• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 – 10 вересня

Мораторій на перевірки хочуть скасувати; оновлено план-графік податкових перевірок юросіб на 2023 рік; нові е-формати декларації з ПДВ та єдиної звітності, а також індекс інфляції за серпень. А ще - хто з жінок з 1 жовтня зобов’язаний стати на військовий облік

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 – 10 вересня

УВАГА! Уряд пропонує скасувати мораторій на всі перевірки ДПС з 1 жовтня
Через залишення з 1 серпня 2023 року часткового «воєнного» мораторію на перевірки ДПС існує проблема зі Законом №3219 та меморандумом з МВФ. Так, у МВФ не зараховують виконання структурного маяка, оскільки в останній момент відбулася зміна редакції тексту закону, яку ніхто не погодив з МВФ, у частині обмеження перевірок.

І ось 5 вересня КМУ схвалив, а 6 вересня зареєстрував у ВРУ законопроєкт №10016 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок».

Ними передбачено, що з 1 жовтня 2023 року відновлюється проведення документальних (планових та позапланових) перевірок, проведення яких було заборонено до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України. Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності безпечних умов для їх проведення. Докладніше читайте в аналітиці від юриста редакції «ДК».

Щоправда, Я. Железняк наголосив, що, по-перше, з голосами на підтримку скасування мораторію - біда. Наразі з нардепів ніхто голосувати не збирається. А по-друге, на його думку, ВРУ не встигне прийняти до 1 жовтня цей закон.

 

Тим часом ДПСУ знову оновила план-графік перевірок на 2023 рік
5 вересня на сайті ДПС розміщено оновлення плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік.

Цього разу зміни торкнулися лише розділу I «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та розділу II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити). За ним у 2023 році планують провести 1080 перевірок (у первинному було 2225 податкових перевірок). Інші два розділи залишилися без змін (станом на 07.08.2023 р.).

Загалом за оновленим планом-графіком у 2023 році податківці планують провести 1365 планових перевірок.

Також ДПС розповіла, хто з платників податків може потрапити до плану-графіка перевірок з 1 серпня.

 

З’явилися нові формати декларації з ПДВ: оновлення в «Єдиному вікні»
Нагадуємо, що з 1 вересня починає застосовуватися оновлена форма декларації з ПДВ (тобто зі звітування за серпень 2023 року). З огляду на це ДПСУ оновила «Єдине вікно» до версії 1.31.14.0 станом на 30.08.2023. Додано нові формати декларації з ПДВ, які затверджені наказом Мінфіну від 17.05.2023 №256:

  • для юросіб - J0200125,
  • для фізосіб - F0200125.

 

Що ще цікавого розповіли податківці минулого тижня?

  1. Який нині розмір штрафу за несплату (несвоєчасну сплату) податків? Податківці нагадали, які штрафи і в якому розмірі застосовуються наразі до тих платників податків, які не сплатили у встановлені ПКУ строки суму узгодженого податкового зобов'язання. Не забули податківці розповісти і про пеню.
  2. Формування та видача фіскальних чеків покупцям при торгівлі через Інтернет. За роз'ясненням ДПС, незалежно від способу доставки та за умови повної попередньої оплати покупцем за реквізитами поточного рахунку продавця, застосування РРО/ПРРО для нього є необов’язковим.
  3. Коли Таблиця даних платника ПДВ враховується ДПС в автоматичному режимі? Зокрема, Таблиця даних платника ПДВ враховується ДПС в автоматичному режимі у разі, коли така таблиця подається платниками ПДВ – сільгосптоваровиробниками, включеними до Реєстру отримувачів бюджетної дотації.
  4. Помилилися у коді 032 додатка 4ДФ щодо відокремленого підрозділу: чи буде штраф під час війни? Якщо у рядку 032 додатка 4ДФ з даними про відокремлений підрозділ зазначено найменування юрособи і код за Кодифікатором за місцезнаходженням юрособи, то ДПС може вже накладати фінансові та адмінштрафи.
  5. Платників акцизу звільнили від штрафів за несвоєчасну реєстрацію АН та РК до них під час війни. Платники акцизу звільняються від штрафів за несвоєчасні реєстрацію АН та РК до них в ЄРАН за час війни та подання даних про фактичні залишки пального або спирту, але при виконанні цих обов’язків протягом 30 к.д. починаючи з 3 вересня.

 

Хто з жінок з 1 жовтня буде зобов’язаний стати на військовий облік?
Нагадаємо, що за Законом №2664  жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних. Як пояснив начальник пресслужби Сухопутних військ ЗСУ, це потрібно, щоби перевірити мобілізаційний ресурс.

Наказом Міноборони строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік було відкладено на рік (до 1 жовтня 2023 року).

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених вище, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

Що потрібно буде робити роботодавцям стосовно появи нових військовозобов’язаних жінок? Яку відповідальність передбачено за порушення правил військового обліку? Читайте у статті від редакції, а коментар ЗСУ – за посиланням. А чи зможуть при цьому жінки вищезазначених категорій виїжджати за кордон, – у новинах тут і тут.

 

До уваги роботодавців!

  1. Вже з'явилися нові е-формати єдиної звітності. 31 серпня в Реєстрі електронних документів на сайті ДПС з'явилися електронні формати для оновленої єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Для податкових агентів – юросіб – формат J0500109, а для ФОПів – формат F0500109. Коли роботодавець може не подавати єдину звітність – податківці нагадали тут.
  2. Чи можна під час війни нараховувати премії до свят? Якщо роботодавець не зупинив дію норм Положення про преміювання як додатка до чинного Колективного договору у частині виплати премій до святкових днів, то виплата премій може здійснюватися і під час дії воєнного стану.
  3. Чим відрізняються трудовий та цивільно-правовий договори? Податківці нагадують, що трудовий договір регулює процес виконання роботи за певною спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, а також вимагає дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за серпень – 98,6%. За даними Держстату від 08.09.2023, споживчі ціни в серпні 2023 р. порівняно з липнем 2023 р. знизилися на 1,4%, з початку року зросли на 2,5%.
  2. Кабмін завершує розробку Держбюджету-2024. Проєкт Держбюджету-2024 буде ухвалено до 15 вересня. Пріоритетом №1 у 2024 році залишиться сектор безпеки й оборони, окремим акцентом будуть зарплати лікарів, вчителів та соцвиплати. За інформацією Мінфіну, під час прогнозування бюджету запланували прогнозний розмір МЗП з 01 січня 2024 року ‒ 7100 грн, а з 01 липня – 8000 грн. Прогнозний посадовий оклад працівника І тарифного розряду – у розмірі 3195 грн. А от впроваджувати податкові зміни для виконання Держбюджету-2024 не планують.
  3. Оновлення нормативки через завершення дії карантину: набрав чинності закон. 4 вересня Президент підписав Закон №3302-ІХ про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку із завершенням карантину для боротьби з COVID-19. Закон діє з 7 вересня.
  4. Якщо у вас залишилися монети по 1, 2, 5 та 25 копійок, ще є місяць на їхній обмін. За інформацією НБУ, залишився місяць, щоб обміняти дрібні монети та банкноти гривні старих зразків до 2003 року, що вилучаються із готівкового обігу.
  5. НБУ запровадив додаткові вимоги щодо фінмоніторингу банками. Для банків встановлено обов'язок щодо реагування на випадки перевищення максимальної суми фіноперацій, яку заявлено клієнтом. Така вимога не поширюються на фізосіб, які здійснюють звичайні фіноперації.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»