• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 – 7 травня

Продовження воєнного стану; нові правила надання відпусток; оновлення Довідника УКТ ЗЕД; нові подробиці звітування та сплати податків біженцями; початок дії «воєнних» пільг з плати за землю та податку на нерухомість, а також оновленої «зарплатної» звітності

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 – 7 травня

Воєнний стан продовжено ще на три місяці – до 19 серпня
1 травня В. Зеленський зареєстрував, а наступного дня ВРУ підтримала за основу та в цілому:

  • законопроєкт №9259 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні». Ним передбачено продовження строку дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 20 травня 2023 року строком на 90 діб;
  • законопроєкт №9260 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації». Згідно з ним строк проведення загальної мобілізації продовжується з 20 травня 2023 року на 90 діб.

Наразі очікуємо на підпис Президента.

 

Ще три закони, прийняті ВРУ минулого тижня

  1. Нові правила надання різних видів відпусток. У прийнятому у І читанні законопроєкті №8313 роботодавцю надається право під час війни відмовити працівнику у будь-якому виді відпусток, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.
  2. Оновлення Довідника УКТ ЗЕД. ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №9184 щодо приведення окремих кодів товарів УКТ ЗЕД, зазначених у статтях 282, 287 та розділі ХХ «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ, у відповідність до нової версії УКТ ЗЕД.
  3. Правонаступництво у трудових відносинах. За законопроєктом №8244 правонаступництвом у трудових відносинах вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника підприємства, його реорганізації. ВРУ його підтримала у І читанні 2 травня.

 

«Воєнні» пільги з плати за землю та податку на нерухомість: закон в дії!
6 травня набрав чинності Закон №3050 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Поза іншим, він включає дві важливі норми:

  • щодо врегулювання питання про перелік територій, що звільняються від сплати податку на землю, на нерухомість, 4-ї групи єдиного податку та мінімального податкового зобов’язання. Нагадаємо, що ДПС не визнає Перелік територій бойових дій та ТОТ від Мінреінтеграції для податкових пільг;
  • щодо звільнення від обов’язку подання декларацій про доходи тих фізичних осіб, які отримували виключно пільговані доходи. Це стосується передусім подання декларацій біженцями, які отримували у 2022 році допомогу від іноземних держав.

Більше подробиць – в аналітиці від редакції.

 

З 5 травня діє оновлена єдина звітність з ЄСВ, ПДФО і ВЗ
Ми вже розповідали, що Мінфін виклав у новій редакції форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також нарахованого ЄСВ, та додатки 1, 3, 4 ДФ і 6. Докладний аналіз змін дивіться тут.

Наказ №113 опубліковано 5 травня в «Офіційному віснику». Відповідно з цієї дати він набрав чинності. Тому звітувати за новою формою Розрахунку необхідно буде за IІІ квартал 2023 року. Але що думає ДПС, поки що невідомо.

 

10 травня — граничний термін подання звітності за I квартал 2023 року
Нагадуємо, що цієї середи, 10 травня, закінчується термін подання звітності за I квартал 2023 року. Зокрема, декларації з податку на прибуток та фінансової звітності, декларацій платників ЄП 3 групи, єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ тощо. Весь перелік необхідних для подання звітів дивіться тут.

 

Звітування та сплата податків біженцями: нові подробиці
Мінфін у зв’язку з численними запитами щодо подвійного оподаткування доходів українських громадян, які тимчасово перебувають за кордоном, навів відповіді від 7 країн: Австрія, Бельгія, Данія, Італія, Латвія, Польща, Чехія.

Крім того, нові роз’яснення опублікувала й ДПСУ:

  1. Чи є біженці податковими резидентами України? За роз’ясненням ДПС, громадяни України, які перебувають в інших країнах понад 183 дні, можуть одночасно мати статус податкового резидента України та країни перебування.
  2. Які наслідки для українців від визнання їх податковими резидентами України та іншої країни? За позицією податківців, якщо особу буде визнано податковим резидентом іноземної країни, її доходи, одержані з джерела їх походження в Україні, будуть оподатковані в Україні за правилами оподаткування доходів нерезидентів.
  3. Як біженцям подавати та заповнювати декларацію про доходи щодо іноземних доходів? Про нюанси декларування іноземних доходів та статусу податкового президентства читайте у цьому роз’ясненні ДПС.

 

Що ще нового в ДПС?

  1. Оновлена форма декларації з ПДВ - в «Єдиному вікні». Податківці оновили «Єдине вікно подання електронної звітності» до версії 1.31.7.0 станом на 25.04.2023 р. Зокрема, додано нову форму декларації з ПДВ (/J 0200124) з додатками.
  2. Нові строки реєстрації в ЄРПН ПН та РК. ДПС нагадує, що для ПН та РК за І половину місяця граничним строком реєстрації в ЄРПН є 5 число місяця за місяцем їх складання, для ПН та РК за ІІ половину місяця – до 18 числа (включно) місяця за місяцем їх складання.
  3. Порядок надіслання ППР буде оновлено. ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну щодо змін до Порядку надіслання ДПС податкових повідомлень-рішень платникам податків. Ним передбачено приведення у відповідність до вимог ПКУ визначення підстав щодо застосування ППР форми «Ш».
  4. Які документи слід подати для розблокування ПН на транспортні послуги? На думку податківців, ними є договори на придбання палива/запчастин/послуг обслуговування тощо, рахунки, акти, сертифікати, гарантійні зобов’язання, видаткові накладні, АН на паливно-мастильні операції.
  5. Коли ОЗ платника податку на прибуток з ТОТ або території бойових дій підлягають податковій амортизації? Якщо ОЗ знаходяться на ТОТ або в районах бойових дій та нарахування амортизації таких активів у бухобліку не припиняється, то такі основні засоби можуть амортизуватися протягом такого періоду у податковому обліку.

 

З 2 травня діє оновлений перелік ТОТ та територій бойових дій
Мінреінгтеграції наказами від 25.04.2023 р. №125 та від 28.04.2023 р. №129 внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Накази опубліковані в «Офіційному віснику» №43 від 02.05.2023 р. Відповідно ці зміни до Переліку запрацювали з 2 травня 2023 року.

Зміни, зокрема, стосуються Бахмутської, Соледарської та Світлодарської міських територіальних громад. До Переліку додали с. Приміське Покровської сільської територіальної громади Нікопольського району.

 

Навчання/підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за військовий облік
Питання кваліфікації осіб, які за своїми службовими обов’язками ведуть військовий облік на підприємствах, стало дуже актуальним завдяки п. 12 Порядку №1487. І спровокувало низку запитань. Зокрема:

  • Чи обов’язково у 2023 році проходити навчання чи підвищення кваліфікації працівникам, які ведуть військовий облік, чи можна почекати?
  • Як визначити цих осіб?
  • В яких закладах освіти слід проходити таке навчання?
  • Чи є вже програми, затверджені Генштабом МО?

Читайте у статті від редакції.

 

Почали надходити штрафи за непрацевлаштування осіб з інвалідністю: як їх знайти?
За Порядком №14-1 дані щодо штрафів за невиконання квоти з працевлаштування працівників з інвалідністю можна побачити тільки на порталі послуг ПФУ в особистому кабінеті. Пенсійний фонд надсилатиме розрахунки через електронні кабінети підприємств, установ та організацій, ФОПів, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг ПФУ протягом п'яти календарних днів з дня їх одержання від Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Інформація про дату і час надсилання розрахунків надається ПФУ в електронному вигляді у формі квитанцій протягом трьох робочих днів з дня їх надсилання.

Також звертаємо увагу, що СПО профспілок оприлюднило до обговорення новий Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат на оплату праці працевлаштованих осіб з інвалідністю.

 

Період військової служби не зменшуватиме розміру лікарняних: проєкт від Кабміну
СПО профспілок оприлюднило проєкт Постанови КМУ зі змінами до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. А саме доповнено перелік поважних причин, відповідно до якого під час обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат календарні дні, не відпрацьовані з цих причин, виключаються із розрахункового періоду застрахованої особи, періодом, протягом якого працівник проходив:

  • строкову військову службу,
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу,
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період,
  • військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період
  • або проходив військову службу за контрактом під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, коли за ним не зберігався середній заробіток за такий період і не сплачувався роботодавцем єдиний внесок.

 

Інші новини

  1. В Україні юросіб та ФОПів хочуть зобов’язати проходити екоаудит. Законопроєкт №6349 містить можливість проводити обов’язковий екоаудит на основі рішення суду про порушення вимог природоохоронного законодавства. Тож будь-які порушення, виявлені Держекоінспекцією, можуть стати підставою для здійснення обов’язкового екоаудиту.
  2. Комітет рекомендує ВРУ підтримати накопичувальну пенсійну систему. Комітет ВРУ з питань соцполітики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт №9212 щодо впровадження системи пенсійних накопичень в Україні. Про норми цього проєкту читайте тут.
  3. Звільнення від ПДВ та мита ввезення товарів для безпеки та оборони. 2 травня опубліковані, а 3 травня набрали чинності закони №3019 та №3020 щодо звільнення від оподаткування ПДВ та мита операцій з постачання/ввезення товарів для потреб безпеки і оборони у період воєнного стану.
  4. НБУ ініціює зміни споживчого кредитування. Пропонується встановити граничні розміри процентних ставок, зменшити надмірне боргове навантаження на одного споживача та запровадити додаткові штрафи за порушення встановлених вимог.
  5. В Україні планують зменшити граничний вік призовників. Міноборони пропонує знизити граничний вік громадян для призову на військову службу з 27 до 25 років. Це допоможе знизити витрати на щорічні медогляди та збільшити кількість мобілізованих.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»