• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №18(49) | 15.10.2019 р.

Сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №18(49) | 15.10.2019 р.

Це – вісімнадцятий з початку року (і сорок дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • повідомимо, що незабаром з'явиться нова форма декларації з ПДВ;
  • визначимося, як скласти РК на зміну номенклатури товарів;
  • поговоримо про початок застосування  нових рахунків в СЕА ПДВ;
  • нагадаємо правила реєстрації ПН/РК за рахунок показника SПеревищ;
  • розповімо, чому ДПС звичайні операції за ПН відносить до ризикових;
  • з’ясуємо, як дізнатися про залишок коштів на рахунку в СЕА ПДВ

Гарного вам читання!

***

 

Увага! Незабаром з'явиться нова форма декларації з ПДВ
9 жовтня 2019 року ДПСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити). Ним пропонується затвердити зміни до:

  1. форми декларації з ПДВ (завантажити). Зокрема, в новій редакції буде викладено Довідка (Д6) (завантажити). Він подається платниками, які заповнюють рядок 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів;

  2. уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (завантажити);

  3. Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість (завантажити);

  4. форми розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України. Її буде викладено у новій редакції (завантажити).

Оновлення форми декларації з ПДВ та Порядку її заповнення пов'язане з введенням банківських рахунків за IBAN та скасуванням окремого Звіту про податкові пільги з 1 січня 2020 року.

 

З 10 жовтня почали діяти нові рахунки в СЕА ПДВ, СЕА РП та СЕ
27 вересня Держказначейство повідомило про зміну з 10.10.2019 року відповідно до вимог стандарту IBAN діючих рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ.

До 31.10.2019 р. можна використовувати ще «старі» рахунки, які відкриті  в СЕА ПДВ. А от з 01.11.2019 року перераховувати кошти потрібно буде на рахунки, відкриті в Казначействі (код банку 899998) за стандартом IBAN.

 

Як дізнатися про залишок коштів на рахунку в СЕА ПДВ?
У підкатегорії 101.17 «ЗІР» податківці наголосили, що інформацію про залишок коштів на електронному рахунку платник ПДВ може отримати двома способами:

  • через Електронний кабінет/меню «Система електронного адміністрування ПДВ»/опція «Реєстр транзакцій»;
  • шляхом подання в електронній формі засобами запиту J1302301/F1302301 «Запит щодо отримання реквізитів електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку» та отримати у відповідь витяг J1402301/F402301 «Витяг про реквізити електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку».

 

Реєстрація ПН/РК за рахунок показника SПеревищ
Для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН податкові накладні на розмір показника SПеревищ платнику податку необхідно у складі звітності з ПДВ за звітний (податковий) період, у якому задекларовано податкові зобов’язання, за якими податкові накладні не були зареєстровані в ЄРПН, в додатку 5 до декларації з ПДВ (таблиця 11) вказати інформацію щодо таких податкових накладних, які не зареєстровані в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

Отже, реєстрація ПН/РК за рахунок показника SПеревищ може бути здійснена на суми ПДВ, за якими задекларовані ПН/РК в податковій звітності за відповідний звітний період, та за умови сплати платником до бюджету задекларованих податкових зобов’язань.

Про це ми писали у своєму коментарі до ІПК від 20.09.2019 р. №335/6/99-00-04-02-03-15/ІПК.

 

Чому звичайні операції за ПН відносять до ризикових?
Податківці з Офісу велких платників наголосили, що доволі часто у господарській діяльності платників податків виникають ситуації, коли відображені у ПН/РК начебто звичайні операції визнаються ризиковими, а самі ПН/РК блокуються.

У своєму роз’ясненні податківці навели шість видів операцій, яких слід уникати, щоб не здійснювалося блокування ПН та РК.

Однією з них є відсутність ліцензій, які засвідчують право платника податку на виробництво, експорт, імпорт і оптову торгівлю підакцизними товарами (продукцією), щодо товарів, які зазначені платником податку у податковій накладній, поданій на реєстрацію в Реєстрі.

 

Змінили номенклатуру товарів: як скласти РК до ПН?
Тернопільські податківці зауважили, що у першому рядку табличної частини (розділ Б) розрахунку коригування для зміни номенклатури товарів зі знаком «–» зазначаються показники рядка податкової накладної, опис (номенклатура) товарів/послуг, за яким змінюється (такий рядок «обнулюють»).

У графі 1.2 цього рядка в обов’язковому порядку вказують порядковий номер (№ за порядком) рядка податкової накладної, що коригують.

У графі 2.1 зазначають код причини коригування «104».

У графі 2.2 зазначають групу коригування.

При цьому у графі 1.2 кожного з нових рядків табличної частини (розділ Б) розрахунку коригування таким новим товарним позиціям присвоюють нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в податковій накладній, що коригують;

  • у графі 2.1 – код причини коригування 104;
  • у графі 2.2 – групу коригування, що зазначена у графі 2.2 рядка 1.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»