• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №2(11) | 30.01.2018 р.

Одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №2(11) | 30.01.2018 р.

Це – другий у новому році (і вже одинадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки пройшло рівно два тижні і нам є, про що вам розповісти. Тож сьогодні ми:

  • поговоримо про стан виконання податківцями вимог ПКУ щодо розблокування ПН/РК;
  • розберемося з запізнілими порадами від ДФС щодо проведення щорічного перерахунку ПДВ за 2017 рік;
  • проінформуємо, коли покупець має право на податковий кредит за ПН з помилками, а коли для цього слід чекати реєстрації РК в ЄРПН щодо їх виправлення;
  • проконсультуємо, в якому періоді можна зменшувати раніше задекларовані ПЗ з ПДВ на підставі РК до ПН;
  • визначимося, як зареєструвати ПН, граничний термін за якою припадає на вихідний день;
  • поговоримо про ухвалення Урядом законопроекту щодо удосконалення порядку відшкодування ПДВ з Тимчасового реєстру;
  • і, наостанок, нагадаємо правила складання РК до ПН для зміни номенклатури на підставі індивідуальної консультації від ДФС.

Гарного вам читання!

 

***

Як ДФСУ виконує вимоги ПКУ щодо розблокування ПН/РК
У своєму офіційному повідомленні податківці проінформували, що станом на 1 грудня 2017 року Комісією ДФС було відмовлено у реєстрації 44,8 тис. податкових накладних на загальну суму 2,1 млрд грн.

З них станом на 15 січня 2018 року на виконання вимог Закону №2245-VII було надано на реєстрацію в ЄРПН 35,1 тис. ПН/РК на суму 1,6 млрд грн. При цьому з цієї кількості ПН/РК:

  • вже зареєстровано 32,4 тис. на суму 1,3 млрд грн;
  • ще чекало поповнення ліміту для реєстрації 2,7 тис. на суму 360 млн грн.

Це роз'яснення ДФСУ є відповіддю на депутатське звернення Тетяни Острікової. Про нього ми писали тут.

 

Поради податківців щодо проведення щорічного перерахунку з ПДВ за 2017 рік
Нагадаємо, що 22 січня 2018 року був останнім днем для декларування перерахунку ПДВ за 2017 рік. Але тільки 16 січня податківці із видання «Вісник. Офіційно про податки» розмістили у себе на сайті детальне роз’яснення. Зокрема, за ним:

  • до кожної із зведених ПН мають бути складені та зареєстровані РК в ЄРПН. Їх слід буде відобразити у таблиці 1 додатка 1 до декларації за грудень 2017 р. у рядку, який відповідає умовному ІПН «600000000000»;
  • результат перерахунку (значення граф 6 - 9 рядка «Всього» таблиці 2 додатка 7 до декларації за грудень 2017 р.) зазначається у рядку 4.1 або 4.2 розділу І декларації.

На жаль, про долю реєстрації РК до ПН з ІПН 40000000000 за січень та лютий 2017 року податківці не розповіли.

 

Від себе додамо: тим платникам, які не змогли зареєструвати такі РК, потрібно було врахувати наступне:

  • нереєстрація РК в ЄРПН на зменшення ПЗ мала привести до неможливості відображення зменшення ПЗ з ПДВ у декларації;
  • нереєстрація РК в ЄРПН на збільшення ПЗ не мала вплинути на факт відображення його у декларації. Саме тому сума ПЗ за таким РК мала бути врахована платником ПДВ у декларації за грудень 2017 року.

 

Податкова накладна з помилкою: чи матиме покупець право на податковий кредит?
Податківці у підкатегорії 101.13 ресурсу «ЗІР» зауважили, що покупець має право включити до податкового кредиту суму ПДВ за ПН з помилками в обов’язкових реквізитах при виконанні двох умов одночасно:

  • така податкова накладна зареєстрована в ЄРПН;
  • помилки в реквізитах такої накладної не заважають підтвердити зміст операції, період, сторони та суму сплати ПДВ у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг.

Тож факт реєстрації ПН в ЄРПН за наявності таких помилок в ній не приводить до можливості відображення податкового кредиту. Тільки після виправлення постачальником зроблених помилок шляхом складання РК до ПН та його реєстрації в ЄРПН покупець зможе відобразити податковий кредит у декларації.

 

Коли можна зменшити задекларовані ПЗ з ПДВ на підставі РК до ПН
За пп. 192.1.1 ПКУ постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної. Тож тільки у декларації за звітний період такої реєстрації постачальник зможе зменшити суму раніше задекларованого ПДВ.

 

Звертаємо увагу: з 01.01.2018 року для реєстрації РК на зменшення суми ПДВ встановлено окремий строк реєстрації в ЄРПН. Відтепер він реєструється протягом 15 календарних днів з дня отримання отримувачем (покупцем).

 

Тож враховуйте це при формуванні РК до ПН та вчасно передавайте їх на реєстрацію в ЄРПН покупцю. Нашу консультацію (для передплатників) можна переглянути тут.

 

Запропоновано удосконалити порядок відшкодування ПДВ з Тимчасового реєстру
17 січня 2018 року Уряд на черговому засіданні ухвалив відповідний законопроект, який був поданий на розгляд Мінфіном. Про це ми писали тут.

А вже 19 січня його було зареєстровано на сайті ВРУ за номером 7518. Цим законопроектом пропонується відшкодовувати узгоджені суми ПДВ із Тимчасового реєстру у хронологічному порядку в межах сум, визначених законом про держбюджет на відповідний рік. Розподіл сум відшкодування ПДВ між Тимчасовим реєстром та Реєстром заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ здійснюватиметься Кабінетом Міністрів.

Крім того, законопроект має врегулювати питання повернення сум ПДВ, заявлених до бюджетного відшкодування до 01.02.2016 р., за якими станом на 1 січня 2017 року було відмовлено у бюджетному відшкодуванні та за якими набуло чинності рішення суду на користь платника ПДВ щодо такого бюджетного відшкодування.

Про це детально читайте у нашій новині.

 

Граничний термін реєстрації ПН припадає на вихідний: як бути?
По-перше, податківці у роз’ясненні із підкатегорії 101.16 «ЗІР» нагадали граничні строки реєстрації ПН та РК в ЄРПН у 2018 році. А саме:

  • для ПН та РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця їх складання;
  • для ПН та РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем їх складання;
  • для РК, складених на отримувача – платника ПДВ, для зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, - протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем).

По-друге, вони вказали, що п. 3 Порядку №1246 передбачено, що операційний день триває з 0 до 23-ї години.

На підставі вищенаведених правил податківці зробили такий висновок: «реєстрація ПН/РК у ЄРПН здійснюється платником ПДВ не пізніше календарного дня (включно), передбаченого п. 201.10 ПКУ, в залежності від періоду складання ПН/РК».

Тож чіткої відповіді на питання щодо можливості реєстрації ПН в ЄРПН у вихідний день вони так і не надали. Але оскільки на законодавчому рівні не встановлено чітких правил можливості такої реєстрації, то краще за все слідкувати за строками та реєструвати ПН та РК заздалегідь.

 

Наостанок – ще два роз’яснення від ДФС
Щодо правил складання РК до ПН для зміни номенклатури читайте тут («Для анулювання товару, зазначеного у рядку «2» податкової накладної, у графі 1 зазначається номер рядка «2» і зі знаком «-» вказуються показники щодо такого товару. Для додавання нового товару (номенклатури) у графі 1 вказується «4», і зі знаком «+» вказуються показники щодо нового товару. У графі 2 розрахунку коригування до податкової накладної у всіх рядках, які заповнюються у зв'язку із зміною номенклатури товарів/послуг, зазначається причина коригування – «зміна номенклатури».

У разі, якщо відбувається лише зміна кількісних та/або вартісних показників податкової накладної, без зміни безпосередньо номенклатури товарів/послуг, таке коригування здійснюється записом в одному рядку у РК до ПН, у графі 1 якого відображається № за порядком рядка податкової накладної, що коригується.»)

А думку податківців щодо визначення дати виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту у разі здійснення операцій з постачання товарів на умовах поставки DDP читайте тут («З метою оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів, оплата за які не відбулася і постачальник не визначає податкові зобов'язання за касовим методом, датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ вважається дата, на яку припадає початок передачі товару від постачальника або безпосередньо покупцю, або організації, яка здійснюватиме доставку покупцю цього товару будь-яким способом (перевезення, пересилання тощо).

На зазначену дату постачальник складає податкову накладну, реєструє її у встановлені ПКУ терміни в ЄРПН. Підтвердженням дати, на яку припадає початок передачі (переміщення) товару, є дата, вказана у документах на перевезення.

При цьому реалізувати право на формування податкового кредиту покупець - платник ПДВ може лише після складання податкової накладної постачальником - платником ПДВ та реєстрації цієї податкової накладної в ЄРПН.»).

Наш коментар до цієї індивідуальної консультації можна прочитати тут (для передплатників).

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»