• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 - 17 вересня

Уряд ухвалив проєкт Держбюджету-2024; Раді пропонують скасувати обов’язок ведення товарного обліку запасів для всіх ФОПів; зміни до Порядку №100, п’ять альтернативних законопроєктів щодо долі перевірок ДПС з 1 жовтня, а НБУ знизив облікову ставку до 20%

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 - 17 вересня

Увага! Уряд ухвалив проєкт Держбюджету-2024

15 вересня КМУ ухвалив проєкт Держбюджету-2024. Цього ж дня його було зареєстровано у ВРУ під №10000. Основні показники є такими:

Доходи Держбюджету - 1.746.270.347.3 тис. грн, видатки - 3.308.952.716,5 тис. грн.

Мінімальна зарплата:

  • у місячному розмірі: з 1 січня — 7100 грн, з 1 квітня — 8000 грн (у 2023 році - 6700 грн);
  • у погодинному розмірі: з 1 січня — 42,6 грн, з 1 квітня — 48 грн (у 2023 році - 40,46 грн).

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на весь 2024 рік - 3028 грн, загальний показник - 2920 грн;

Обов’язок індексування зарплати. У законопроєкті про продовження дії призупинення вже не йдеться. Тож якщо депутати не передумають в останній момент, у 2024 році відновиться дія Закону про індексацію та відповідно Порядку №1078.

 

Раді пропонують скасувати обов’язок ведення товарного обліку запасів для всіх ФОПів

11 вересня у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10028. Ним пропонується скасувати для всіх ФОПів (йдеться про скасування всієї норми п. 12 ст. 3 Закону про РРО):

  • обов’язку вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку;
  • відповідальність за невиконання обов’язку вести облік товарних запасів (шляхом виключення зі Закону про РРО статті 20). Нагадаємо, що наразі до суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 10 н.м.д.г. (170 грн).

 

Перевірки ДПС з 1 жовтня: з’явилося п’ять альтернативних законопроєктів

Нагадаємо, що з 1 жовтня 2023 року Уряд пропонує відновити проведення планових та позапланових перевірок ДПС, проведення яких було заборонено до припинення воєнного стану. Це передбачено законопроєктом №10016, який ми докладно розглянули тут.

12 - 14 вересня у ВРУ зареєстровано одразу п’ять альтернативних законопроєктів щодо долі перевірок ДПС: №10016-1, №10016-2, №10016-3, №10016-4 та №10016-5.

Основним завданням цих проєктів є не лише зберегти, а й продовжити дію мораторію на податкові перевірки. Більше подробиць – за посиланням.

Зауважимо також, що, на думку Д. Гетманцева, законопроєкт №10016, найімовірніше, буде прийнятий з 1 листопада цього року, тому що на цей момент його ще не було винесено на розгляд Комітету.

 

Що буде за незберігання первинних документів ФОПом?

ДПСУ на ресурсі «ЗІР» розповіла, що первинні документи зберігаються не менше ніж 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої вони використовуються. За незберігання до ФОПа може бути застосовано штраф у 1020 грн. Більше читайте у цій новині.

 

Ще п’ять цікавих податкових роз’яснень

  1. Копії документів та письмові пояснення до заблокованих ПН не подані: що зі штрафами? Якщо платник ПДВ не подав документи протягом 365 к.дн. для розблокування ПН та за результатами перевірки виявлено факт здійсненої операції без реєстрації ПН та РК в ЄРПН, то до такого платника податків застосовуються штрафи.
  2. Яким буде адмінштраф за нестворення Z-звіту? Порушення порядку проведення розрахунків через РРО тягне за собою адмінштраф для осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 2 до 5 н.м.д.г. (від 34 до 85 грн) і для посадових осіб – від 5 до 10 н.м.д.г. (від 85 до 170 грн).
  3. Чи може СГ видавати готівку фізособі у сумі понад 50 тис. грн? Приймання СГ протягом одного дня від фізособи та видача такій особі готівки в сукупному розмірі, який перевищує 50000 грн, вважається порушенням граничної суми розрахунків. Про нюанси оформлення видачі готівки з каси читайте ось тут.
  4. Які нюанси проведення перевірок з ЄСВ з 1 серпня? Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, розпочаті до 24 лютого 2022 року та незавершені, з 1 серпня вже почали проводитися в окремих платників ЄСВ. Але ці перевірки поновлюються на невикористаний строк.
  5. Що слід врахувати при поданні звіту про контрольовані операції? До 1 жовтня слід відзвітувати з ТЦУ та повідомити про участь у МГК. У звіті про контрольовані операції зазначається інформація про всі контрольовані операції, здійснені платником податків у звітному періоді.

 

Що ще нового у ДПС?

По-перше, ДПС вже може накладати штраф за несплату ЄП ФОПами І та ІІ груп. Несвоєчасна сплата єдиного податку у повному обсязі для І та ІІ груп може призвести до накладення штрафу у розмірі 50% від суми. А от для мобілізованих ФОПів практично змін не відбулося, за винятком ситуацій з отриманням доходу від управління їх бізнесом іншою уповноваженою особою (докладніше у статті від редакції).

По-друге, з 8 жовтня діятиме оновлений порядок надіслання ППР. Нагадаємо, що внесено зміни до Порядку надіслання ДПС податкових повідомлень-рішень платникам податків. Зокрема, приведено у відповідність до вимог ПКУ визначення підстав щодо застосування ППР форми «Ш».

По-третє, ДПС вирішила внести косметичні правки до Порядку функціонування Е-кабінету та оновити додаток 5 до нього щодо податкової інформації за попередньо наданою згодою платника податків у визначеному ним обсязі. До цієї форми включать дані із врахованих таблиць даних.

 

Перевірки РРО-операцій з 1 жовтня: до чого та як готуватися?

Нагадаємо, що за Законом №3219 суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року.

З 1 жовтня 2023 року звільняються від відповідальності за вчинені порушення вимог Закону про РРО (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів) тільки ті СГ, які розташовані на:

  • тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;
  • територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;
  • територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

Які штрафи діють щодо порушень правил роботи з РРО? Як застосовуватимуться штрафи? Коли потрібно застосовувати РРО, а коли – ні? До кого в першу чергу завітає ДПС з перевірками? Читайте у статті від редакції.

 

Як рахувати компенсацію за невикористані відпустки з 12 вересня?

12 вересня опублікована і набрала чинності постанова КМУ від 08.09.2023 р. №957. Нею внесено зміни до порядку розрахунку середньої зарплати для виплати компенсації за невикористані відпустки, що проводитиметься з урахуванням виплат за робочий рік, у якому виникло право на таку відпустку.

Постанова одразу ж викликала багато запитань у наших читачів (і у бухгалтерів по всій країні). Як це працюватиме на практиці?

Аналіз змін ми навели у цій статті на підставі вже наданого роз’яснення від Мінекономіки.

 

Ще три нові роз’яснення для роботодавців

  1. Чи можна звільнити особу передпенсійного віку при скороченні? Фахівці Держпраці підкреслили, що осіб передпенсійного віку включено до категорії осіб, яким надано переважне право залишатися на роботі у разі скорочення за певних умов та їм буде надано перевагу у залишенні на роботі.
  2. Які підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця під час війни? На період дії воєнного стану з’явилися нові підстави для звільнення працівника. Зокрема, відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль.
  3. Працівник не погоджується із наказом про призупинення дії трудового договору: які наслідки? У разі незгоди працівника із наказом роботодавця про призупинення дії трудового договору такий працівник може оскаржити відповідний наказ до Держпраці.

 

Інші новини

  1. НБУ знизив облікову ставку з 15 вересня з 22% до 20%. Такий крок підтримає відновлення економіки та водночас не створюватиме загроз для макрофінансової стабільності.
  2. Затверджено порядок електронної інформаційної взаємодії Єдиного реєстру призовників та ДРФО. Мінфін та Міноборони спільним наказом затвердили Порядок електронної інформаційної взаємодії Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів і Державного реєстру фізичних осіб - платників податків.
  3. Виконавчі документи тепер надсилатимуть через Е-суд. В Електронному суді реалізовано сервіс надсилання сторонам електронних виконавчих документів, а також можливості їх пред’явлення до виконання в електронній формі.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»