• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №18(71) | 13.10.2020 р.

Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №18(71) | 13.10.2020 р.

Це – вісімнадцятий  цього року (і сімдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • визначимося, кого з роботодавців можуть підозрювати у неоформленні працівників;
  • проінформуємо, що Уряд затвердив перенесення робочих днів на 2021 рік;
  • зазначимо, що робити у разі захворювання працівника на коронавірус;
  • розповімо, що буде за відсутність графіків змінності;
  • поговоримо про особливості індексації зарплати у жовтні 2020 року;
  • наголосимо, що ФСС буде відбирати та проводити перевірки по-новому.

Гарного вам читання!

***

 

Кого з роботодавців будуть підозрювати у неоформленні працівників: пропозиції від ПФУ
Проєктом постанови ПФУ пропонується внести зміни до Порядку обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю. 

Зокрема, сумісники, у яких багато роботодавців, більше контролерів не цікавлять. Натомість їх почали цікавити ті, хто перебуває у безоплатних відпустках понад 15 календарних днів (тобто пропонується конкретизувати, що таке тривалість безоплатної відпустки понад встановлену законодавством). 

Конкретизується і коло роботодавців, які підпадатимуть під увагу контролерів в разі скорочення штату. Критерій скорочених залишається тим самим – 10 та більше відсотків на місяць. А ось роботодавців, до яких він застосовуватиметься, стане менше – тих, у кого працівників менше за 20 осіб, до уваги не братимуть.  Про це ми писали тут.

 

Перенесення робочих днів-2021: з'явився текст розпорядження КМУ 
30 вересня Урядом ухвалено розпорядження №1191-р з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2021 році 7 січня — Різдва Христового, 24 серпня — Дня незалежності та 14 жовтня — Дня захисника України. Зокрема, рекомендовано перенести для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочий день з: 

  • п'ятниці 8 січня на суботу 16 січня,

  • понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня,

  • п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

Про це та про те, на кого поширюються такі рекомендації, ми писали тут.

 

Працівник захворів на СОVID-19: які дії роботодавця?
Держпраці з Рівненської області наголосила, що керівник підприємства незалежно від форми власності у випадках лабораторно підтверджених фактів інфікування найманого працівника інформує із застосуванням сучасних засобів зв’язку обласний лабораторний центр МОЗ для проведення санітарно–протиепідеміологічних заходів вогнища інфекції у суб’єкта господарювання.

За погодженням між працівником і роботодавцем для працівника може бути встановлений гнучкий режим робочого часу (дистанційна робота) відповідно до ст. 60 КЗпП.

За угодою сторін працівнику може надаватися щорічна відпустка, а також відпустка без збереження заробітної плати на весь період дії карантину, а її строк не враховуватиметься  в 15-денну  норму  на рік для відпусток за власний рахунок.

Але роботодавець не має права на власний розсуд не допустити до роботи працівника лише через підозру, що він є носієм вірусу, оскільки контактував із хворим.

 

Що буде за відсутність графіків змінності?
Під час перевірки Держпраці було зафіксовано, що в суб’єкта господарювання за трудовими договорами працює 19 осіб. Працівники працюють 7 днів на тиждень з режимом роботи з 7:30 по 19:30 та з 8:00 по 20:00.

У суб’єкта господарювання відсутні графіки змінності для працівників (провізор, фармацевт), в яких визначено час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) відповідно до режиму роботи.

Зазначений факт свідчить про недостовірний облік виконуваної працівниками роботи та бухгалтерський облік витрат на оплату праці.

З метою усунення виявлених під час інспекційного відвідування порушень, керівнику підприємства винесено припис та надано строк для їх усунення. Водночас стосовно керівника складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП, який направлено до суду для ухвалення відповідного рішення.

 

Індексація зарплати у жовтні 2020 року
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у серпні 2020 року становив 99,8%. Тому він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у жовтні 2020 року. Тобто всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами для липня-вересня.

Як саме індексувати в ці місяці, ми зазначали тут та тут.

Про індексацію зарплати у жовтні докладніше читайте тут.

 

ФСС буде відбирати та проводити перевірки по-новому
2 жовтня ФСС затвердив Порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів ФССУ та застосування штрафних санкцій за порушення встановленого порядку їх використання. Прийнятий документ дозволяє запровадити превентивні та ризик-орієнтовані підходи, зменшити кількість нерезультативних та малоефективних документальних перевірок, а також запроваджує уніфіковану форму акта документальної перевірки.

Зауважимо, що станом на 12 жовтня так й не з’явився текст нового порядку. Тому чекаємо далі.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»