• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №3(56) | 27.02.2020 р.

П'ятдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №3(56) | 27.02.2020 р.

Це – третій в цьому році (і п’ятдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • дізнаємося, як будемо відпочивати та працювати у березні;
  • визначимося, як хочуть змінити правила планових перевірок працевлаштування «квотників» та осіб з інвалідністю;
  • зауважимо, що масові перевірки Держпраці триватимуть до кінця 2020 року;
  • поговоримо про появу проекту форми попередження про трудові порушення;
  • наголосимо, що роботодавці з «малими» зарплатами знаходяться під особливим контролем ДПС;
  • розкажемо про можливе відкликання законопроекту «Про працю» через подання позову профспілками до суду;
  • зазначимо, що з 10 березня за ліцензіями з посередництва у працевлаштуванні слід звертатися до МЕРТ.

Гарного Вам читання!

***

 

Вихідні дні у березні - 2020: коли і скільки?
Оскільки у 2020 році 8 березня припадає на неділю, то українці отримають подовжені вихідні – з 7 по 9 березня.

Загалом у березні буде: календарних днів – 31; робочих днів – 21; вихідних днів – 10.

Норма робочого часу:

  • при 40-годинному робочому тижні – 168,0;
  • при 36-годинному робочому тижні – 151,2;
  • при 24-годинному робочому тижні – 100,8.

Про це ми зазначали ось тут.

 

Планові перевірки працевлаштування «квотників» та осіб з інвалідністю проводитимуть по-новому
На сайті СПО профспілок оприлюднено проект постанови КМУ «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, заходів державного гірничого нагляду Державною службою з питань праці».

Нові ризики настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю визначено в додатку 1 до проекту

Ризики настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у сфері здійснення державного гірничого нагляду визначено в додатку 2

Перелік критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, їх показники та кількість балів за кожним показником визначено в додатку 3. З ним можна ознайомитися тут.

Про все це докладніше читайте тут.

 

Законопроект про працю можуть відкликати! Відкрито судову справу
Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі щодо визнання дій Кабінету Міністрів протиправними в частині порушення процедури погодження із СПО об'єднань профспілок законопроекту №2708. Зазначений позов до суду подала Федерація профспілок України. Серед вимог позову – зобов'язати КМУ як суб'єкта законодавчої ініціативи відкликати цей законопроект.

Суд ухвалив розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 8 квітня 2020 року.

 

З 10 березня за ліцензіями з посередництва у працевлаштуванні слід звертатися до МЕРТ
Кабмін постановою від 12.02.2020 р. №101 вніс зміну до п. 18 Переліку органів ліцензування (щодо посередництва у працевлаштуванні за кордоном), замінивши у графі «Найменування органу ліцензування» слово «Мінсоцполітики» на «Мінекономіки».

Ця норма набере чинності з 10 березня 2020 року. Отже, з 10 березня ліцензування діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном здійснюватиме Мінекономіки (раніше Мінсоцполітики). І саме до МЕРТ потрібно буде звертатися за ліцензіями. Про це читайте ось тут.

 

Роботодавці з «малими» зарплатами – під особливим контролем ДПС
Волинські податківці наголосили, що у січні 2020 року було проінформовано профільні комісії при органах місцевої влади про 918 випадків, коли роботодавці порушили гарантії в оплаті праці.

Підставою для офіційного інформування органів влади стала подана працедавцями звітність, аналіз якої засвідчив: господарюючі суб’єкти допускають випадки виплати зарплат на рівні менше мінімального.

Саме 249 таких працедавців запросили на засідання відповідних комісій при органах місцевої влади, а 1364 представники господарюючих суб’єктів спілкувалися з представниками ДПС щодо причин порушень соціальних гарантій найманим працівникам.

 

Масові перевірки Держпраці триватимуть до кінця 2020 року
На сайті Уряду з'явилася детальна інформація щодо проведення компанії з детінізації праці.

За словами Гончарука, за даними Держстату, майже кожен п'ятий українець працює неофіційно. При цьому  найбільше неоформлених налічується в сільському господарстві, оптовій та роздрібній торгівлі, будівництві, транспорті та кур’єрській діяльності. 

З 20 по 31 січня пройшла інформаційна кампанія. 600 інспекторів праці відвідали та провели роз’яснювальну роботу понад 180 тисячам роботодавців у сфері торгівлі. При цьому у понад 56 тис. випадків до візитів долучались Пенсійний фонд, Державна податкова служба, Державна служба зайнятості, місцеве самоврядування.

Результатом такої активної інформаційної кампанії стало те, що лише за два тижні у січні цього року до ДПС надійшло 107,1 тис. повідомлень про укладення трудових договорів з 202 тис. працівниками.

За інформацією Уряду, інформаційні та інспекційні кампанії в цих галузях будуть проведені у цілому в 2020 році. Тобто виходить, що до таких роботодавців Держпраці зможе завітати в будь-який час протягом 2020 року.

 

З’явився проект форми попередження про трудові порушення
14 лютого на сайті СПО профспілок опубліковано проект наказу МЕРТ (завантажити).

Цей проект містить форму попередження про трудові порушення. Але в пояснювальній записці зауважено, що за новим Порядком №1132, крім акта та припису, інспектор з праці має ще заповнювати та надавати попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Тобто ця форма має надаватися всім роботодавцям за результатами інспекційних відвідувань.

В поточних умовах без затвердженої форми попередження порядок оформлення результатів перевірок працює не повністю. Тому штрафи за порушення трудового законодавства застосовуються не правомірно. Не чітко, але про це йдеться й у пояснювальній записці до проекту. Зокрема, в ній наведена така фраза: «Наразі форма попередження не визначена, що унеможливлює забезпечення реалізації ст. 265 КЗпП».

Держпраці у роз’ясненні наголошувала тільки на неможливості застосування фінштрафів за абз. 2 та 6 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Але у суді можна буде доказати свою правоту й щодо інших видів штрафів, оскільки Порядком №1132 не встановлено випадків, коли попередження виписується, а коли – ні.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»