• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №20(134) | 19.12.2023 р.

Сто тридцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №20(134) | 19.12.2023 р.
Це – двадцятий цього року (сто тридцять четвертий загалом і тридцять шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • зупинимося на нюансах надання подарунків дітям працівників до новорічних свят;
  • розкажемо, що Порядок нарахування та здійснення страхових виплат від нещасного випадку на виробництві буде оновлено;
  • розглянемо правила складання графіків щорічних відпусток на 2024 рік;
  • наголосимо, що ПФУ вимагає інформувати про членство працівників у профспілках;
  • нагадаємо, чи може роботодавець звільнити працівника за невідповідність обійманій посаді;
  • розповімо про нюанси виконання трудових обовʼязків сумісником.
Гарного вам читання!
 

Подарунки дітям працівників до новорічних свят: оподаткування та звітування

Роботодавці, які вирішили привітати дітей своїх працівників зі святами, мають згадати правила відображення в обліку таких операцій.
При цьому потрібно мати правильно оформлене документальне підтверждення, щоби мати можливість включити вартість подарунків до своїх витрат. А ще від того, як буде оформлено видачу таких подарунків, залежить їх оподаткування.
Докладно про всі облікові та податкові нюанси ми розповідали тут.
 

ПФУ вимагає інформувати про членство працівників у профспілках: правомірно чи ні?

Нагадаємо, що з 6 листопада 2022 року роботодавців зобовʼязали наводити інформацію належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі ФОПів, до профспілок та/або до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам. Це було прописано у Законі про ЄСВ.
Наразі львівські фахівці ПФУ розповіли, що функціонал порталу електронних послуг ПФУ розширено і користувачу-страхувальнику, що зареєструвався за допомогою електронного цифрового підпису, надається можливість сформувати звернення на подання: 
  • відомостей про участь застрахованих осіб у профспілкових організаціях; 
  • відомостей про медичний огляд працівників.
Але у Федерації профспілок своя думка щодо цього. Вона вважає неправомірними такі дії ПФУ, адже він не затвердив відповідного порядку для таких послуг.
 

Чи може роботодавець звільнити працівника за невідповідність обійманій посаді?

У разі встановлення роботодавцем невідповідності працівника обійманій посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі він має право протягом строку випробування звільнити такого працівника, письмово попередивши його про це за три дні. 
Докладніше про це читайте у нашій новині.
 

Нюанси виконання трудових обовʼязків сумісником

Згідно з вимогами ст. 102-1 КЗпП та ст. 19 Закону «Про оплату праці» сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.
Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.
Але податківці у своєму розʼясненні підкреслили, що особа не може виконувати свої трудові обов’язки одночасно (в одні й ті ж години) за основним місцем роботи і місцем роботи за сумісництвом. 
 

Порядок нарахування та здійснення страхових виплат від нещасного випадку на виробництві буде оновлено

СПО профспілок оприлюднила для обговорення проєкт постанови правління ПФУ «Про затвердження Порядку нарахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та профзахворювань». Переглянути його можна тут.
Метою прийняття проєкту акта є визначення механізму призначення, перерахування та здійснення таких страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.
 

Графік відпусток-2024 складають усі роботодавці!

Складання графіку відпусток передбачено ст. 10 Закону про відпустки.
Оскільки Закон про відпустки поширюється на всіх громадян України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, то обов’язок зі складання графіка встановлено для всіх роботодавців. 
І незалежно від кількості працівників. Норми закону щодо складання графіка відпусток потрібно дотримуватися і в разі, коли на підприємстві працюють, наприклад, три людини. 
Про це ми докладно розповідаємо у своїй аналітиці за посиланням.

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»