• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 вересня - 1 жовтня

16 новацій жовтня: які наслідки матиме підвищення мінзарплати у 2024 році, як Мін’юст штрафуватиме за недостовірну інформацію про бенефіціарів, коли на платників ПДВ чекає штраф за заблоковані ПН/РК та як змінилися декларації з рентної плати і екоподатку

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 вересня - 1 жовтня

Що нас чекає у жовтні?

Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У жовтні це, зокрема:

  • військовий облік жінок-медиків,
  • інші правила звільнення від відповідальності у сфері застосування РРО,
  • оновлений Порядок надіслання контролюючими органами ППР,
  • обмеження продажу сигарет в duty-free,
  • граничний термін для подання звіту про контрольовані операції за 2022 рік та сплати податків за серпень,
  • нові правила для посередників у працевлаштуванні за кордоном тощо.

Загалом про 16 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за вересень, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Коли на платників ПДВ чекає штраф за заблоковані ПН/РК: роз’яснення від ДПСУ

ДПСУ у підкатегорії 101.27 «ЗІР» відповіла на запитання: чи застосовуються штрафні санкції за нереєстрацію в ЄРПН ПН /РК до податкової накладної, реєстрація яких була зупинена, якщо платником податку не подані копії документів та письмові пояснення, необхідні для прийняття контролюючим органом рішення про їх реєстрацію?

Відповідь була коротка: так, застосовуються. Які та коли саме – читайте у коментарі від редакції.

Також ДПС розповіла про зміни з 30 вересня в адміноскарженні комісій щодо заблокованих ПН. Про це читайте тут.

 

РРО, готівкові обмеження та інші пов’язані з цим питання

Насамперед ДПС нагадала про старт застосування штрафів за роботу без РРО з 1 жовтня. На її думку, добровільне виконання всіх вимог Закону №265 вбереже суб’єктів господарювання від додаткових витрат у вигляді штрафних санкцій.

Також податківці розповіли:

  • Чи застосовуються готівкові обмеження при розрахунках за допомогою карток? Обмеження щодо граничної суми розрахунків готівкою не поширюється на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток).
  • Як роздруковувати фіскальний чек у разі застосування еквайрингу без використання термінала? У разі проведення розрахунків за допомогою еквайрингу без використання платіжного термінала відсутні обставини, що супроводжують обов’язок друкувати рядки 11 – 18 фіскального чека.
  • Коли зберігання коштів у сейфі поруч з РРО та/або ПРРО не є порушенням? Якщо підприємство не має можливості зберігати всю суму готівкових коштів у ящику РРО та/або окремих моделей ПРРО, то частину готівки можна зберігати у сейфі до моменту проведення операції «службова видача».
  • Коли ПРРО вважається зареєстрованим? Після присвоєння засобами фіскального сервера ДПС фіскального номера ПРРО такий ПРРО вважається зареєстрованим та включеним до Реєстру ПРРО.

 

Ще п’ять нових податкових роз’яснень

  1. Аби не було штрафів при використанні пального для генераторів – повідомте ДПС. Суб’єкти господарювання, у яких об’єм складів більше ніж 2000,0 літрів, обліковуються за деклараціями, а суб’єктам господарювання, у яких об’єм складів не перевищує 2000,0 літрів, необхідно звернутися до ДПС будь-яким засобом зв’язку.
  2. Що змінилося в оподаткуванні ПДФО з 1 серпня? Законом №3219 уточнено період, в якому звільняються від оподаткування ПДФО та ВЗ суми (вартості) благодійної допомоги, отриманої благодійниками-фізособами, внесеними до Реєстру волонтерів.
  3. Які тепер нюанси сплати недоїмки з ЄСВ за результатами перевірок без штрафів? З 1 серпня 2023 року до припинення воєнного стану, у разі сплати протягом 30 к.д. з наступного дня після отримання ППР, суми ПЗ за результатами відновлених документальних перевірок штрафи на суму такого ПЗ вважаються скасованими, а пеня не нараховується.
  4. Чи може продавець зменшити ПЗ з ПДВ у разі списання дебіторської заборгованості? Якщо покупцем не були повернуті продавцеві раніше поставлені товари/послуги та протягом терміну позовної давності не відбулося оплати за них, то продавець не має права на коригування суми ПЗ з ПДВ при списанні дебіторської заборгованості.
  5. Нюанси нарахування пені при несплаті ЄП фізособами-«єдинниками» І та ІІ груп з 1 серпня. Пеня за несплату ЄП нараховується, якщо порушення термінів сплати авансових внесків з єдиного податку були допущені після 01.08.2023 платниками ЄП, податкова адреса яких не знаходиться на ТОТ та території бойових дій.

 

Що ще нового у ДПС?

По-перше, запрацював мобільний застосунок «Моя податкова». За роз'ясненням ДПС, її мобільний застосунок «Моя податкова» можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS.

По-друге, з’явилися нові довідники податкових пільг №120/1 та №120/2 (станом на 28.09.2023). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомість, місцевих податків та зборів.

По-третє, оновлено декларації з рентної плати та екологічного податку. Зокрема, з форм декларацій та додатків до них виключено рядки щодо визначення суми пені, а також примітки до таких рядків щодо порядку обчислення суми пені.

 

Підвищення розмірів мінімальної зарплати у 2024 році: які наслідки для бізнесу?

Уряд вже зареєстрував проєкт Закону про Держбюджет на 2024 рік.  За ним мінімальна заробітна плата становитиме:

  • у місячному розмірі: з 1 січня — 7100 грн, з 1 квітня — 8000 грн (у 2023 році - 6700 грн);
  • у погодинному розмірі: з 1 січня — 42,6 грн, з 1 квітня — 48 грн (у 2023 році - 40,46 грн).

Від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки витрати на оплату праці, але й розмір деяких податків, а також штрафи за порушення трудових відносин та норм ПКУ. Докладніше про те, що ще зміниться для бізнесу, читайте тут.

 

До уваги роботодавців!

  1. Комітет ВРУ рекомендував підтримати посилення відповідальності роботодавців за затримку зарплати. Тобто прийняти за основу законопроєкт №9510 щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із зарплати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця.
  2. Як подати коригуючу заяву-розрахунок до ПФУ? Іноді, після того як роботодавець надіслав заяву-розрахунок до Пенсійного фонду України і вона вже набула статусу «Оплачено», з’являється необхідність відкоригувати внесені дані. ПФУ навів алгоритм дій для подання коригуючої заяви-розрахунку.
  3. Відрядження скасували, але працівник повернув аванс несвоєчасно: які наслідки? У разі неповернення працівником при скасуванні відрядження коштів протягом 3 банківських днів з дня такого скасування сума отриманого ним авансу включається до складу його загального оподатковуваного ПДФО та ВЗ доходу.
  4. Чи складати графік відпусток роботодавцю з району активних бойових дій? Якщо роботодавцем провадиться діяльність у районах активних бойових дій, питання складання графіків або встановлення іншого порядку черговості надання відпусток вирішується роботодавцем самостійно.
  5. Які нюанси надання соцвідпустки працівнику за двома підставами? Якщо працівник є опікуном (піклувальником) і має двох дітей віком до 15 років, то він має право на додаткову оплачувану соціальну відпустку за двома підставами тривалістю 17 календарних днів.

 

Мінфін планує оновити Інструкції про застосування планів рахунків

Нагадаємо, що з 17 лютого 2023 року юрособи на ЄП третьої групи складатимуть фінзвітність і вестимуть бухгалтерський облік за правилами, прийнятими для підприємств відповідного розміру (а не системи оподаткування). Якщо таке підприємство є малим, воно складає і подає фінзвітність, веде бухоблік, як мале підприємство. Якщо є великим – як велике підприємство тощо. Про це ми детально розповідали тут.

Відповідні зміни було внесено до П(С)БО 25. Але до обох Інструкцій (зі застосування плану рахунків та спрощеного плану рахунків) Мінфін зміни не вносив. І ось тепер на сайті Мінфіну опубліковано відповідний проєкт наказу «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку».

Здебільшого правки косметичні, аби привести обидві Інструкції у відповідність до чинного законодавства. Так, Мінфін прибере згадку про те, що підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат, можуть застосовувати спрощений план рахунків.

 

Як Мін’юст штрафуватиме за недостовірну інформацію про бенефіціарів?

Мін’юст визначився, як складатимуть протоколи та застосуватимуть штрафи за подання недостовірної інформації та за неподання (несвоєчасне подання) інформації про кінцевих бенефіціарних власників юросіб. Які штрафи чекатимуть за недостовірні дані? Читайте у статті від редакції.

Увага! Початок дії повідомлення Мін’юсту про виявлення розбіжностей в ЄДР перенесено з 1 жовтня на 1 грудня. Також з 1 грудня діятиме новий обов’язок СПФ щодо даних про бенефіціарів. Тож поки що штрафувати за недостовірні дані про бенефіціарів Мін’юст не має права.

 

Перелік ТОТ та територій бойових дій знову оновлено

Наказом  від 22.09.2023 р. №254 Мінреінтеграції внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією. Стосуються вони, зокрема,  Волноваського району Донецької області, Куп’янського району Харківської області тощо. Наказ набрав чинності 29 вересня 2023 року (з дня його офіційного опублікування).

 

Інші новини

  1. До 18 жовтня всі юрособи мають зареєструватися в Електронному суді. Для участі у господарському процесі (йдеться про судові спори з контрагентами, у т.ч. щодо укладення та виконання договорів, стягнення збитків у разі нереєстрації ПН/РК в ЄРПН, штрафних санкцій за порушення строків виконання грошових та інших зобов’язань тощо), треба зареєструватися в ЄСІТС. І граничний строк, коли це треба зробити, визначено у Законі № 3200 – до 18.10.2023 включно.
  2. Які податкові та митні реформи запропонував впровадити в Україні Уряд США? У переліку запропонованих Урядом США реформ, які прямо пов’язані з Комітетом ВРУ з податкової політики, є великий блок, пов’язаний з реформою митниці, перезапуском БЕБ. Але змін у роботі ДПС вони поки що не передбачають.
  3. Як внести зміни до особистих даних на вебпорталі е-послуг ПФУ? У своєму особистому кабінеті на сайті е-послуг ПФУ застрахована особа у разі виявлення неактуальних чи неправильних відомостей про себе може звернутися до Фонду, щоб виправити/актуалізувати цю інформацію.
  4. Що НБУ планує робити з курсом та валютними обмеженнями? Нацбанк не встановлює конкретних дат для переходу до більш гнучкого курсу чи пом'якшення обмежень. Будь-які кроки в цьому напрямі здійснюватимуться лише тоді, коли будуть сформовані належні стійкі передумови.
  5. НБУ передумав вилучати з обігу старі монети зразка до 2003 року. Нацбанк продовжив термін обміну монет дрібних номіналів та банкнот гривні старого зразка, введених у обіг до 2003 року. Їх можна буде обмінювати до кінця війни та ще впродовж 90 днів після її завершення.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»