• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 – 11 червня

Коли запрацює новий порядок блокування ПН (та інші урядові рішення); як відбуватиметься перехід зі спецгрупи ЄП на інші групи; чи правда, що банки доповідатимуть про карткові операції своїх клієнтів та коли по-новому заповнювати платіжки сплати податків та ЄСВ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 – 11 червня

З 8 липня ПН та РК блокуватимуть за новим порядком
Ми вже розповідали, що Уряд вніс зміни до Порядку блокування ПН. Зокрема, до окремих положень автоматизованого моніторингу ПН та РК у частині питань встановлення ризиковості платника ПДВ, особливостей застосування таблиці даних, у т.ч. при визначенні відповідності операцій у ПН/РК критеріям ризиковості. Більше про зміни - у свіжому роз’яснені від Мінфіну.

8 червня Постанову №574 опубліковано в «Урядовому кур’єрі». Але норми її запрацюють тільки з 8 липня, а щодо автоматизованої реєстрації - з 9 липня.

 

Зареєструвати ПН за другу половину травня можна буде 18 червня
Звертаємо увагу, що за чинними правилами платник ПДВ може зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації.

Тож цієї неділі,18 червня, можна буде зареєструвати ПН та РК за ІІ половину травня в ЄРПН. Більше подробиць – у новині.

 

Приготуйтеся! З 1 липня запрацюють нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ
Нагадуємо, що Мінфін наказом від 22.03.2023 р. №148 затвердив новий Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. Докладний аналіз змін ми наводили ось тут.

І хоча Порядок №148 почав діяти ще з 1 квітня 2023 року, але до 30 червня можна заповнювати платіжки ще за старими правилами. А от з 1 липня у реквізиті «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ (у більшості випадків - 101) та наводити назву податку або ЄСВ та звітний період їхньої сплати.

Звертаємо увагу, що Мінфін також підкоригував порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку. Його приведено у відповідність до Закону №2888 та нового порядку заповнення платіжок.

 

Перехід зі спецгрупи ЄП на інші групи: як це буде з 1 липня?
Нагадаємо, що 29 травня ВРУ прийняла за основу урядовий законопроєкт №8401. Якщо його буде прийнято в цілому, то платники єдиного податку за ставкою 2% з 1 липня 2023 року автоматично повертаються на ті ставки і ту систему оподаткування, на яких перебували до спецгрупи. Які наслідки це матиме? Чи можуть загальники залишитися на ЄП після скасування спецгрупи? Читайте в аналітиці від редакції.

 

Президента просять ветувати скасування воєнних податкових пільг
Бізнес звернувся до влади з проханням продовжити мораторій на перевірки та штрафи для підприємств у районах бойових дій.

При цьому Гетманцев вважає, що «всі адекватні, нормальні люди, включаючи бізнес, підтримують це рішення, оскільки податки сплачуються армії за власну безпеку, за власне майбутнє». Безперечно, є невдоволені таким рішенням, однак йому важко пояснити їхню позицію.

Тим часом на сайті Президента зареєстровано петицію з проханням накласти вето на законопроєкт №8401. Автор петиції наголосив, що обставини, які стали причиною прийняття податкових послаблень, нині не зникли.

Якщо петиція набере 25 тисяч голосів, Президент повинен буде її розглянути та надати свою відповідь.

 

Що цікавого розповіли податківці?

  1. Як розраховувати граничний обсяг доходу для юросіб-«єдинників» ІІІ групи після скасування спецгрупи? Після автоматичного повернення юрособи на третю групу єдиного податку за ставкою, що застосовувалась до дати обрання спецгрупи, до суми граничного обсягу доходу не включається дохід, отриманий цим платником на спецгрупі.
  2. Коли транспортні та транспортно-експедиторські послуги визнаються нереальними? Відсутність даних щодо порядку розрахунку ціни за надані послуги, тарифу за кілометр тощо; відсутність у ФОПів трудових ресурсів та транспортних засобів та у ТТН відміток перевізника та печатки перевізника призводить до нереальності операцій.
  3. Чи всі фізособи-«єдинники» мають вести товарний облік? Фізособи-«єдинники» ІІ - ІІІ груп, які не здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, ліків та ювелірки та/або не зареєстровані платниками ПДВ, звільнені від обов’язку ведення товарного обліку.
  4. Як скористатися сервісом Е-кабінету «Стан розрахунків з бюджетом»? Для отримання інформації щодо сплати податків та ЄСВ можна скористатися меню «Стан розрахунків з бюджетом» Е-кабінету. Воно містить зведену інформацію щодо кожного виду податку та деталізовану інформацію щодо податку в розрізі проведених операцій.
  5. Як відмовитися від «спрощенки» з ІІІ кварталу? Податківці підкреслили: аби відмовитися від спрощеної системи оподаткування з III кварталу 2023 року, необхідно до 20 червня 2023 року подати заяву.

 

До уваги роботодавців!

  1. З 9 червня діє оновлений порядок компенсації роботодавцям за працевлаштування ВПО. Завдяки постанові КМУ №568 у Порядку уточнено, що компенсація надається роботодавцю за працевлаштування BПО, які отримали статус після запровадження воєнного стану з 24 лютого 2022 року.
  2. З 7 червня період військової служби не зменшує розміру лікарняних. КМУ затвердив постанову щодо змін до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. Постанова №561 почала діяти з 7 червня.
  3. Новації щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Уряд затвердив Порядок надання державній службі зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, а також оновив нормативку щодо нових правил працевлаштування осіб з інвалідністю. Постанова №553 почала діяти з 9 червня. Які дані про осіб з інвалідністю та як подаватимуть роботодавці до центрів зайнятості? Як Держпраці контролюватиме працевлаштування осіб з інвалідністю? Як проводитимуть планові та позапланові перевірки? Читайте тут.
  4. Чи може роботодавець при працевлаштуванні вимагати військовий квиток з печаткою військкомату? У Держпраці наголосили, що роботодавець має здійснювати перевірку у громадян України під час прийняття на роботу наявності військового квитка або відображення в е-формі інформації, що міститься в такому документі.
  5. Чи перераховувати норму тривалості робочого часу через скасування святкових днів під час війни? Держпраці підкреслила, що не потрібно перераховувати норму тривалості робочого часу та відповідно заробітну плату при тарифній системі оплати праці через скасування святкових та вихідних днів під час війни.

 

Кадрова документація: чи потрібна вона ФОПу?
ФОПу, так само як і юридичним особам, що використовують працю найманих працівників, всю кадрову документацію потрібно вести відповідно до чинних норм законодавства. Такою на сьогодні є позиція контролерів.

У якому обсязі її потрібно вести? Чи діють ці вимоги під час воєнного стану та чи не доведеться відновлювати кадрову документацію після війни? Читайте у статті від редакції.

 

Оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій
Наказом Мінреінгтеграції від 31.05.2023 р. №164 внесено чергові зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією.

У частині територій активних бойових дій додано сел. Новоселівське Коломийчиської сільської територіальної громади Луганської області з 01.05.2023 р. А у розділі «Тимчасово окуповані Російською Федерацією території України» уточнено, що дата окупації завершена 01.05.2023 р.

 

Банки доповідатимуть НБУ про карткові операції своїх клієнтів - правда чи ні?
В інтернеті з’явився лист НБУ №25-0005/38228 щодо необхідності подання щотижневої інформації банками до НБУ про безготівкові платежі своїх клієнтів в інтернеті за попередній тиждень.

Проте у Нацбанку наголосили, що у листі не йдеться про фізосіб. Запитувані дані не передбачають збору інформації, персональних даних фізосіб. Це стосується надавачів платіжних послуг – юросіб, які користуються послугами банків з е-комерції.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за травень - 100,5%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у травні 2023 р. порівняно з квітнем 2023 р. становила 0,5%, з початку року – 3,8%. Зокрема, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,9%.
  2. Змінився порядок подання електронної звітності до органів державної статистики. Порядок подання електронної звітності до органів державної статистики привели у відповідність до Закону «Про офіційну статистику». Згідно зі змінами статистична і фінансова звітність подається до адресата звітності виключно в електронній формі.
  3. З 1 липня пропонують змінити ставки акцизу на пальне. З метою збалансування ставок акцизного податку та збільшення надходжень до державного бюджету законопроєктом №9348 пропонується встановити нові ставки акцизного податку: для бензинів – 175 євро за 1000 літрів, дизельне пальне – 175 євро за 1000 літрів, газ скраплений – 129,5 євро за 1000 літрів.
  4. Україна не зможе повністю відмовитися від російського 1С ще кілька років. М. Федоров підкреслив, що бізнесу і держсектору в Україні знадобиться кілька років для повної відмови від програмного забезпечення російської розробки, такого як 1С.

Хочете бути головним бухгалтером, але відчуваєте невпевненість у власних знаннях?

Легендарний курс «Головний бухгалтер PRO» повернувся! Повністю оновлений підхід до навчання, 70% практики та 30% теорії, інтерактивні завдання, професійні тренажери та бонусні матеріали!

Оформлюйте передплату вже сьогодні, щоб стати студентом легендарного курсу, підвищити кваліфікацію та отримати професію мрії — «Головний бухгалтер PRO».


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»