• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 січня - 4 лютого

Уряд змінив законопроєкт про мобілізацію; розрахунок рівнів податку на прибуток та ПДВ для перевірок; компенсація за невикористані відпустки у 2024 році; оновлено форму декларації про доходи та деякі методрекомендації з бухобліку. А ще 15 змін та подій лютого

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 січня - 4 лютого

Що нас чекає у лютому?

Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих днів. У лютому це:

  • продовження виплати допомоги ВПО ще на місяць;
  • зміни до Класифікатора ДМС;
  • граничний термін подання до ДПС квартальної та річної звітності,
  • подання фінансової звітності до Держстату;
  • обов’язок реєстрації до 20 лютого юрособам у Е-суді тощо.

Загалом про 15 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за січень, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Уряд вніс до ВРУ оновлений законопроєкт щодо мобілізації

30 січня у ВРУ зареєстровано урядовий законопроєкт №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Серед новацій, які пропонуються, зокрема:

  • зміна призовного віку з 27 до 25 років;
  • залучення органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних та військових адміністрацій, підприємств, установ і організацій до активної участі у заходах проведення мобілізації, зокрема до оповіщення та забезпечення прибуття громадян, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, до збірних пунктів та військових частин;
  • уточнення обов’язків громадян України щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, зокрема щодо встановлення обов’язку проходити медичний огляд, постановки на військовий облік за місцем перебування у разі переїзду під час проведення мобілізації, реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, обов’язкової явки до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і військових частин після оголошення мобілізації, наявності при собі військово-облікового документа разом із документом, що посвідчує особу, які пред’являються за вимогою згідно з законом тощо. Щодо жінок, то для них допускається служба в армії лише за умови добровільної згоди.

Якщо громадянин не з'явиться до ТЦК після вимоги, ТЦК може звернутися до суду для вжиття щодо порушника заходів впливу. Зокрема, це будуть: тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України та праві керування авто, а також арешт на кошти та інші цінності. Про це читайте тут.

За словами Я. Железняка, винесення законопроєкту №10449 на голосування у перше читання – не раніше 7 лютого. Якщо законопроєкт депутати підтримають 226 та більше голосами у І читанні, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок.

 

Що нового у ДПС?

  1. З 30 січня – нові довідники податкових пільг. ДПСУ оприлюднила нові довідники податкових пільг №122/1 та №122/2 (станом на 30.01.2024). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомість, місцевих податків та зборів.
  2. Оновлено форму декларації про майновий стан та доходи. Зміни внесено з метою виправлення технічних помилок у декларації, додатках КІК та Ф3 до неї.
  3. Увага! Шахраї розсилають листи нібито від імені ДПС. До ДПС надходять повідомлення від платників податків про отримання ними листів нібито від імені податкових органів з темою листа «Запит ДПСУ (Вимога)» з відповідним вмістом листа. Звертаємо увагу, що такі листи не є листами та повідомленнями ДПС. Тож будьте уважні.

 

Як самостійно розрахувати рівні податку на прибуток та ПДВ для перевірок ДПС у 2024 році?

Нагадаємо, що за Законом №3453 планові перевірки ДПС з 8 грудня можуть проводитися у т.ч. у платників податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають одному з певних критеріїв.

15 грудня ДПС було опубліковано інформацію щодо таких показників по галузях. При цьому не оприлюднено методики розрахунків цих показників, тому до ДПС спрямоване депутатське звернення.

5 січня 2024 року Ніна Южаніна поділилася порадами для платників податків, щоб зрозуміти, чи може податкова прийти з плановою документальною перевіркою у 2024 році. Але як платнику самостійно визначити власний рівень сплати ПДВ та податку на прибуток, досі було невідомо.

І ось днями Южаніна розмістила новий пост у Фейсбуці з формулами від ДПС щодо розрахунку рівнів податку на прибуток та ПДВ. Докладніше читайте тут.

 

П’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. Коли фізособа-«єдинник» 2 групи має вести товарний облік? Фізособа-«єдинник» 2 групи, що провадить діяльність з продажу товарів, у тому числі з реалізації технічно складних побутових товарів, повинна вести облік товарних запасів щодо всіх видів та категорій товарів за місцем їх реалізації.
  2. У 2023 році користувалися пільгою щодо ЄСВ та подали нульовий додаток 1 до декларації: чи є наслідки? Якщо платники скористалися воєнної пільгою з ЄСВ, але подали Додаток 1 у складі декларації з типом «Звітна» з нульовими показниками, то подавати звітну нову декларацію або уточнюючу без розрахунку ЄСВ не потрібно.
  3. Як заповнювати код сплати податків у платіжках? ДПС нагадує, що під час сплати податків та ЄСВ платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжки заповнює поля: «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису». У більшості випадків у полі «Код виду сплати» слід зазначати 101.
  4. Отримали витяги НГО до появи коефіцієнта індексації землі за 2023 рік: які наслідки? Значення нормативної грошової оцінки земель, зазначене у витягах за 1 січня – 15 січня 2024 року, потребує перерахунку зі застосуванням коефіцієнта за 2023 рік. Тобто визначене значення у таких витягах необхідно помножити на коефіцієнт 1,051.
  5. За якими форматами слід подавати декларацію з прибутку в е-формі? Декларація з податку на прибуток за 2023 рік (у т. ч. уточнююча після 01.01.2024) в е-вигляді подається за форматами: J0100125 – для юросіб; F0100725 – для фізосіб; J0100925 – для інститутів спільного інвестування; J0100525 – для виробників сільгосппродукції.

 

 

Мінфін підкоригував деякі методрекомендації з бухгалтерського обліку

Мінфін наказом від 06.11.2023 №617 вніс зміни до:

  • Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку (Меторекомендації №356);
  • Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку нематеріальних активів (Методрекомендації №1327).

Їх приведено у відповідність до НП(С)БО. А саме:

  1. у графі 7 Відомості 4.3 аналітичного обліку нематеріальних активів додатка до Методрекомендацій №356 слово «термін» замінено словом «строк»;
  2. у Методрекомендаціях №1327 уточнено, зокрема, що якщо залишкова вартість об’єкта нематеріальних активів дорівнює нулю, то його переоцінена залишкова вартість визначається додаванням справедливої вартості цього об’єкта до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми накопиченої амортизації об’єкта.

Більше про зміни читайте тут.

 

До уваги роботодавців!

  1. Розрахунок компенсації за невикористані відпустки у 2024 році (роз’яснення та приклад від Мінекономіки). Якщо працівник у 2024 році отримує компенсацію за дні відпусток, на які він набув право до 31.12.2023, розрахунок середньої зарплати здійснюється виходячи з виплат, нарахованих у 2023 році. До розрахунку включаються місяці, відпрацьовані упродовж 2023 року.
  2. Працівниця не пройшла чергову МСЕК: що з нормативом працевлаштування? Чи враховуються у виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю працівники, які протягом воєнного стану працюють з-за кордону та не пройшли медкомісію? Читайте в аналітиці від редакції.
  3. Звільнення сумісників під час дії воєнного стану. Наприкінці 2023 року та на початку 2024 року суди висловилися щодо звільнення сумісників, зокрема у випадку, якщо вони звільнялися з основного місця роботи або якщо на їхню посаду було прийнято основного працівника. Докладніше про це читайте в нашій статті.
  4. Скорочення працівників: як повідомити про наявність інших вакансій? Як попередити працівника про наявність вакантних посад при звільненні в разі скорочення його посади, розповідає доволі докладна судова практика. Хоча її висновки, особливо на сьогодні, навряд чи влаштують роботодавців.
  5. Працівниця працює під час відпустки для догляду за дитиною: що з лікарняними? Якщо у застрахованої особи, яка працює неповний робочий час у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, настає страховий випадок - тимчасова непрацездатність, то лікарняні мають нараховуватися.

 

Знову оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій

Мінреінтеграції черговим наказом від 25.01.2024 №19 знову внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються, зокрема, територіальних громад Сумської, Харківської, Донецької, Запорізької, Київської та Луганської областей.

 

Інші новини

  1. Голова НБУ анонсував другий етап валютної лібералізації. За словами Пишного, незабаром відбудеться другий етап валютної лібералізації, пом'якшення валютних обмежень. Він передбачає певні послаблення щодо торгового фінансування.
  2. Юрособи зможуть віддалено отримувати Дія.Підпис. Завдяки затвердженій постанові КМУ буде розпочато роботу над сервісом, який дозволить віддалено отримувати Дія.Підпис юридичним особам. Раніше така послуга була доступна лише для фізичних осіб.
  3. Нові правила бронювання працівників: влада шукає баланс. За словами голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, при прийнятті законопроєкту про нові правила мобілізації представники бізнесу будуть почуті щодо бронювання для знайдення балансу між необхідністю захищати нашу державу та забезпечувати економічне зростання країни.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»