• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10 – 16 квітня

«Воєнні» пільги з плати за землю, податку на нерухомість й звільнення від звітування біженців; заповнення платіжок на сплату податків та ЄСВ по-новому (приклади від ДПС); вручення повісток незалежно від місця військового обліку. І це лише частина новацій тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10 – 16 квітня

Заповнення платіжок на сплату податків та ЄСВ по-новому: приклади від ДПС
Нещодавно Мінфін затвердив Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення.

І ось минулого тижня територіальні податківці навели приклади заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжок на сплату податків та ЄСВ за новими правилами. Зокрема, слід зазначати код та назву податку з вказівкою про період сплати. Більше подробиць – за посиланням. Зауважимо, що дивлячись на зміст прикладів, податківці погодилися з нашими варіантами заповнення платіжок. Свої приклади ми наводили ось тут.

Окремо податківці розповіли про нюанси заповнення платіжок за новими правилами у разі застосування єдиного рахунку.

 

З 11 квітня діє оновлена інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ
Раніше ми вже повідомляли, що Мінфін вніс зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Її привели у відповідність до чинного законодавства. Зокрема, передбачена можливість подання додатків 1 та 3 до Інструкції як у паперовому, так і в електронному вигляді.

Звертаємо увагу, що ці зміни почали діяти з 11 квітня.

 

«Воєнні» пільги з плати за землю, податку на нерухомість й звільнення від звітування біженців: є закон!
11 квітня ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №7632. Ним, зокрема, передбачено:

  • звільнення від подання звітності про майновий стан на доходи осіб, що отримували доходи у формі матеріальної допомоги від іноземних держав або іноземних благодійних організацій;
  • можливість застосування Наказу Мінінтеграції №309 в цілях визначення переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Після набрання чинності Закону цей перелік буде застосовуватись ДПС в повному обсязі;
  • механізм надання пільг для зруйновної нерухомості, чи такої що потребує капітального ремонту, на підставі даних Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України;
  • право ОМС надати пільги зі сплати податку на нерухоме майно для нерухомості, що потребує поточного ремонту тощо.

Зауважимо, що ДПС вирішила одразу розповісти після прийняття цього законопроєкту, як платникам тепер потрібно буде відкоригувати відповідні декларації з податку на нерухомість. Подробиці тут.

 

Які ще зміни прийняла Рада минулого тижня?
По-перше, це звільнення від ПДВ та мита товарів для безпеки та оборони. 10 квітня ВРУ прийняла в цілому законопроєкти №9061 та №9062 щодо звільнення від оподаткування ПДВ та мита операцій з постачання/ввезення товарів для потреб безпеки і оборони у період воєнного стану.

По-друге, обмеження розміру зарплат чиновників до 67 тис. грн. Прийнятим ВРУ законопроєктом №8312 передбачено обмеження зарплати чиновників. Так, зарплати нараховуватимуть під час війни у розмірі, що не перевищує 10 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня 2023 року.

По-третє, звільнення аграріїв від сплати податку на заміновані, забруднені та окуповані землі. Прийнятий ВРУ законопроєкт №7632 звільняє від сплати плати за землю, МПЗ та єдиного податку за сільгоспугіддя, розташовані на територіях, де ведуться чи велися бойові дії, або ТОТ, та за землі, що перебувають у консервації або забруднені вибухонебезпечними предметами.

 

Свіжі урядові рішення

  1. З 12 квітня діють оновлені вартості на акцизні марки для алкоголю та тютюну. КМУ затвердив зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж акцизних марок та маркування алкоголю, тютюнових виробів і рідин для е-сигарет. Зокрема, заплановано збільшення розміру плати за марки. Постанова №303 діє з 12 квітня.
  2. Вручення повісток незалежно від місця військового обліку. Кабмін постановою від 07.04.2023 р. №318 вніс зміни до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Так, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки здійснюватимуть заходи оповіщення та призову громадян на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їх перебування на військовому обліку).
  3. Звільнення керівника БЕБ. На засіданні 11 квітня КМУ звільнив Вадима Мельника з посади Директора Бюро економічної безпеки. Замість Мельника тимчасово керівником БЕБ стане його перший заступник - Едуард Федоров.

 

Увага! Наближаються строки сплати податків за березень та ЄСВ ФОПами
Нагадуємо, що 19 квітня (середа) - граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. Але через війну поки що всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Про чинні правила читайте тут.

Крім того, до 20 квітня включно (цей четвер) платники податків мають відзвітувати з податків за березень 2023 року. Але виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо наразі немає такої можливості.

 

Що ще розповіли податківці?

  • Як відобразити операцію в бухгалтерському та податковому обліку, якщо є лише ТТН? ДПС у листі від 29.03.2023 р. №525/ЗПІ/99-00-21-03-02-10 розповіла, чи є ТТН первинним документом з точки зору Закону №996? Що робити, якщо ТТН немає, а накладна на товар є? Або навпаки, ТТН є, а накладної немає? Читайте у коментарі від редакції.
  • За березень з ПДВ звітуємо ще за старою формою. Податківці наголосили, що з 1 травня 2023 року звітуємо з ПДВ за новою формою, починаючи зі звітного періоду за квітень 2023 року. За березень подаємо ще стару форму декларації.
  • Декларація з рентної плати та Розрахунок частини чистого прибутку зміняться. ДПС розмістила на своєму сайті проєкти наказів Мінфіну про затвердження змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку (про це тут) та декларації з рентної плати (з метою підвищення ефективності адміністрування ДПС рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, читайте тут);
  • Як формується та за рахунок чого збільшується реєстраційна сума в СЕА ПДВ? Сума поповнення електронного рахунку СЕА ПДВ - це загальна сума поповнення з поточного рахунку платника рахунку в СЕА ПДВ. Збільшення реєстраційної суми шляхом поповнення рахунку в СЕА ПДВ з інших джерел чинним законодавством не передбачено. Про це тут.
  • Чи потрібно у додатку 4ДФ відображати дохід, нарахований ФОПу? У разі нарахування доходів податковий агент повинен відобразити в додатку 4ДФ виплачені доходи на користь всіх платників податків, у тому числі виплачені на користь самозайнятих осіб та ФОПів.

 

До уваги роботодавців!

  1. Чи повинен працівник надавати військово-облікові документи роботодавцю? Роботодавець зобов'язаний взяти кожного нового працівника на військовий облік у ТЦК та СП та довести до його відома під особистий підпис правила військового обліку. Про звільнення з роботи роботодавець також повинен повідомляти відповідні ТЦК та СП.
  2. Кадрові документи, які необхідно вести роботодавцю як у мирний час, так і під час воєнного стану: є різниця? Трудовим законодавством регламентовано певні правила використання та оформлення роботодавцем найманої праці. Більшість таких документів є обов’язковими і повинні відповідати певним стандартам. Про це читайте тут.
  3. Як оформлювати трудовий договір із нефіксованим робочим часом? Держпраці радить: щоби запобігти виникненню трудових спорів, трудовий договір із нефіксованим робочим часом краще оформлювати в письмовій формі.
  4. Що змінює новий закон про колдоговори? Євроінтеграційний Закон №2937 «Про колективні угоди та договори», підписаний минулого тижня Президентом, спрямований на осучаснення регулювання у сфері трудових відносин. Що він змінить для роботодавців – читайте тут.
  5. Як змінюються правила роботи агентств з працевлаштування українців за кордоном? За Законом №2982 компанія має право надавати послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном після включення до відповідного Переліку та в межах укладених зовнішньоекономічних договорів.

 

Інші новини

  • Індекс інфляції за березень - 101,5%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2023 р. порівняно з лютим 2023 р. становила 1,5%, з початку року – 3,0%. Зокрема, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,2%.
  • Мінагрополітики доповнило критерії для визначення критично важливих сільгосппідприємств. Додано ще одну категорію підприємств, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
  • Бюджетникам на територіях бойових дій пропонують встановити доплати 50 - 100%. Оприлюднено проєкт Постанови КМУ, якою пропонується підвищити рівень оплати праці працівників державних органів та працівників підприємств, установ, закладів та організацій під час дії воєнного стану.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»