• Посилання скопійовано

Порядок надання допомоги по частковому безробіттю при зупиненні виробництва буде оновлено

Мінекономіки оновить порядок надання допомоги по частковому безробіттю при зупиненні виробництва. Проект такого порядку оприлюднено для обговорення

Порядок надання допомоги по частковому безробіттю при зупиненні виробництва буде оновлено

29 квітня Мінекономіики оприлюднило проект свого наказу (завантажити), яким пропонує затвердити новий Порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Перглянути його можна тут.

Цей Порядок визначає механізм та умови надання застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю.

Згідно з Порядком, допомога по частковому безробіттю надається територіальним органом працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції без припинення трудових відносин. 

Виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю здійснюється роботодавцем, з яким оформлено трудові відносини.

За отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому отримання безробіттю роботодавець має право звернутися до територіального органу за місцем реєстрації його як платника ЄСВ.

Кошти Фонду для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю надаються підприємствам незалежно від їх форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з виробництвом продукції.

Право на допомогу по частковому безробіттю мають працівники;

  • які протягом 12 місяців, що передували місяцю, в якому почалося скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу, працювали не менше шести календарних місяців,
  • за яких сплачено ЄСВ в розмірі, не меншому, ніж мінімальний розмір страхового внеску,
  • та у яких скорочення тривалості робочого часу становить 50 і більше відсотків на місяць;
  • які перебували у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і на день початку зупинення (скорочення) виробництва приступили до роботи.

У разі, якщо роботодавцем вживаються заходи щодо профілактики та запобігання поширенню епідемії на виконання відповідного рішення обласної державної адміністрації, право на допомогу по частковому безробіттю мають усі працівники, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини.  

Допомога по частковому безробіттю не надається якщо:

  • зупинення (скорочення) виробництва носить сезонний характер або виникає виключно з організаційно-виробничих причин;
  • є можливість працевлаштування (тимчасового переведення) працівників на період зупинення (скорочення) виробництва на інших дільницях, у цехах;
  • працівник:
  • письмово відмовився від працевлаштування (тимчасового переведення) на підходящу роботу на підприємстві з повним робочим днем (тижнем);
  • працює на цьому підприємстві за сумісництвом;
  • проходить на підприємстві альтернативну (невійськову) службу;
  • залучений до профілактичних заходів, спрямованих на запобігання настанню страхових випадків, передбачених статтею 71 Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”.

Документи, визначені цим Порядком подаються до територіального органу роботодавцем в електронному (з накладенням електронного цифрового підпису)  або паперовому вигляді.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»