• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 - 10 грудня

Планові перевірки ДПС розпочалися з 8 грудня; оновлено план-графік податкових перевірок юросіб-роботодавців на 2023 рік; опубліковано Держбюджет-2024, оприлюднено індекс інфляції за листопад, а ще - зміни до обов’язкового застосування POS-терміналів торговцями

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 - 10 грудня

Держбюджет опубліковано: які основні показники на 2024 рік?

28 листопада підписано Закон про Держбюджет на 2024 рік. 5 грудня його було опубліковано у «Голосі України».

За ним розмір МЗП з 1 січня - 7100 грн, а з 1 квітня – 8000 грн. Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на весь 2024 рік – 3028 грн.

На що у 2024 році вплинуть нові розміри мінзарплати та прожиткового мінімуму – розповіла у свіжому роз’ясненні ДПС. А ми раніше про це розповідали у цій статті.

 

Планові перевірки ДПС розпочалися з 8 грудня

5 грудня Президент підписав, а 7 грудня офіційно опубліковано Закон від 09.11.2023 №3453 щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок. Нагадаємо, що ним розширено критерії відбору платників податків для планових перевірок. Фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп перевірки поки що не торкнуться.

Закон запрацював з 8 грудня (з дня, наступного за днем його опублікування). Докладніше його норми ми розглядали в аналітичних матеріалах тут і тут.

 

Ще дві важливі новини щодо перевірок

По-перше, ДПС оновила план-графік податкових перевірок юросіб-роботодавців на 2023 рік (поки що за старими правилами). Йдеться про розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ». За ним у 2023 році планують провести 28 перевірок (у первинному плані було 325 перевірок). Всі інші розділи залишилися наразі без змін.

По-друге, держоргани продовжують оприлюднювати плани перевірок на 2024 рік. Уже річні плани затвердили НКРЕКП, НКЕК, Держгеонадра, Держгеокадастр, ПФУ, Укртрансбезпека та Держспецзвʼязок. Переглянути їх можна тут.

 

Скільки часу має зберігатися первинка з 28 квітня 2023 року?

Податківці у підкатегорії 129.01 ЗІР зазначили, що вимоги щодо 1825-денного мінімального строку зберігання документів, передбачені п. 44.3 ПКУ, застосовуються до первинки юросіб, які було розроблено до 28 квітня 2023 року, строк зберігання яких не закінчився на цю дату.

 

Що ще цікавого розповіла ДПС?

  1. Чи існує штраф за використання РРО/ПРРО, не з’єднаного з POS-терміналом? Законодавством не встановлено вимог в обов’язковому порядку з’єднувати та/або поєднувати РРО/ПРРО з платіжними POS-терміналами. Тому відсутня і відповідальність за використання РРО/ПРРО, не з’єднаного або поєднаного з POS-терміналом.
  2. Які нюанси оподаткування ПДФО новорічних подарунків? Якщо новорічні подарунки планується дарувати у 2023 році, то вартість неоподатковуваних подарунків обчислюватиметься виходячи з розміру МЗП на 01.01.2023. Його неоподатковувана ПДФО сума становить 1675 грн.
  3. Як виправити помилки у додатку 1 з ЄСВ до єдиної звітності? Умовно помилки у Д1 можна розділити на сумові (помилки в базі та сумах ЄСВ) та несумові (помилки в інших реквізитах Д1). Крім того, під час виправлення несумових помилок потрібно враховувати мету коригування. Як виправляти такі помилки, – читайте тут.
  4. Коли проводиться документальна позапланова перевірка? Документальна позапланова перевірка не передбачається у плані роботи податкового органу і проводиться за наявності хоча б однієї з підстав, зазначених у нормах ПКУ.
  5. Зняття податкового кредиту з ПДВ через нереальність операцій. ДПС розповіла, що судом касаційної інстанції підтримано позицію ДПС про невизнання ПК з ПДВ, оскільки госпоперації позивача, за результатами яких платник податків формував податковий кредит та виплати, не мають реального характеру.
  6. Як при перевірках накладаються штрафи за неподані ф. №20-ОПП? У разі виявлення порушень термінів подання кількох повідомлень за ф. №20-ОПП, у тому числі під час документальної перевірки, накладається штраф за кожним таким фактом.

 

Готуються зміни до обов’язкового застосування POS-терміналів торговцями

На сайті ДПС оприлюднено проєкт постанови КМУ зі змінами до Постанови №894 щодо обов’язкового застосування платіжних терміналів торговцями. Зокрема, запропоновано:

  • обмежити дію норм Постанови №894 - вони не діятимуть у сфері оптової торгівлі;
  • встановити співвідношення мінімальної кількості місць проведення розрахунків, де торговці будуть зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), до загальної кількості місць розрахунків у господарській одиниці, у тому числі за допомогою електронних платіжних засобів та/або платіжних застосунків, та/або платіжних пристроїв.

 

Три свіжі урядові рішення

По-перше, Уряд ухвалив законопроєкт про зміни до ПКУ. Ним заплановано змінити оскарження рішень ДПС про неврахування таблиці даних та про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості, а також ввести окрему ставку акцизу на промислові замінники тютюну.

По-друге, оновлено Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ. Порядок ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ доповнено інформацією про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

По-третє, затверджено процес е-ідентифікації. Уряд ухвалив постанову, яка затверджує схеми електронної ідентифікації з різними рівнями довіри. Це спростить доступ українців до електронних послуг.

 

До уваги роботодавців!

  1. Обов’язковий перерахунок ПДФО-2023. Кожен роботодавець повинен робити річний перерахунок ПДФО, але ПКУ не передбачає штрафу за його непроведення. То для чого його робити і чи можна не робити, якщо до доходів працівників не застосовується ПСП? Що показати в обліку і звітності? Про це у статті від редакції.
  2. Оновлено форму штатного розпису. Зміни внесено у зв'язку із запровадженням з 1 січня 2024 року нової моделі оплати праці державних службовців на основі класифікації посад державної служби. Форму штатного розпису доповнено новою графою 3 «Класифікаційний код посади».
  3. Нюанси виконання трудових обов’язків сумісником. Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують зарплату за фактично виконану роботу. Але особа не може виконувати свої трудові обов’язки одночасно (в одні й ті ж години) за основним місцем роботи і місцем роботи за сумісництвом.
  4. Чи можна утримати кошти за невідпрацьовані дні відпустки у разі виходу працівника на пенсію? Якщо працівник використав щорічну відпустку «наперед», але звільняється з роботи у зв’язку з виходом на пенсію, то роботодавець не може утримати з нього кошти за невідпрацьовані дні відпустки.
  5. Чи може роботодавець звільнити працівника за невідповідність обійманій посаді? У разі встановлення роботодавцем невідповідності працівника обійманій посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі він має право протягом строку випробування звільнити такого працівника, письмово попередивши його про це за три дні.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за листопад - 100,5%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в листопаді 2023 р. порівняно із жовтнем 2023 р. становила 0,5%, з початку року – 4,4%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,8%, алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчали на 0,3%. Одяг і взуття подешевшали на 3,0%, а ціни на транспорт зросли на 0,9%.
  2. Акциз на автогаз планують збільшити втричі. Голова податкового комітету ВРУ Данило Гетманцев анонсував підвищення акцизу на автогаз втричі і заявив, що це перспектива кількох місяців.
  3. За порушення комендантської години - адмінштрафи: для фізосіб – до 17 тис. грн, а для СГ – до 102 тис. грн. ВРУ прийняла за основу законопроєкт №10195 про внесення змін до КпАП та інших законів щодо встановлення адмінвідповідальності за порушення вимог або невиконання деяких заходів правового режиму воєнного стану.
  4. Додаткове оподаткування прибутків банків: 6 грудня В. Зеленський підписав Закон №3474 про додаткове оподаткування прибутків банків. За ним оподаткування надприбутків банків за результатами 2023 року буде здійснено за ставкою 50%. 7 грудня Закон було опубліковано в «Голосі України».
  5. Чому не виходить ознайомитися з матеріалами судової справи в Е-кабінеті? Е-суд навів дві причини неможливості ознайомлення з матеріалами судової справи, однією з яких є невнесення працівниками апарату суду ідентифікаційних даних користувача до автоматизованої системи документообігу суду.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»