• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №14(129) | 30.08.2023 р.

Сто двадцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №14(129) | 30.08.2023 р.

Це – чотирнадцятий з початку року (сто двадцять дев’ятий загалом і тридцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, що з 1 серпня діють оновлені правила визначення граничної дати для включення ПН до податкового кредиту;
  • наведемо особливості нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ після скасування спецгрупи ЄП;
  • підкреслимо, що  порядок блокування ПН та РК вирішили ще удосконалити;
  • дізнаємося, коли можна поновити строки для подання скарги на відмову у розблокуванні ПН;
  • зауважимо, що, на думку Д. Гетманцева, ситуація з блокуванням ПН та РК стабілізувалася.

Гарного вам читання!

 

***

Ситуація з блокуванням ПН та РК стабілізувалася, — Гетманцев
Спочатку нагадаємо, що стосовно того, якою насправді є ситуація з блокуванням податкових накладних, а також з окремих питань роботи СМКОР  Н. Южаніна вкотре офіційно зверталася до ДПС.

Згідно з відповіддю, станом  на 01.07.2023  р. ДПС визнала ризиковими 50 636 платників ПДВ, тобто 36% від тих, які подавали ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН, і таке співвідношення до минулого місяця не змінилося.

І тоді на звернення Н. Южаніної щодо надання інформації про термін перебування платників у переліку ризикових (до 30 днів, до 90 днів, до 180 днів, понад 180 днів) ДПС повідомила, що ДПС не здійснює облік терміну перебування платників у переліку ризикових. Про це ми писали тут.

25 серпня свою статистику навів Д. Гетманцев після зустрічі щодо блокування податкових накладних та роботи СМКОР з бізнес-омбудсменом, Мінфіном та ДПС.

На його думку, ситуація з блокуванням податкових накладних стабілізувалася. Це є результатом  спільної з Комітетом девʼятимісячної роботи.

 

Визначаємо граничну дату для включення ПН до податкового кредиту: що змінилося з 1 серпня?
Строк для включення ПН до податкового кредиту не зупинявся на період дії карантину, який тривав з 12.03.2020 по 30.06.2023 (див. тут) .

Крім того, 24 лютого 2022 в Україні було запроваджено воєнний стан у зв’язку з військовою агресією російської федерації, який наразі триває до 15 листопада 2023 року (див. тут).

Строк для включення ПН до податкового кредиту був зупинений з 24.02.2022 у зв’язку з воєнним станом. На нашу думку, дату 24.02.2022 слід включати до періоду, протягом якого перебіг строку для ПК був зупинений, а дату відновлення перебігу строку 01.08.2023 – не включати. Тоді виходить, що строк для ПК був зупинений на 523 дні. Про це ми докладно розповіли у своїй аналітиці тут.

 

Особливості нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ після скасування спецгрупи ЄП
Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що базою оподаткування для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за п. 198.5 ПКУ є: за товарами, придбаними на митній території України, – вартість їх придбання; за товарами, ввезеними на митну територію України, – митна вартість таких товарів згідно з відповідною митною декларацією; за необоротними активами – балансова (залишкова) вартість, що склалася станом на перше число місяця, в якому вони були використані (поставлені, реалізовані).

Кількість зведених податкових накладних, які мають бути складені при нарахуванні податкових зобов’язань з ПДВ за такими товарами та необоротними активами, не обмежена.

 

Порядок блокування ПН та РК вирішили ще удосконалити: чого чекати платникам ПДВ?
Мінфін все виріть, що може допомогти платникам ПДВ у питанні неправомірного блокування ПН та РК.

15 серпня на його сайті опублікувано черговий проєкт постанови КМУ щодо внесення змін до Порядку блокування ПН та РК.

Його розроблено з метою виконання абзацу сьомого пункту 5 Закону № 3219-ІХ щодо забезпечення вдосконалення критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість у системі моніторингу критеріїв оцінки ступеня ризиків (СМКОР) з урахуванням обсягу та питомої ваги його ризикових операцій з метою запобігання набуттю доброчесним платником податку на додану вартість статусу ризикового та удосконалення автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних / розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків, в частині доопрацювання положень щодо ознаки безумовної реєстрації та показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку. Про це йдеться у пояснювальній записці.

 

Коли можна поновити строки для подання скарги на відмову у розблокуванні ПН?
Податківці у підкатегорії 101 "ЗІР" зазначили, що клопотання про поновлення пропущеного строку на подання скарги щодо рішення про відмову в реєстрації ПН та РК в ЄРПН може бути подано в електронному вигляді разом зі скаргою та копіями підтвердних документів поважності причин пропуску (за наявності).

Строк для подання клопотання -  шість місяців з дати закінчення строку, встановленого для подання скарги.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»