• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 лютого - 4 березня

Набрали чинності нові форми податкової накладної та Декларації з ПДВ, затримано Главу ДФС України Романа Насірова, що нас чекає у березні, а також останні новини від ДФС, Мінфіну і НБУ.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 лютого - 4 березня

Новина тижня (для платників ПДВ). З 1 березня набрали чинності нові форми податкової накладної та Декларації з ПДВ і наступні три робочі дні ми тільки й робили, що відслідковували новини і писали коментарі. Ось короткий виклад подій:

23 лютого Мінфін наказом №276 затвердив в новій редакції податкову накладну, розрахунки коригування до ПН, звітність з ПДВ та Порядки їх заповнення. Наказ було зареєстровано у Мін'юсті 28 лютого 2017 р. за №269/30137 і того ж дня його було опубліковано в «Урядовому кур’єрі» №39. Отже, нові форми податкової накладної та Декларації набрали чинності вже 1 березня. Вперше нову декларацію ми подаємо у квітні (за березень), а декларацію за лютий подаємо ще за старою формою. Про усе це ми написали ще того ж дня, 1 березня.

Найважливіше питання було: коли подаємо ПН та РК за новими формами? Як і раніше, усі податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН за формою, чинною на день такої реєстрації. А це означає, що ПН та РК за березень 2017 року та за попередні періоди мали б реєструватися за новими формами вже починаючи з 1 березня 2017 р. Детальніше про це ми написали у цій новині.

Але наприкінці робочого дня у четвер, 2 березня, на сайті ДФС з`явилось нове повідомлення: «...з метою створення комфортних умов для платників податку на додану вартість, а також доопрацювання програмного забезпечення для формування і подання податкових накладних/розрахунків коригування до реєстрації в ЄРПН (у зв’язку із внесенням вказаних змін), податкові накладні/розрахунки коригування прийматимуться до реєстрації в ЄРПН за новою формою (у редакції наказу №276) починаючи з 16 березня 2017 року». Тож виходить, що до 16 березня 2017 року ПН та РК реєструються за старою формою!

Завантажити нові форми вже можна на порталі «Дебет-Кредит» у розділі «Бланки» (у форматах xls та pdf):

Що змінилося в нових формах податкової накладної та розрахунку коригування та як правильно їх заповнювати - фахівці «Дебету-Кредиту» роз'яснили на прикладах.

І це поки що все на сьогодні (щодо нових форм податкової накладної та Декларації з ПДВ).

 

Новина тижня (для усіх інших платників податків). У четвер ввечері у лікарні «Феофанія» співробітники НАБУ затримали Главу Державної фіскальної служби України Романа Насірова та вручили йому підозру щодо розкрадання бюджетних коштів. Початок історії (із фото і відео) ви можете почитати ось тут. Після цього голову ДФС швидко відсторонили від займаної посади і почали возити між судами, лікарнями і швидкою допомогою. Під час усіх цих пересувань він встиг написати пост у Фейсбук, з якого слідкувало, що «робота важка, і працював на межі... організм не витримав раптового психологічного тиску».
Зрештою, так пройшло три доби. За цей час Солом'янський районний суд так і не зміг обрати Насірову запобіжний захід. У неділю, о 23:52, завершився 72-годинний термін затримання голови ДФС, але станом на ранок понеділка він залишався у приміщенні суду, під наглядом громадських активістів, і не намагався його покинути (і навіть дав інтерв`ю). Продовження судового розгляду призначено на понеділок, 9:30.

 

Що нас чекає у березні? Як завжди, на початку місяця пишемо про важливі зміни і події, які нас очікують. Цього разу - про нові ставки акцизного податку на алкогольні напої ї тарифи на електроенергію, збільшення розмір допомоги на поховання, нову Методику нормативної грошової оцінки земель сільгосппризначення, новий Порядок обліку платників податків та реєстрації платниками ПДВ. А про нову податкову накладну та звітність з ПДВ ви вже читали вище.

 

А ще у березні відбудеться традиційний весняний Великий Квартальний семінар. Ми підготували для вас справжнє бухгалтерське свято: з кращими лекторами та театральною комедією з улюбленими акторами. Семінар відбудеться вже 22 березня, а сьогодні чудовий привід порадіти весні: до 10 березня діють найнижчі ціни на семінар у залі та його онлайн-трансляцію (та ще й подарунок!).

 

Перевірка не проводилась більше трьох років: скільки часу зберігати документи? Які терміни передбачені для зберігання документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, якщо перевірка контролюючим органом не проводилась більше 1095 днів? І що робити з документами після закінчення строку їх зберігання? Про це - у консультації від ДФС (плюс суттєве доповнення від редакції).

 

Ще три новини від податківців. У ДФС розказали, як нараховується ЄСВ на винагороду за цивільно-правовими договорами, описали особливості первинного обліку госпдіяльності підприємця-платника єдиного податку, а також нагадали про 7 підстав для проведення фактичної перевірки платника податків. Ось, наприклад:

  • Якщо вашого контрагента перевірили і виявили факти можливих ваших правопорушень;
  • У разі отримання від держорганів інформації про платника, яка свідчить про можливі порушення законодавства;
  • У разі отримання інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин.

Докладніше про це та ще 4 підстави - у новині.

 

І ще дві новини про перевірки (і теж від ДФС). Податківці повідомляють: план-графік документальних планових перевірок на І кв. 2017 року сформовано, але він з грифом «для службового користування». І взагалі, Порядок формування плану-графіку проведення документальних перевірок буде змінено - проект наказу Мінфіну оприлюднено на офіційному сайті ДФСУ.

 

Нарахування декретних у 2017 р. – не нижче мінімальної зарплати. У зв'язку зі зростанням з 1 січня мінімальної зарплати вдвічі порівняно з 2016 роком, при нарахуванні декретних їх розмір у розрахунку на місяць часто є нижчим за мінімальну зарплату. Як в такому випадку потрібно діяти, — роз'яснив ФСС з ТВП. А Мінсоцполітики розповіло, яку кадрову документацію потрібно вести фізособі-підприємцю, а також надало традиційне щомісячне роз'яснення щодо індексації заробітної плати (цього разу - у лютому та березні 2017 року).

 

НБУ спростив закордонні операції українців. Відтепер без ліцензій НБУ фізичні особи зможуть розміщувати на закордонних рахунках кошти, отримані ними за межами України у якості зарплати, стипендій, пенсій, аліментів, дивідендів, тощо. Також Нацбанк спростив процедуру проведення операцій клієнтів банків з купівлі іноземної валюти та перерахування коштів за межі України. Тепер клієнтам банків не потрібно чекати дозволу НБУ на проведення цих операцій.

 

Інші новини. Оприлюднено проект постанови КМУ, яким – в цілях застосування РРО – затверджено Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту або гарантійній заміні, Міністр фінансів пообіцяв, що спрощена система оподаткування для підприємців буде збережена, але пропонує вивести зі спрощенки великий бізнес, а Мінфін готує зміни до П(С)БО 22. А ще Мінфін доручив ДФС бути більш прозорою: публікувати на сайті дані про перевірки, переплати, донарахування, щоб вони знаходились у вільному доступі для платників податків.

 

Зовсім скоро – 8 березня.
Із святом Вас!
Хай щастить!

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»