• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 липня – 4 серпня

Знайомимося зі змінами, які очікують нас у серпні; вивчаємо новації щодо виплат від ФСС; дізнаємося нюанси індексації зарплати у серпні, а також готуємося до подання звітності за II кв. 2018 року. Усе найважливіше за минулий тиждень – у традиційній добірці від редакції

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 липня – 4 серпня

Новий місяць = нові зміни та події: що підготував для нас серпень?
Як завжди, початок місяця розпочинаємо зі знайомства з новаціями та подіями, які чекають нас у найближчі 30 днів. У серпні ми нарахували аж 18 таких нововведень. Серед них:

 

Як індексувати зарплату у серпні 2018 року?
Детально про нюанси нарахування індексації у серпні читайте у статті. Звертаємо увагу, що індекс інфляції за червень становив 100%, тож він не вплинув на показники коефіцієнтів індексації. А отже, у серпні 2018 року будемо нараховувати індексацію на рівні липня.

 

Нарешті платники ПДВ можуть зареєструвати ПН/РК на суму перевищення
Звісно, торетично таке право у них було вже ось як два роки. Але лише зараз ДФСУ заявила, що СЕА ПДВ допрацьовано для такої можливості.

Отже, відтепер на суму перевищення СЕА ПДВ можна зареєструвати ПН та РК. А дані таблиць 1.1 та 1.2 додатків 1 та 5 декларації з ПДВ за червень 2018 року стали підставою для доопрацювання формули СЕА ПДВ.

 

Яким має бути зміст статуту ТОВ та ТДВ? Перше офіційне роз'яснення Мін'юсту
Як відомо, ТОВ та ТДВ мають привести свої статути у відповідність до Закону №2275 до 17 червня 2019 року. Які відомості мають містити статутні документи за новими правилами? Про це розповів Мін'юст у своєму листі від 07.06.2018 р. №6623/8.4.3/32-18, коментар до якого читайте тут.

 

Три нові роз’яснення податківців

  1. Яку причину коригування слід вказати у РК для анулювання зайвої ПН?
    На думку ДФС, у графі 2 РК для анулювання зайвої ПН тимчасово (до внесення змін до порядку заповнення та форми ПН) доцільно використовувати причину коригування «Повернення товару або авансових платежів»

  2. Товар придбаний за кошт працівника? Податківці наполягають на сплаті ПДФО!
    Фактично це роз’яснення не нове, податківці його надавали і раніше. Ба більше, консультацію податківців щодо цього питання вже було скасовано у судовому порядку. Але незважаючи на це, ДФС продовжує видавати такі податкові консультації.
    Зокрема, відповідне роз’яснення розміщене тепер й на ресурсі «ЗІР».

  3. Документальні перевірки: коли, на яких підставах та які документи надавати?
    Які підстави для документальних перевірок? Які документи (оригінали чи завірені копії) мають надаватися контролерам та як діяти у разі їх втрати чи пошкодження? А також як довести своє право на врахування документів, наданих під час перевірки?
    Про все це докладно розповіли податківці у своїй статті.

 

…та ще три новини від Держпраці

  1. Що вважається недопуском до перевірки інспектора з праці та чим це загрожує?,
    Про це розповіли у своєму роз’ясненні фахівці львівського ГУ Держпраці. Зокрема, вони наголосили, що недопуск інспекторів з праці до перевірки або створення перешкод у її проведенні призведе до штрафу у розмірі 11 169 грн. Проте ще більшим штрафом (аж 372 300 грн!!!) загрожує недопуск до перевірки з питань:
    – фактичного допуску працівника до роботи без трудового договору (контракту);
    – оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;
    – виплати зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ і податків.

  2. Все найважливіше про штатний розпис (розроблення, форма, поради та приклади від Держпраці)
    Як правильно складати та затверджувати його? Коли та як можна змінювати? Якою має бути дата введення в дію? Про це (в деталях та на прикладах) розповіла Держпраці у Хмельницькій області.

  3. Працівник не може одночасно виконувати роботу за основним місцем роботи і за сумісництвом
    Держпраці у своєму роз'ясненні нагадала, що таке сумісництво, як правильно слід його оформити та чим воно відрізняється від суміщення.

 

Ще дві аналітики від редакції «Дебету-Кредиту»

  1. Виплати від ФСС – вивчаємо нові зміни
    Ми вже повідомляли про затвердження Фондом соцстраху постанов, які змінять порядок роботи комісій (уповноваженого) з соцстрахування на підприємствах та порядок фінансування/отримання виплат від ФСС. У новому аналітичному матеріалі аналізуємо, що саме зміниться.

  2. Звільнення працівника з ініціативи роботодавця: як зробити це правильно?
    Звільнення працівника за ініціативою роботодавця передбачено, зокрема, ст. 40 КЗпП. У яких випадках цю статтю можна застосовувати і як це відобразити в трудовій книжці? Коли слід надати вихідну допомогу ? Коли можна обійтися без згоди профспілки? Розглянемо у цьому матеріалі.

 

Інші (але не менш важливі) новини

  1. Банки будуть ідентифікувати особу за переказом від 30 000 грн (це поки що лише законопроект)
    Мінфін розробив та оприлюднив законопроект щодо удосконалення та уточнення окремих норм законодавства з питань запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів. Зокрема, розмір переказу, при перевищенні якого банк повинен здійснювати ідентифікацію клієнта, хочуть зменшити зі 150 до 30 тисяч грн. А «поріг» операцій, які підлягають фінмоніторингу – навпаки збільшити зі 150 до 300 тисяч грн (хоча і не усім).

  2. ФОПи, які мають рахунки як фізособи, потраплять під пильний контроль ДФС
    Податківці направили банкам вимогу надавати інформацію щодо усіх ФОПів, які мають рахунки як фізособи. За словами начальника Офісу великих платників податків Є. Бамбізова, з цим масивом інформації податківці будуть працювати «задля залучення до адекватного оподаткування максимального кола ФОП».

  3. Дізнатися ставки місцевих податків на 2019 рік уже можна на сайті ДФСУ
    Податківці на своєму веб-сайті створили окремий розділ «Ставки місцевих податків і зборів». Саме там уже можна побачити інформацію за всіма місцевими податками та зборами на 2019 рік (у зведених таблицях у розрізі всіх областей). Ми про це розповідаємо у новині.

  4. Для форми №1ДФ будуть затверджені нові ознаки доходу
    На сайті ДФСУ оприлюднено проект наказу Мінфіну, яким затверджуються зміни до додатка до Порядку заповнення та подання податковими агентами форми №1ДФ. Зокрема, буде встановлено окремі ознаки для доходів:
    – від операцій з конвертації цінних паперів,
    – операцій з валютними цінностями,
    – у вигляді інвестиційного прибутку від операцій з борговими зобов'язаннями НБУ,
    – та у разі надання благодійної допомоги визначеній категорії фізосіб.

 

Насамкінець – не забувайте про звітність!
Уже сьогодні, 6 серпня, слід подати форму №1-опт, №1-торг та ще з десяток статзвітів за липень 2018 року. Завтра, 7 серпня – Звіт з праці (форма №1-ПВ) та форму №1-кб. А от четвер, 9 серпня, є граничним днем для подання податкової звітності за ІІ квартал 2018 року. Це майже 30 декларацій та звітів!

До речі, платникам ПДВ слід пам’ятати, що за II квартал 2018 року слід звітувати вже за новою формою декларації. Більше про це ось тут.

 


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»