• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №10(19) | 15.06.2018 р.

Дев’ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №10(19) | 15.06.2018 р.

Це – вже десятий з початку року (і дев’ятнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, чи можуть бути товари з різними найменуваннями, але з однаковим кодом УКТ ЗЕД;
  • поговоримо, в яких випадках ПН «із відхиленнями» дає право на податковий кредит;
  • проінформуємо, як податківці вирішили оновити форми ПН та РК до неї;
  • зазначимо, до чого призведе сплата страховою компанією за ремонт авто;
  • наведемо роз’яснення від ДФСУ щодо початку використання нової форми декларації з ПДВ;
  • поговоримо про алгоритм заповнення таблиці 2 додатку 7 до декларації з ПДВ;
  • …а також дізнаємося, як виправляти помилку у реквізиті ПН «зведена податкова накладна».

Гарного вам читання!

 

***

Чи нараховувати ПДВ у разі ліквідації ОЗ
Податківці із «Віснику» зазначили, що операції з ліквідації ОЗ прирівняні до операцій з постачання товарів. Тому такі операції є об’єктом оподаткування ПДВ та відповідно оподатковуються за ставкою 20%. Базою оподаткування ПДВ є звичайна ціна ОЗ, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації.

Але є випадки, коли наслідків з нарахування ПДВ у разі ліквідації ОЗ не виникає. Ними є знищення, розібрання або перетворення ОЗ внаслідок дії обставин непереборної сили, у зв’язку з чим вони не можуть використовуватися за первісним призначенням. Але це можливо за умови надання податківцям відповідного підтвердного документу від компетентного органу про виникнення обставин.

 

Звертаємо увагу: наразі не встановлено порядку надання документів до ДФС разом з декларацією ПДВ. Тому платникам ПДВ тільки потрібно мати у наявності та зберігати ці документи.

 

Критерії ризиковості для блокування ПН/РК будуть затверджені наказом Мінфіну
Нещодавно Держрегуляторна служба заявила, що критерії, визначені ДФСУ (листи від 21.03.2018 р. №959/99-99-07-18 та №960/99-99-07-18), затверджені без дотримання регуляторних процедур. Крім того, листи не є нормативно-правовими актами, вони лише мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

Тож Міністерство фінансів оприлюднило проект свого наказу про затвердження:

  • Критеріїв ризиковості платника податку;
  • Критеріїв ризиковості здійснення операцій;
  • Переліку показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку;
  • Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД та послуг з кодами згідно з ДКПП, що застосовуються для визначення відповідності податкових накладних / розрахунків коригування, поданих на реєстрацію до Єдиного реєстру податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні моніторингу.

Про чинні на сьогодні критерії ми розповідали ось тут, а також докладно їх аналізували в аналітиках тут і тут.

 

Податкова накладна складена «із відхиленнями»: чи буде право на податковий кредит?

  1. По-перше, зареєстрована в ЄРПН ПН є підставою для податкового кредиту покупця. Тому зазначення ціни постачання одиниці з понад двома знаками після коми у графі ПН не може бути єдиною причиною для невизнання податкового кредиту за такою ПН;

  2. По-друге, зазначення фізособою-постачальником у полі «Постачальник (продавець)» додаткових символів (зокрема, ФОП, СПД, тощо) не може бути єдиною причиною для невизнання податкового кредиту. Але за роз’ясненням ДФС у разі постачання товарів/послуг підприємцем-платником ПДВ у полі щодо даних постачальника необхідно зазначати лише ПІБ (без абревіатур «ФОП» чи «СПД»).

Про це та про те, в які строки покупець має реєструвати РК до ПН на зменшення суми компенсації, ми розповідали у коментарі до ІПК від 21.05.2018 р. №2231/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

 

Форми ПН та РК до неї оновлять. ДФС оприлюднила проект наказу Мінфіну
29 травня 2018 року ДФСУ на своєму офіційному сайті оприлюднила проект наказу Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року №1307» (завантажити).

  1. По-перше, у заголовній частині ПН з’явиться новий реквізит «Податковий номер платника податку»;
  2. По-друге, у розділ Б ПН вводиться нова графа 11. В ній потрібно зазначати суму ПДВ. Проект нової форми ПН можна переглянути тут, а РК до неї – ось тут;
  3. По-третє, за новими правилами будуть складатися зведені ПН в частині заповнення графи «Зведена податкова накладна». У цій графі слід буде зазначати відповідний код (замість помітки «Х»). Також по-новому будуть заповнюватися ПН за щоденними підсумками;
  4. По-четверте, буде викладено у новій редакції правила складання РК до ПН. Зокрема, деталізуються правила для виправлення помилок в реквізитах заголовної частини ПН, які не заважають ідентифікувати здійснену операцію. А також вводяться норми щодо складання РК до ПН для коригування кількісних та/або вартісних показників раніше складених ПН;
  5. По-п`яте, буде затверджено порядок та введено новий тип причини 16 для складання РК до помилково складеної ПН.

Нашу новину про це читайте тут, а ґрунтовний аналіз нових форм ПН та РК до неї – ось тут.

 

Страхова компанія сплатила за ремонт авто: чи є ПК з ПДВ?
Незалежно від того, хто сплачує за ремонт автомобіля, на дату першої події СТО має скласти та зареєструвати ПН.

За роз’ясненням ДФС при отриманні послуг з ремонту власник авто на підставі податкової накладної включає до складу ПК суму ПДВ за такою операцією. Проте в тому ж самому місяці він зобов’язаний нарахувати зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ, оскільки, на думку ДФС, послуги з ремонту автомобіля отримані такою особою на безоплатній основі.

Детальніше з нашою позицією щодо цього питання можна ознайомитися ось тут.

 

Який алгоритм заповнення таблиці 2 додатку 7 до декларації з ПДВ?
Відповідно до встановленої форми таблиці 2 додатка 7:

  1. у графі 2 і 3 Таблиці 2 (Д7) відображаються обов’язкові реквізити зведеної податкової накладної (дата складання – графа 2, реєстраційний номер – графа 3), складеної відповідно до п. 199.1 ПКУ та зареєстрованої в ЄРПН;
  2. у графі 4 і 5 відображаються обов’язкові реквізити розрахунку коригування до податкової накладної, складеної відповідно до п. 199.1 ПКУ та зареєстрованої в ЄРПН;
  3. у графі 6 Таблиці 2 (Д7) відображаються обсяги постачання, що підлягають коригуванню за основною ставкою;
  4. у графі 7 Таблиці 2 (Д7) відображаються обсяги постачання, що підлягають коригуванню за ставкою 7%;
  5. у графі 8 Таблиці 2 (Д7) відображається сума податку, яка збільшує або зменшує (-) суму податкових зобов’язань.

Детальніше про це ми розповідали у своїй новині на підставі роз’яснення ДФС у Івано-Франківській області.

 

Офіційно від ДФСУ: З 1 липня додатки 1, 5 та 9 декларації з ПДВ подаємо за новими формами!
31 травня ДФСУ нарешті повідомила, що у зв’язку з набранням чинності з 1 червня 2018 року наказу Мінфіну №381 додаток 1, додаток 5 та додаток 9 до декларації з ПДВ з 1 липня 2018 року подаються платниками за новими формами.

Водночас податківці наголошують: відомості до таблиці 1.2 додатку 1 та додатку 5 до декларації з ПДВ заповнюються платниками одноразово (для платників, які обрали місячний звітний період, – червень 2018 року та платників, які обрали квартальний звітний період, – ІІI квартал 2018 року).

Але ДФС не зазначила, за яким форматом потрібно подавати нову форму в електронному вигляді. Тож чекаємо на подальші роз’яснення.

 

Наостанок – два роз’яснення від ДФС
Щодо правомірності відображення в обліку товарів, які мають однаковий код згідно з УКТ ЗЕД, але найменування яких відрізняється, та зазначення у податкових накладних номенклатури таких товарів читайте тут («у графі 2 податкової накладної відображається номенклатура товарів, яка має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів, та не повинна містити інших даних»).

А позицію ДФС щодо включення до податкового кредиту сум ПДВ, зазначених у податковій накладній, у якій помилково зроблено помітку «X» у полі «Зведена податкова накладна» ви знайдете ось тут («позначка «X» у верхній лівій табличній частині податкової накладної в полі «Зведена податкова накладна» не є обов'язковим реквізитом податкової накладної, а свідчить про окремий характер операцій, за результатами здійснення яких складається така податкова накладна та визначаються податкові зобов'язання з ПДВ.

Враховуючи зазначене, у разі якщо платником податку при складанні податкової накладної у полі «Зведена податкова накладна» було помилково проставлено позначку «X», такому платнику податку необхідно скласти «від'ємний» розрахунок коригування до такої податкової накладної, в якому в полі «До зведеної податкової накладної» поставити позначку «X», та скласти і зареєструвати в ЄРПН правильну податкову накладну, яка буде підставою для формування податкового кредиту покупцем (отримувачем) товарів/послуг»).

 

***

«Великий Бухгалтерський Семінар

Великий Бухгалтерський Семінар вже 5 липня!
На головній події літа на вас чекають:

  • кращі лектори та актуальні теми: Тетяна Мойсеєнко, Вікторія Величко, Олександр Смирнов та Мар'яна Кавин;
  • зіркові актори та комедійна вистава: Ольга Сумська, Олексій Вертинський, Віталій Борисюк та інші.

Приєднуйтесь до семінару в залі або online!

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»