це розповіла ДФС у Київській області. Тобто, за цим роз'ясненням, 30 червня можна буде реєструвати в ЄРПН ПН та РК, складені у першій половині червня;

  2. Якщо працівниця, яка є єдиним працівником, перебуває у декреті, звіт з ЄСВ однаково потрібно подавати. Таке роз'яснення податківці надали у підкатегорії 301.06.01 ресурсу "ЗІР": «страхувальник, штатна чисельність якого складається з одного найманого працівника, який знаходиться у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, зобов’язаний формувати таблицю 1 додатка 4 звіту з ЄСВ з прочерками».

    При цьому показник «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період, осіб» не заповнюється, а в реквізиті «Штатна чисельність працівників» проставляється «1»;

  3. Вилучати у сейф готівку, яка залишилась на кінець робочого дня в скриньці РРО, можна без «службової видачі». Але для цього треба виконати кілька умов:

    – сейф повинен знаходитись на місці проведення розрахунків;
    – сума готівки на місці проведення розрахунків (разом у сейфі та РРО) має відповідати сумі коштів у Z-Звіті;
    – у сейфі повинна зберігатись лише виручка від реалізації з використанням РРО;
    – застосування сейфу для зберігання готівки з РРО повинно бути оформлено наказом керівника підприємства.

    Докладніше про це в нашому коментарі до індивідуальній консультації ДФС у Волинській області від 24.05.2018 р. №2301/ІПК/03-20-14-05-11;

  4. Якщо ФОП-«єдинник» не сплачує (не перераховує) авансові внески з єдиного податку у порядку та строки, визначені ПКУ, на нього чекає штраф у розмірі 50% обраної ним ставки ЄП. Крім того, після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня.
    Про це нагадує ДФС в Івано-Франківській області;

  5. Реквізит «зведена податкова накладна» не належить до обов’язкових реквізитів, однак через помилку в ньому податківці можуть зняти податковий кредит. Яким чином постачальник може виправити таку помилку – розповіли податківці в індивідуальній консультації від 01.06.2018 р. №2418/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, а ми прокоментували тут (для передплатників).

Дві консультації від редакції (на основі рішень Верховного Суду)

  1. Випадковий зайвий нуль у податковій звітності може призвести до тисячних штрафів від контролюючого органу. Як в такій ситуації відстояти свої права? Розглянемо у коментарі практичну ситуацію на прикладі конкретної судової справи (Постанова ВС від 05.04.2018 р. №К/9901/19814/18, справа №808/9098/15);

  2. Помилки в коді бюджетної класифікації, обкладання ПДВ благодійної допомоги та фактичні перевірки обігу спирту – три рішення прийняла ВС на користь платників податків. Решта їх можуть використати їх як аргумент захисту при відстоюванні своїх інтересів. Наш коментар до цих рішень читайте ось тут.

... та ще дві цікаві аналітики від «Дебету-Кредиту» (для передплатників)

  1. Що є поворотною фінансовою допомогою та як оформлювати її надання? Як бути, якщо поворотна допомога стає безповоротною? Чи виникають податкові наслідки у разі отримання чи надання допомоги платником податку на прибуток? Все про облік та оподаткування фінансової допомоги пишемо в цій статті;

  2. Що таке благодійна допомога та як вона надається? Чи може благодійна допомога надаватися неприбутковою організацією невизначеній кількості осіб? На які цілі можна її надавати та як документально оформляти? Про це все в аналітичній статті.

Інші новини

  • Рада звільнила Олександра Данилюка з посади міністра фінансів. 7 червня у Верховній Раді 254-ма голосами «за» прийнято відповідну Постанову №2450. Її день перед тим вніс, як невідкладну, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Виконання обов’язків міністра фінансів покладено на першого заступника міністра Оксану Маркарову. Всі подробиці та відео прощальної промови О. Данилюка ви знайдете у новині.

  • Антикорупційному суду – бути! 7 червня Верховна Рада підтримала законопроект №7440 про створення в Україні Вищого антикорупційного суду. Що зміниться – ми пишемо тут.

  • Індекс споживчих цін у травні 2018 року – 100,0%. За даними Держстату, споживчі ціни у травні порівняно з попереднім місяцем не змінилися, водночас з початку року зросли на 4,4%. Базова інфляція у травні порівняно з попереднім місяцем становила 0,2%, з початку року – 3,5%.

Насамкінець про приємне: додаткові вихідні у червні
Нагадуємо, що наприкінці місяця (у зв'язку з Днем Конституції) будемо мати одразу чотири вихідних: з 28 червня по 1 липня. При цьому 27 червня буде передсвятковим днем, а отже робочий день буде скорочено на одну годину. Проте субота, 23 червня, буде робочою.

Як в ці дні працюватимуть банки та Центри обслуговування платників – читайте у новині.

«КАСОВІ ОПЕРАЦІЇ: все по-новому» з Тетяною Мойсеєнко

Великий Бухгалтерський Семінар вже 5 липня! І є декілька причин стати учасником головної події літа:

  1. Кращі лектори та актуальні теми: Тетяна Мойсеєнко, Вікторія Величко, Олександр Смирнов та Мар'яна Кавин
  2. Зіркові актори та комедійна вистава: Ольга Сумська, Олексій Вертинський, Віталій Борисюк та інші;
  3. ...а ще вишуканий подарунок – срібний браслет при купівлі квитка до 13 червня!

Приєднуйтесь до головної події в залі або online!


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»