• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 лютого - 3 березня

Скасування штрафу за помилкову сплату податків та інші зміни до ПКУ; оновлення плану-графіка перевірок ДПС; облік виручки за допомогою РРО на окремих субрахунках; зміни до порядку видачі листків непрацездатності, а також ще 14 змін та подій березня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 лютого - 3 березня

Що нас чекає у березні?

Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У березні це:

  • зміни до ПКУ щодо акцизного податку, пільг з ПДВ та податку на прибуток;
  • індексація пенсій з 1 березня;
  • скасування національних класифікаторів з основних фондів та послуг ЗЕД;
  • розширення переліку продукції для здійснення ринкового нагляду;
  • переведення годинників на літній час тощо.

Загалом про 14 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за лютий, радимо ознайомитися з добіркою 10 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Скасування штрафу за помилкову сплату податків та інші зміни до ПКУ

23 лютого ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №9662 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства». Ним, зокрема:

  • платникам податків надається можливість взаємодіяти з ДПС у режимі відеоконференції;
  • скасовується штраф за помилкове зазначення у платіжках неправильного бюджетного рахунку (за умови своєчасної сплати). Докладно читайте у цій статті;
  • внесено косметичні правки щодо податку на прибуток, ПДВ, ПДФО та ЄП. Про них читайте тут;
  • внесено уточнення щодо адміністрування податків. Зокрема, щодо прийняття рішень про податкові пільги місцевими органами та військовими адміністраціями і щодо порядку розгляду скарг та подання заяв про перехід на «спрощенку». Більше – у цій статті.

 

ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2024 рік

29 лютого ДПСУ оприлюднила оновлені частини плану-графіка перевірок на 2024 рік. А саме:

  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити). За ними цього року податківці планують провести 2183 податкові перевірки;
  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб (завантажити). Він налічує 921 особу, до якої цього року планує завітати з візитом ДПС.

Розділ IV щодо перевірок з питань правильності обчислення ПДФО, ВЗ та ЄСВ поки що  залишився без змін.

Загалом у 2024 році податківці планують провести 3260 планових перевірок (для порівняння - на початку 2024 року у плані-графіку перевірок було 3242 підприємств та підприємців).

 

Що ще нового у ДПС?

По-перше, з’явилися е-формати для подання оновленої форми декларації з прибутку. У Реєстрі е-форм податкових документів розміщено оновлені форми декларації з податку на прибуток за ідентифікаторами форм: J0100125 - для юросіб; F0100725 – для фізосіб. Але застосовувати їх слід за підсумками півріччя 2024 року.
По-друге, підкориговано порядок повернення податкової знижки. Мінфін вніс зміни до Порядку інформаційної взаємодії ДПСУ, Держказначейства, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені.

 

П’ять свіжих роз’яснень ДПС

  1. На який період поширюється звільнення від сплати ЄСВ через коронавірус та війну? ДПС нагадує, що за порушення платниками законодавства про ЄСВ у період з 01.03.2020 по 31.07.2023 ДПС штрафні санкції не застосовуються, а пеня, нарахована за цей період, підлягає списанню.
  2. В яких випадках самозайнята особа має відкоригувати ф. №20-ОПП? У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування самозайнята особа має надати до ДПС за основним місцем обліку ф. №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування.
  3. Чи має право фізособа-«єдинник» ІІ групи надавати послуги самозайнятим особам? Фізособа-«єдинник» ІІ групи не має права надавати послуги, у тому числі побутові, суб’єктам господарювання, які не є платниками єдиного податку, та самозайнятим особам.
  4. Продаж власної продукції при оплаті платіжними картками: що з РРО? ДПС наголосила, що приймання оплати за продукцію власного виробництва з використанням платіжного термінала (POS-термінала) або за реквізитами електронних платіжних засобів потребує обов'язкового застосування РРО або ПРРО.
  5. Чи має право ДПС вилучити суму ПДВ із ПК покупця у разі невключення постачальником сум до ПЗ? Відсутність факту відображення продавцем суми ПДВ, вказаної у зареєстрованій в ЄРПН ПН, у складі ПЗ не є підставою для вилучення ДПС такої суми зі складу податкового кредиту покупця.

 

З 23 лютого виручку за допомогою РРО слід обліковувати на окремих субрахунках

Ми раніше вже розповідали, що Мінфін вніс зміни до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств. Зокрема, до рахунку 30 «Готівка» додано два нові субрахунки, які призначені для окремого обліку готівки, отриманої із застосуванням РРО.

Наказ №10 набрав чинності 23 лютого 2024 р. Докладно про нього читайте тут.

 

До уваги роботодавців!

  1. З 27 лютого запрацювали зміни до порядку видачі (формування) листків непрацездатності. За наявності у будь-якому з медвисновків відмітки про алко- та/або наркотичне сп'яніння як причини виникнення тимчасової непрацездатності відомості про неї відображаються у всіх лікарняних, що становлять один страховий випадок.
  2. У чому може бути причина відхилення заяви-розрахунку? Заяву-розрахунок, подану страхувальником в електронному вигляді, може бути відхилено лише через наявність помилок. ПФУ навів перелік цих помилок.
  3. Корегуючі заяви-розрахунки: які види та коли подавати? У корегуючій заяві-розрахунку передбачено три типи корегування: «Корегування збільшення» – при здійсненні доплати, «Корегування зменшення» – після повернення зайво отриманих коштів та «Корегування несумових параметрів» – кількість днів, страховий стаж.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у березні 2024 року?

За КЗпП 8 березня (Міжнародний жіночий день) є святковим та неробочим днем в Україні. Мали б мати цього дня вихідний. Та через війну це буде робочий день з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Докладніше – читайте тут.

 

Інші новини

  1. План пріоритетних дій Уряду на 2024 рік: який вплив на бізнес? Планом пріоритетних дій Уряду на 2024 рік передбачено удосконалення роботи СЕА РП СЕ, схвалення плану цифровізації ДПС, а також удосконалення правил трансфертного ціноутворення. Крім того, 26 лютого Уряд та представники українського бізнесу підписали заяву про поглиблення співпраці між державою і підприємцями для покращення бізнес-клімату в Україні.
  2. Як банки повідомлятимуть ДПС про завершення валютного нагляду за строками розрахунків з експорту товарів? Мінфін затвердив форму та порядок подання банками до ДПСУ повідомлення про завершення банками валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків платників податків за операціями з експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення.
  3. Мінфін підкоригує НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах». НП(С)БО 6 приведуть у відповідність до вимог національного законодавства та МСБО 8 «Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки», МСБО 10 «Події після звітного періоду» і МСФЗ для малих та середніх підприємств у частині облікових оцінок.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»