• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 – 30 липня

Воєнні податкові пільги скасовані з 1 серпня; воєнний стан та мобілізацію продовжили до 15 листопада; механізм блокування ПН знову планують змінити, а запуск е-ТТН відтермінували. А ще – одне Різдво, зміна дат двох свят та зменшення облікової ставки НБУ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 – 30 липня

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили до 15 листопада
26 липня Президент зареєстрував у ВРУ законопроєкти №9532 і №9533. Ними передбачено продовження воєнного стану та загальної мобілізації з 18 серпня ще на 90 діб, тобто до 15 листопада 2023 року. 27 липня ВРУ підтримала ці законопроєкти за основу та в цілому.

Також звертаємо увагу, що з 21 липня діє оновлений Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються, зокрема, Богодухівського району, Балаклійської міської територіальної громади, Куп'янської міської територіальної громади тощо.

 

УВАГА! Воєнні податкові пільги таки скасовують з 1 серпня
26 липня Президент підписав Закон від 30.06.2023 р. №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (раніше це законопроєкт №8401). 28 липня його опубліковано в «Голосі України». Тож з 1 серпня 2023 року буде скасовано воєнні податкові пільги та спецгрупу ЄП. До того ж розпочнуться перевірки ДПС, але не для всіх.

Що чекає платників податків через скасування податкових пільг, уже розповіла ДПСУ в інформаційному листі №4. Крім того, редакція ДК заздалегідь проаналізувала окремі найважливіші новації цього закону у таких статтях:

 

Ще чотири закони, підписані Президентом минулого тижня

  1. Одне Різдво та зміна дат ще двох свят. Святково-неробочих днів (після закінчення війни) стане на один менше. Президент підписав Закон №3258, за яким у ст. 73 КЗпП буде лише одне Різдво - 25 грудня! Також ним же змінено ще дві дати - Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України.
  2. З 29 липня жінки зможуть самостійно визначати дату початку декретної відпустки. В. Зеленський підписав Закон №3238-IX, яким дозволено жінкам, які працюють, за бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів.
  3. З 1 січня 2026 року будуть запроваджені електронні акцизні марки. Президент В. Зеленський підписав Закон від 29.06.2023 р. №3173-IX, яким передбачається запровадження з 1 січня 2026 року електронної марки акцизного податку. 26 липня Закон опубліковано в «Голосі України».
  4. З 29 липня діятиме спрощена процедура банкрутства для бізнесу на час війни. Президент вже підписав Закон № 3249 щодо спрощення процедури банкрутства для бізнесу на час воєнного стану та його вже опубліковано в Голосі України. Він почне діяти з 29 липня.

 

Механізм блокування ПН знову зміниться
ДПС розробила чергові зміни до механізму блокування податкових накладних в СМКОР. Про це розповів Д. Гетманцев.

Поки що текст проєкту відсутній (обіцяють його оприлюднення найближчим часом). Зі слів Д. Гетманцева, ним передбачено:

  • запровадження позитивної історії для платників, які на постійній основі протягом певного періоду здійснюють придбання однакової групи товарів та постачання товару однієї номенклатури;
  • вважати для платника позитивною історією прийняття комісією регіонального або центрального рівня позитивних рішень по заблокованих ПН;
  • платник матиме позитивну історію, якщо протягом 3 останніх років не було виявлено порушень податкового законодавства, зокрема, у частині своєчасної реєстрації ПН та подання звітності з ПДВ.

Проєкт змін передбачає істотне (у 2 рази) зменшення кількості платників заблокованих накладних з урахуванням індивідуальної позитивної податкової історії платника.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. З 21 липня діє нова форма акта та порядок оформлення перевірок ДПС. Набрали чинності зміни до Порядку оформлення результатів документальних перевірок. Це пов’язано з дією нових правил визначення податкового номера платника податків та можливістю використання платниками податків е-гаманців.
  2. Порядок повернення податкової знижки підкоригують. Порядок взаємодії ДПСУ та Держказначейства у процесі повернення помилково (надміру) сплачених сум ПЗ та пені пропонують змінити. Зокрема, виключити підставу повернення податкової знижки поштовим переказом через відділення підприємств поштового зв'язку.
  3. Кількість податкових боржників в Україні за 2020-2023 рр. суттєво збільшилась. За даними аудиту Розрахункової палати, серед ЮО кількість боржників збільшилася на 73% (зі 102 до 176 тисяч), серед ФО – у 4,5 раза (із 733 тисяч до понад 3 млн). Сума податкового боргу зросла на 40% та 46% відповідно.

 

Увага! Сьогодні граничний термін сплати податків за червень
ДПС нагадує, що сьогодні, 31 липня, є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за червень 2023 року. Яких саме – дивіться тут. Крім того, це останній день для сплати ПДФО та військового збору, зазначених у річній декларації про доходи за 2022 рік фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність та громадянами.

Звертаємо увагу: ті, хто поки що не має можливості сплатити податки через війну (та можуть це довести), зможуть сплатити після закінчення війни.

 

П’ять цікавих податкових роз’яснень

  1. У кого та у яких випадках працівники контролюючих органів мають право вимагати інформацію (довідку) про рух коштів на розрахункових рахунках у банках: у СГ та/або банківської установи? Про це податківці розповіли на ресурсі «ЗІР».
  2. Магазин ФОП-«єдинника» у селі або в селищі: чи потрібен РРО? Якщо в торгівельному об’єкті, розташованому на території села, селища, здійснюється торгівля підакцизними товарами, то ФОПи, які у ньому торгують, зобов’язані використовувати РРО та/або ПРРО на загальних підставах.
  3. Як ФОПу подати декларацію з єдиного податку в разі припинення діяльності? Нагадаємо, що зараз декларація ФОП з єдиного податку містить також й інформацію щодо ЄСВ (додаток 1). Отже, подаючи її, підприємець одночасно звітує і з ЄП, і з ЄСВ, та має можливість закрити обидва питання одразу.
  4. Чи може незалежний бухгалтер бути ФОПом на єдиному податку? Так, може. Адже «єдиннику» заборонено здійснювати аудиторську діяльність. А ДПС вважає аудиторську та бухгалтерську різними видами підприємницької діяльності. Отже, єдине, що буде треба зробити, це обрати групу ЄП.
  5. Працівник просить довідку про доходи для податкової знижки: як її оформити? На сьогодні типової форми такої довідки не існує. Але ДПС час від часу надає поради щодо реквізитів, які, на їх думку, повинна містити така довідка. Крім іншого, у ній треба зазначити загальну суму зарплати та ПДФО.

 

Мінінфраструктури вирішило відтермінувати запуск е-ТТН
Як повідомлялося раніше, використання е-ТТН мало стати обов’язковим для всіх вантажних перевезень автомобільним транспортом з 1 серпня 2023 року. Але, щоби дати бізнесу більше часу на адаптацію, Мінінфраструктури вирішило продовжити тестування.

Тож цього року використання е-ТТН буде на добровільних засадах. Інформація щодо обов’язкового запровадження е-ТТН буде відома після узгодження термінів прийняття проєкту змін №6534 до Закону «Про автомобільний транспорт».

Також звертаємо увагу на появу чергового рішення суду, яке відповідає на питання: чи може відсутність ТТН свідчити про відсутність поставки товару? Так, якщо є накладні на постачання товару, а також банківські виписки, які свідчать його оплату – ДПС треба навести докази нереальності операції (і це не відсутність ТТН).

 

Обов’язок реєстрації в Єдиній судовій системі: що треба зробити до 21 лютого?
21 липня набрав чинності Закон від 29.06.2023 р. №3200-ІХ. Він встановлює для юросіб обов’язок зареєструватися в електронному кабінеті Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Що саме потрібно зробити до 20.02.2024 р. включно? Читайте у статті від редакції.

 

Інші новини

  1. НБУ зменшив облікову ставку до 22% з 28 липня. На думку НБУ, таке рішення сприятиме підтримці привабливості гривневих інструментів, збереженню стійкості валютного ринку.
  2. У субʼєктів первинного фінмоніторингу з’явиться новий обов’язок щодо даних про бенефіціарів. З 1 жовтня запрацює обов’язок суб’єктів первинного фінмоніторингу повідомляти держреєстраторів про недостовірність інформації про КБВ або структуру власності юрособи та підтвердити зазначені відомості.
  3. З 27 липня діє оновлена редакція модельного статуту ТОВ. Кабмін привів Модельний статут товариства з обмеженою відповідальністю у відповідність до Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (з урахуванням змін, внесених Законом №2465-IX). Нова редакція статуту почала діяти з 27 липня.

[О 10:00] Ефір про важливі аспекти Закону № 3219 (законопроєкт № 8401)

Усім відомо, що з 1 серпня на бухгалтерів країни очікують великі зміни, серед яких: скасування 2% ЄП та пільг зі сплати ЄП для І та ІІ груп, повернення попередньої групи і ставки та труднощі проведення перехідних операцій, ПДВ особливості при поверненні та нові податкові різниці, відновлення податкових перевірок та зміна розміру штрафів за порушення правил роботи із РРО та інші не менш важливі зміни.

Без паніки! Наші експерти Ольга Целуйко, Ірина Губіна, Сергій Дробоття, Богдан Янків і Лариса Антощук розібрали усі зміни та проблеми й готові роз'яснити Вам на безкоштовному Великому онлайн-форумі!

Долучайтеся до перегляду вже зараз!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»